Gå til indhold

Teknologisk boost til dansk konkurrenceevne

16. januar 2019
Digitale Brandtests, Internet of Things og Fremtidens Fleksible Energisystem. Det er tre af områderne i 80 nye konkrete aktiviteter ved de danske GTS-institutter. Aktiviteterne skal styrke danske virksomheders teknologiske muligheder og konkurrenceevne.

Uddannelses- og Forskningsministeriet medfinansierer over de kommende to år forskning og udvikling for mere end 600 millioner kroner ved de syv danske GTS-institutter. Det skal give danske virksomheder adgang til at udnytte de nyeste teknologier og forskningsresultater.

De 80 konkrete aktiviteter har alle potentiale for at styrke dansk erhvervsliv, og er udvalgt blandt andet på baggrund af en omfattende offentlig høringsproces.

Aktiviteterne fordeler sig inden for mange forskellige teknologiske områder. Især informations- og kommunikationsteknologi-området er stærkt repræsenteret med en lang række aktiviteter, som vil bidrage til digitalisering af danske virksomheders produktion, produkter og services. Andre områder, hvor virksomhederne kan se frem til ny teknologisk service, er for eksempel inden for produktionsteknologi, materialeteknologi, lægemiddeludvikling og på bygge- og anlægsområdet.

Fakta

GTS-institutter er selvstændige, almennyttige virksomheder. GTS-institutterne tilpasser ny forskning og teknologi, så virksomheder lettere kan gøre den nyttig. Institutterne udvikler også selv teknologier i samarbejde med danske og udenlandske forskningsmiljøer og virksomheder, og GTS-institutter kan tilbyde virksomheder adgang til avanceret teknologisk infrastruktur, for eksempel når virksomheder har behov for at få testet nye produkter.

Eksempler på aktiviteter

Økosystem for loT-udvikling og test i Danmark

(FORCE Technology og Alexandra Instituttet)

GTS-institutterne udvikler hjælp til, at flere danske virksomheder får bragt nye Internet of Things (loT)-systemer succesfuldt på markedet og dermed høster det store potentiale, der ligger i at kunne bringe produkter online, så virksomhederne både kan overvåge produkternes tilstand løbende, og generere services baseret på online data om brug og slid på det enkelte produkt.

Brandtest og modellering af materiale egenskaber

(DBI - Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut)

DBI vil udvikle avancerede matematiske modeller, som kan bruges til at simulere brand- og materialeegenskaber. Det kræver, at DBI gennemfører et stort antal tests for at skabe det fornødne datagrundlag til at forske i og dokumentere sammenhængene mellem mikroskalatest og klassifikationstest (SBI). Arbejdet vil bidrage til at sænke virksomhedernes omkostninger, når der udvikles nye produkter, som skal overholde krav i forhold til brand og røgudvikling.

Dansk Udviklingscenter for Fremtidens Fleksible Energisystem

(Teknologisk Institut)

Markedet for integrerede fleksible energiløsninger er under udvikling. Instituttet vil udvikle standardiserede dynamiske test af integrerede energisystemer til danske virksomheder, som udvikler produkter, der skal kunne fungere i fremtidens dynamiske energinet. Det drejer sig for eksempel om batterier kombineret med solceller, ladestandere til elbiler og varmepumper. Danske leverandører af intelligente produkter og integrerede energisystemer vil få en forbedret international konkurrenceevne, når de som de første får adgang til dette nye test- og udviklingsmiljø.

Kontakt

Kåre Nordahl Larsen
Chefkonsulent
Tlf.: 72318430
Email: knj@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside