Gå til indhold

Korte videregående uddannelser får deres eget niveau i international kvalifikationsramme

08. november 2018
Initiativ i Bologna-processen gør det lettere at forstå og anerkende erhvervsakademiuddannelserne på tværs af de europæiske grænser.

Logoer for Bolognaprocessen og EHEAEn klar dansk prioritet i det europæiske samarbejde om videregående uddannelse er gået i opfyldelse: De korte videregående uddannelser er nu indplaceret som et selvstændigt niveau i den Europæiske Kvalifikationsramme for Videregående Uddannelser, også kaldet EHEA Framework.

Indplaceringen betyder, at Bologna-processens 48 medlemslande får øget fokus på danske erhvervsakademiuddannelser og tilsvarende europæiske uddannelser. Erhvervsakademiuddannelserne fremstår nu som selvstændige afsluttede uddannelser, der giver direkte adgang til arbejdsmarkedet og til studier på bachelorniveau.

Den reviderede kvalifikationsramme øger også uddannelsernes gennemsigtighed ved at beskrive deres læringsudbytte. Det giver et bedre grundlag for anerkendelse af uddannelserne – både når personer med danske erhvervsakademiuddannelser rejser til udlandet for at studere eller søge jobs, og når europæiske borgere med korte videregående uddannelser søger ind på danske bacheloruddannelser eller på det danske arbejdsmarked. Beskrivelsen af læringsudbyttet giver samtidig arbejdsgivere et tydeligere billede af, hvordan de studerendes kvalifikationer passer ind på arbejdsmarkedet.

Dansk mærkesag

Ændringen af kvalifikationsrammen blev besluttet på Bologna-ministerkonferencen i Paris i maj 2018, og Uddannelses- og Forskningsministeriet deltog aktivt i den arbejdsgruppe, der forberedte beslutningen. Det var en klar dansk prioritet at positionere erhvervsakademiuddannelser og tilsvarende europæiske uddannelser i Bologna-samarbejdet til gavn for mobiliteten på tværs af de europæiske grænser.

Undersøgelser har vist, at de korte videregående uddannelser er i vækst på europæisk plan, og at de i stigende grad bliver efterspurgt på arbejdsmarkedet.

 

Kontakt

Allan Bruun Pedersen
Chefkonsulent
Tlf.: +45 72 31 88 58
Email: abp@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside