Gå til indhold

Open Access – tæt på årets mål

01. april 2020
Antallet af videnskabelige artikler, der bliver gjort frit tilgængelige på internettet, er steget med 8 procentpoint - fra 44 procent til 52 procent – på et år

Forskerne i Danmark har øget andelen af deres Open Access til publikationer. Det viser Open Access Indikatorens 5. måling. Tre universiteter har overopfyldt årets målsætning på 54 procent i den Nationale Strategi for Open Access. Det gælder Danmarks Tekniske Universitet, der har øget sin andel med 9 procentpoint, og som er nu oppe på 73 procent Open Access til universitets publikationer. Det gælder også Syddansk Universitet med 60 procent Open Access – en øgning på 14 procentpoint. Derudover har IT-Universitet - igen i år - 100 procent Open Access til universitetets publikationer. Roskilde Universitet, Aalborg Universitet, og Aarhus Universitet kan imponere med pæne stigninger, der ligger mellem 9 til knapt 13 procentpoint, dog ikke nok til at nå årets målsætning.

Selvom andelen af Open Access er lidt under årets målsætning, er der fremgang på alle fire hovedforskningsområder, størst på Sundhedsvidenskab, der stiger med 10 procentpoint fra 36 procent til 46 procent.

20 procent af artiklerne er ifølge målingen dog blokeret for Open Access, fordi forlagene ikke tillader det, eller fordi de fastsætter embargoperioder for frigivelse af deres publikationer, der går ud over et år – i nogle tilfælde flere år.

Af den Nationale Strategi for Open Access, der blev offentliggjort af Uddannelses- og Forskningsministeriet i 2018, fremgår det, at Open Access skal gennemføres uden at øge omkostningerne markant til publicering af videnskabelige resultater.

Det er målet, at alle artikler fra danske universiteter skal være Open Access i 2025.

Kontakt

Hanne-Louise Kirkegaard
Chefkonsulent
Tlf.: 72318246
Email: hki@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside