Gå til indhold

Danmark tilslutter sig fremtidens europæiske supercomputer

27. september 2018
EU’s ministerråd sætter nu officielt gang i EuroHPC, som er fremtidens europæiske supercomputer. Danmark har tilsluttet sig projektet, som bliver et afgørende værktøj for eksempelvis forskning og cybersikkerhed.

Hvis enorme datamængder skal kunne bruges, så kræver det kraftige computere i en skala, der er svær at forestille sig. Computere, der kan lave en trillion udregninger i sekundet. Over hele verden er der etableret projekter med supercomputere, og Danmark nu med i det fælles europæiske projekt om fremtidens supercomputer, European High Performance Computing (EuroHPC).

  • Læs Europa Kommissionens pressemeddelelse om Danmarks indtræden i EuroHPC [inaktivt link]

Supercomputere kan i fremtiden eksempelvis give et bedre forsvar mod cyberangreb, støtte forskning i klimaforandringer og give bedre og billigere peronlig medicin gennem det enorme dataarbejde med at kortlægge gener og DNA.

27 andre europæiske lande er allerede med i EuroHPC, der rent fysisk vil være et netværk af flere supercomputere spredt ud over Europa.

Uddannelses- og Forskningsminister Tommy Ahlers rejser i dag til EU-rådsmøde i Bruxelles. På mødet, der strækker sig over torsdag og fredag, bliver den rådsforordning, der reelt er startskuddet til EuroHPC, officielt vedtaget.

Handlinger tilknyttet webside