Gå til indhold

Regulering af låneforhold for selvejende institutioner

11. oktober 2019
Uddannelses- og Forskningsministeren vil have undersøgt, hvordan man kan skærpe reguleringen af de selvejende institutioners låneforhold.

Det sker efter, at Rigsrevisionen har udgivet en beretning om uddannelsesinstitutioners finansiering af bygninger og grunde under Børne- og Undervisningsministeriet og under Uddannelses- og Forskningsministeriet. Rigsrevisionen vurderer blandt andet, at mange uddannelsesinstitutioner har gjort brug af risikofyldte låntyper. 

- Jeg tager spørgsmålet alvorligt. I første omgang skal vi stille krav til institutionerne om at udarbejde finansielle strategier og om at søge professionel rådgivning, når de optager lån. Derefter skal vi hurtigt have belyst, hvordan vi kan skærpe reguleringen, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Hvordan konkrete tiltag kan se ud, bliver nu belyst af en tværministeriel arbejdsgruppe. Efter beretningen fra Rigsrevisionen er der behov for at belyse området for, at en regulering kan ske på et grundigt forberedt grundlag, herunder, om forskelle på store og små institutioner i uddannelsessektoren kan begrunde forskelligartet regulering.

I dag ejer hovedparten af de 35 videregående uddannelsesinstitutioner deres egne bygninger og kan optage lån på det private marked til at finansiere bygninger og grunde. Der er regler for, hvordan de selvejende institutioner må placere deres likviditet, men ikke for hvilke typer lån de må bruge.

Kontakt

Anders Boye Jacobsen
Kontorchef
Tlf.: +45 72 31 80 52
Email: aboj@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside