Gå til indhold

Nu indvies Danmarks nationale vindtunnel

12. april 2018
Tirsdag den 10. april 2018 blev den røde snor til Poul la Cour Vindtunnel klippet. Det markerede den officielle åbning Danmarks nye nationale vindtunnel opført på Danmarks Tekniske Universitets campus på Risø. Åbningen skete under tilstedeværelsen af blandt andre Hans Kongelige Højhed Prins Joachim.

Åbningen af den nye nationale vindtunnel skal være med til at fastholde Danmark i den absolutte verdensklasse, hvad angår forskningsinfrastrukturer inden for vindteknologi. Faciliteten er unik på grund af dens størrelse, muligheden for at kombinere målinger af aerodynamik og støj samt høje strømningshastigheder.

Paul la Cour Vindtunnel indvies. Foto: Thomas Sjørup/Danmarks Tekniske Universitet
Paul la Cour Vindtunnel indvies. Foto: Thomas Sjørup/Danmarks Tekniske Universitet

Vindtunnelen vil blandt andet muliggøre, at man kan udsætte en del af en møllevinge for vindstyrker op til 105 meter i sekundet eller 378 kilometer i timen. Det svarer til tre gange orkanstyrke. Den nationale vindtunnel skal således være med til at imødekomme stigende krav til vindmøllers effektivitet, som stilles ved udviklingen af morgendagens vindmøller.

Uddannelses- og Forskningsminister Søren Pind udtaler i forbindelse med åbningen af vindtunnelen:

- Danske forskere har i stigende grad brug for adgang til højteknologiske faciliteter og data, hvis dansk forskning skal fastholde et højt, internationalt niveau. Derfor er det så vigtigt, at vi investerer i forskningsinfrastruktur, og vindtunnelen giver helt nye muligheder for både forskere og virksomheder.

Poul la Cour Vindtunnel er en national facilitet, som er ejet af Danmarks Tekniske Universitet. Etablering, drift og udvikling er sket i bredt samarbejde med fremtidige private og offentlige brugere af tunnelen. I konsortiet bag vindtunnelen indgår udover Danmarks Tekniske Universitet både Aalborg Universitet og Aarhus Universitet. Fremadrettet vil der være et tæt samarbejde med både danske og udenlandske virksomheder og universiteter. Som en national forskningsinfrastruktur vil faciliteten have en åben adgangspolitik, hvor akademiske og industrielle brugere har lige adgang til faciliteten.

Vinden i vindtunnelen bliver skabt af en gigantisk blæser med en diameter på 4,7 meter. Foto: Thomas Sjørup/Danmarks Tekniske Universitet
Vinden i vindtunnelen bliver skabt af en gigantisk blæser med en diameter på 4,7 meter. Foto: Thomas Sjørup/Danmarks Tekniske Universitet

I 2012 bevilgede Uddannelses- og Forskningsministeriet bevilligede 40 millioner kroner til etableringen af vindtunnelen, som var et projekt på Dansk Roadmap for Forskningsinfrastruktur 2011. Samlet har vindtunnellen inklusiv kanal, testsektion, blæser, køl, kontrolrum, værksteder, særlige installationer og rådgivning et budget på i alt 85 millioner kroner. Udover 40 millioner kroner fra Uddannelses- og Forskningsministeriet har Region Sjælland bidraget med 4 millioner kroner og Danmarks Tekniske Universitet med 41 millioner kroner.

Kontakt

Lars Friemann Christensen
Kontorchef
Tlf.: 72318472
Email: lach@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside