Gå til indhold

To danske universiteter er udvalgt til initiativet Europæiske Universiteter

01. juli 2019
Københavns Universitet og Aalborg Universitet bliver en del af et nyt samarbejde i 17 nye Europæiske Universiteter, som skal være drivkraft bag et styrket samarbejde om forskning og uddannelse i Europa.

Det er EU-Kommissionen, der står bag Europæiske Universiteter. Formålet er, at få styrket fælles forskning og samarbejde om uddannelsesprogrammer i Europa og samtidig gøre det lettere for ansatte og studerende at tage på studieophold på tværs af lande.

Initiativet bygger på excellence i videregående uddannelsesinstitutioner og skal hjælpe studerende, forskere og andre partnere i arbejdet med store problemstillinger som for eksempel klimaforandringer og sociale udfordringer. Universiteterne skal blandt andet tilbyde læseplaner med studerende i centrum i et studiemiljø, der går på tværs af universiteter i Europa. Her skal studerende, fra forskellige fagområder, kunne opbygge deres egne studieprogrammer med forløb i forskellige landes institutioner.

EU-Kommissionen har udvalgt 114 europæiske videregående uddannelsesinstitutioner, som i forskellige alliancer nu har dannet 17 Europæiske Universiteter. Københavns Universitet er med som en ud af fem partnere i det Europæiske Universitet The 4EU Alliance, mens Aalborg Universitet sammen med institutioner fra 10 lande har dannet ECIU University.

De nye Europæiske Universiteter skal ses som virtuelle campusser mellem partnerinstitutionerne, som ikke afgrænses af vægge, vinduer og døre. Det betyder en ambition om, at forskere, undervisere og studerende i de nye alliancer vil kunne bevæge sig og få glæde af de samlede institutioners faglige miljøer.

Den samlede bevillingsramme er 85 millioner euro. Næste ansøgningsrunde om tilskud til at danne et Europæisk Universitet ligger i efteråret 2019. Partnerskaber skal søge gennem Erasmus+.
 

Om Europæiske Universiteter

  • Europæiske Universiteter er et pilotprojekt fra EU-Kommissionen.
  • Partnerskaber søger tilskud gennem Erasmus+.
  • Europæiske Universiteter skal fungere som fyrtårne og være drivkræfter for europæisk uddannelses attraktivitet og konkurrencedygtighed.
  • I alt havde 54 partnerskaber søgt om bevilling til at lave et Europæisk Universitet. 17 partnerskaber blev godkendt.
  • Den samlede bevillingsramme er 85 millioner euro.

 

  

Kontakt

Anne Mygind Brodersen
Områdeleder for BEV og DVU
Tlf.: +45 72 31 88 62
Email: ambr@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Afsendere