Gå til indhold

Nye og flere kompetencer efterspørges i Det Blå Danmark

10. december 2019
Ny rapport giver et fremtidstjek af de maritime uddannelser med bud på de kompetencer og uddannelser, der er brug for. Rapporten viser blandt andet, at de ansatte i Det Blå Danmark bliver højere uddannede end før, og at der er efterspørgsel efter nye og flere kompetencer.

Uddannelsesniveauet i Det Blå Danmark bliver højere. Efterspørgslen efter tekniske og digitale kompetencer bliver større. Og i Det Blå Danmark bliver der især efterspurgt arbejdskraft til lands.

Det viser en ny rapport om Det Blå Danmarks kompetencebehov, som Damvad Analystics har lavet for Styrelsen for Forskning og Uddannelse. Rapporten viser, at det fortsat er vigtigt, at virksomhederne i Det Blå Danmark har adgang til klassiske maritime fagligheder blandt faglærte, maskinmestre og skibsofficerer. Men i stigende grad er der også behov for nye fagligheder.

Eksempelvis har rapporten set på, hvilke kompetencer og uddannelser der efterspørges i jobopslag, og der er identificeret 13.557 jobopslag fra 2010 til juli 2019 inden for Det Blå Danmark.

I hver tredje jobopslag efterspørges en arbejdskraft, hvor der kræves en specifik uddannelse. Særligt skibsingeniører, maskinmestre og skibsofficerer efterspørges.

Efterspørgslen efter digitale og specialiserede kompetencer er også steget fra 2010 til 2018 for de brancher i Det Blå Danmark med flest jobopslag. For jobopslag efter speditører indeholdt 10 procent af jobopslagene digitale kompetencer i 2010, mens det i 2018 var steget til 48 procent.

Rapporten viser også, at andelen af ansatte med en mellemlang- eller lang videregående uddannelser er gået fra knap 20 procent i 2010 til 25 procent i 2017.

Kontakt

Anne Kamper
Chefkonsulent
Tlf.: +45 72 31 78 02
Email: anka@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside