Gå til indhold

Fem topforskere modtager fornemme bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd

18. april 2018
Danmark modtager fem bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC), der i alt beriger excellent og fri forskning i Danmark med 88,2 millioner kroner. To af de fem topforskere er kvinder, og det er kun anden gang, at kvindelige forskere i Danmark modtager et ERC Advanced Grant i Horizon 2020. *

De fem topforskere, der kommer fra fire af Danmarks universiteter, har selv defineret deres videnskabelige projekt, som hver modtager cirka 17,6 millioner kroner fra ERC over en femårig periode. Og de excellente idéer spænder vidt fra pergament manuskrifter over kvantefysik til nye energiforbrugere.

To af de nye ERC-bevillinger går til Københavns Universitet, hvor professor Matthew Collins får midler til at forske i nye metoder til at undersøge pergament manuskrifter. En anden topforsker fra Københavns Universitet, der får glæder af ERC-midler, er professor Eugene Polzik, der skal udforske kvantefysiske mekanismer. På Danmarks Tekniske Universitet får professor Dorte Juul Jensen midler til at udforske metals mikrostrukturer. På Aalborg Universitet skal professor Kirsten Gram-Hanssen forske i nye energiforbrugere og smarte teknologier. Og professor Søren Riis Paludan på Aarhus Universitet vil se nærmere på tidlig forsvar mod virusinfektioner.

Det er kun anden gang, at kvindelige topforskere i Danmark modtager et ERC Advanced Grants i Horizon 2020. Andelen af kvindelige forskere i Danmark har været stigende gennem de seneste år inden for alle fagområder. I dag er hver femte professor en kvinde. I alt går 17,5 procent af midlerne i denne runde til kvindelige topforskere rundt om i Europa.

* Nyheden er rettet den 19. april, så det fremgår, at det er anden gang, at kvindelige topforskere i Danmark modtager et ERC Advanced Grant i Horizon 2020. Vi beklager fejlen. /webredaktionen

Hvad er ERC?

Det Europæiske Forskningsråd (ERC) er en del af EU's program for forskning og innovation ved navn Horizon 2020. ERC støtter fri og excellent forskning udført af Europas absolut bedste forskere. Horizon 2020 begyndte i 2014 og varer til 2020. For at opnå et ERC Advanced Grant skal man være etableret som forskningsleder og have et CV præget af forskningsgennembrud. Bevillingerne er vanskelige at opnå og en klar blåstempling af ens forskergerning.

Læs mere

Handlinger tilknyttet webside