Gå til indhold

Videnskabeligt boost af yngre forskere

23. august 2018
15 yngre, talentfulde forskere i Danmark har netop modtaget prestigefyldte bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd. Midlerne skal gå til at etablere forskningsgrupper omkring deres banebrydende idéer. Sammen sætter de ny rekord for antallet af Starting Grants til Danmark.

Københavns Universitet opnår otte ud af 15 Starting Grants til universitets talentfulde forskere. DTU og Aarhus Universitet henter to bevillinger hver, mens Syddansk Universitet og Region Hovedstaden henter hver en bevilling. I denne runde er også en helt nye modtager, nemlig Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), som opnår deres første ERC-bevilling. Emnemæssigt favner de 15 forskere over forskningsfelter fra kroniske sygdomme over kemiske mekanismer til jihadistiske konflikter.

Hos DIIS er det seniorforsker Mona Kanwal Sheikh, som modtager knap 1,5 mio. euro til et femårigt forskningsprojekt om transnational jihadisme med fokus på Al-Qaeda og Islamisk Stat. Og den positive besked fra ERC vakte glæde:

- Det føles som en stor anerkendelse, og jeg er selvfølgelig beæret over, at ERC har troet på mit projekt og fundet det vigtigt. Herudover åbner det jo en masse døre, fordi jeg pludselig har finansiering til at sætte mit eget hold, arbejde sammen med førende forskningsmiljøer og forfølge mine forskningsmæssige ambitioner uden at føle mig begrænset af økonomi. Nu handler det for mig om at leve op til den forskningsdagsorden, jeg gerne vil sætte, og derfor er jeg utrolig glad for, at ERC har troet på min evne til at føre projektet ud i livet, siger Mona Kanwal Sheikh

Hendes projekt handler om at forstå, hvordan jihadistiske konflikter får transnational karakter. Hun vil gøre det på en helt ny måde, hvor hun kombinerer regressionsanalyser baseret på kvantitativt data med kvalitative studier af, hvordan jihadisters verdensbilleder forandrer sig, når deres kamp pludselig bliver global.

Oversigt over de 15 ERC-modtagere

Navn Organisation Projekt
Edyta Roszko Københavns Universitet TransOcean
Hugh Simons DTU 3D-PXM
Jan Komarek Københavns Universitet IMAGINE
Troels Kasper Høyer Scheel Københavns Universitet VIRUSES AND RNA
Søren T. Skou     Syddansk Universitet MOBILIZE
Ida Moltke    Københavns Universitet SELECTIONDRIVEN
Clara Velte DTU UniEqTURB
Henrik Lundell Region Hovedstaden C-MORPH
Mikkel Jarle Christensen Københavns Universitet JustSites
Kirsten Marie Ørnsbjerg Jensen Københavns Universitet MatMech
Claudio Orlandi    Aarhus Universitet SPEC
Ditte Andersen Københavns Universitet FlyGutHomeostasis
Mona Sheikh DIIS TRANSJIHAD
Timothy Peter Lynagh Københavns Universitet iGLURs - A NEW VIEW
Martin Bækgaard Aarhus Universitet POAB

Fakta om Starting Grants

Bevillingen kan være på op til 2 mio. euro for en periode på op til fem år. Modtagerne er i starten af deres videnskabelige karriere (to til syv år efter ph.d-grad.).

Læs mere

Handlinger tilknyttet webside