Gå til indhold

Praktik i udlandet vokser fortsat blandt elever i erhvervsuddannelserne

30. oktober 2018
Aldrig tidligere har så mange elever været i praktik i udlandet under deres erhvervsuddannelse. Det skyldes især den øgede interesse blandt elever på jordbrugsområdet, som i stort tal kigger til udlandet efter faglig udvikling og inspiration.

I 2017 valgte 1.601 elever i erhvervsuddannelserne at dygtiggøre sig i udlandet gennem et internationalt praktikophold gennem PIU-ordningen. Det er en stigning på 5,5 procent sammenlignet med 2016, hvor 1.518 elever var af sted. Fremgangen er ligesom sidste år særlig markant på jordbrugsområdet. Her er antallet af elever inden for blandt andet landbrug, skovbrug, gartneri og dyrepasseruddannelsen steget med 26 procent fra 2016 til 2017.

Sammen med de merkantile erhvervsuddannelser er jordbrugsområdet også det fagområde, hvor flest elever vælger et udlandsophold. I 2017 var 544 elever fra jordbrugsområdet i praktik i en virksomhed uden for Danmark. Inden for handels- og kontoruddannelserne var det 534 elever - to procent mere end i 2016.

På enkelte fagområder er antallet af elever i udlandspraktik faldende. Det gælder blandt andet inden for hotel- og restaurantuddannelserne, hvor gode muligheder for praktikplads i Danmark får flere til at blive hjemme.

Størstedelen af eleverne er af sted mellem 3 og 12 måneder, men mere end 20 procent vælger længere ophold og i mange tilfælde at tage hele den praktiske del af erhvervsuddannelsen i udlandet og kun deltage i skoleundervisningen i Danmark.   


Tyskland ligger øverst på hitlisten

Tyskland er fortsat det land, som modtager langt flest elever i praktik. Det gælder i særlig grad danske elever inden for handel og kontor. Her er kendskab til tysk sprog og kultur attraktivt for elever, som søger job og karrieremuligheder inden for indkøb, salg og administration. Den store interesse for Tyskland hænger også sammen med en høj efterspørgsel på elever blandt tyske virksomheder samt en lang og solid tradition for at oplære elever. 

Ud over Tyskland er de mest populære destinationer primært nordiske og engelsktalende lande, herunder også en række lande uden for Europa.  

De nye tal kommer fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB), der administrerer tilskud til praktik i udlandet gennem PIU-ordningen.

Kontakt

Lars Møller Bentsen
International rådgiver
Tlf.: +45 72 31 89 26
Email: lmb@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside