Gå til indhold

Fem forskere modtog prestigefyldt EliteForsk-pris

01. marts 2019
Fem af Danmarks bedste yngre forskere fik overrakt EliteForsk-priser på 1,2 millioner kroner ved en prisfest i Operaen. 20 ph.d.-studerende fik overrakt EliteForsk-rejsestipendier.

Uddannelses- og Forskningsministeriet inviterede den 28. februar til prisfest i Operaen i København.

Her blev årets fem EliteForsk-prismodtagere hyldet for deres fremragede forskningsresultater, som er med til at skabe opmærksomhed om dansk forskning på topplan.

Ved samme lejlighed modtog 20 ph.d.-studerende et EliteForsk-rejsetipendiat på 200.000 kroner.

Årets EliteForsk-prismodtageres fagområder spænder vidt fra forskning i materialer på det atomare niveau til forskning i fedtvævs og musklers rolle i udviklingen af diabetes. Fra hvalers brug af lyd og støjs effekt på hvalerne, ny viden om netværk imellem de proteiner, der styrer vores biokemi til, hvordan diplomatiske forhandlinger drives af hidtil ubeskrevne normer og ritualer i internationalt samarbejde.

Forskere i særklasse

Alle fem eliteforskere har det til fælles, at de bedriver forskning i verdensklasse. Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers lagde i sin tale særligt vægt på, at vi i Danmark skal hylde forskerne for deres bidrag til viden, som på hvert sit område kan få stor betydning for samfundet.

- I skaber forskning, der er excellent og internationalt anerkendt. Og I bidrager til at finde svar på nogle af de store, komplekse udfordringer, samfundet står overfor, sagde Tommy Ahlers.

H.K.H. Kronprinsessen og uddannelses og forskningsminister Tommy Ahlers overakte diplomer og blomster til de fem EliteForsk-prismodtagerne
H.K.H. Kronprinsessen og uddannelses og forskningsminister Tommy Ahlers overakte diplomer og blomster til de fem EliteForsk-prismodtagerne

Ministeren sluttede med at takke alle prismodtagerne for at være rollemodeller og opfordrede dem til at formidle deres forskning og lade deres mod og viden smitte af på de yngre generationer.

Efter prisoverrækkelsen interviewede dagens vært Peter Lund Madsen og ministeren de fem EliteForsk-prismodtagere om deres forskning og de forskningsresultater, som har ført til, at de modtog EliteForsk-prisen 2019.

Tyve ph.d.-studerende modtog EliteForsk-rejsestipendier. Foto: Søren Kjeldgaard.
Tyve ph.d.-studerende modtog EliteForsk-rejsestipendier. Foto: Søren Kjeldgaard.

Handlinger tilknyttet webside