Gå til indhold
Du er her: Forside Aktuelt Nyheder 2021 147 danskere vil gerne være astronauter hos ESA

147 danskere vil gerne være astronauter hos ESA

Antallet af kvindelige ansøgere i Danmark ligger denne gang væsentligt over niveauet i 2008, da ESA sidste gang indkaldte ansøgere til astronautkorpset.
Kontakt
Peter Mandix Sehestedt
Chefkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 02
Email: pse@ufm.dk

23. juni 2021

Da ansøgningsfristen udløb fredag d. 18. juni 2021 havde i alt 147 danskere udfyldt ansøgningsskemaet og indsendt en lægeerklæring til ESA. I alt har næsten 23.000 fra ESA’s medlemslande ansøgt om at blive astronaut i denne omgang (baseret på foreløbige tal fra ESA).

Antallet af danske ansøgere ligger også dermed væsentligt højere end niveauet under ESA’s sidste indkaldelse i 2008, hvor 39 danskere, (herunder Andreas Mogensen) indsendte en ansøgning til ESA.

En stor del af forklaringen er væsentligt flere danske kvinder denne gang har besluttet at søge om at blive den næste ESA-astronaut.

Med 36 kvindelige ansøgere (ca. 25 procent af ansøgerne) ligger antallet af kvindelige ansøgere således betydeligt over niveauet i 2008, hvor kun 5 danske kvinder (ca. 12 procent) søgte stillingen i ESA.

Danske ansøgere i 2008 og 2021

2008 2021
Total 39 147
Mænd 34 111
Kvinder 5 36

En dansk mandlig ansøger fra Danmark har desuden ansøgt om at blive den første parastronaut hos ESA. ESA’s kampagne har haft et særligt fokus på diversitet i Europa, og for første gang i rumfartshistorien har ESA besluttet at sende en europæisk astronaut med handicap i rummet.

Uddannelses- og forskningsministeren Ane Halsboe-Jørgensen har samme med det danske offentlige-private partnerskab Space Exploration Danmark - og med støtte fra Thomas D. Thrige fonden - aktivt understøttet ESA’s online-kampagne i Danmark.

Det er sket med et særligt fokus på at motivere flere unge og ikke mindst flere piger til at tage en STEM-uddannelse, som er en forudsætning for ikke kun at blive astronaut, men også for at gøre en forskel for klimaet, udvikle vacciner under pandemier og løse andre store samfundsudfordringer. Kvinder udgør i dag kun 1/3 af de studerende på STEM-uddannelserne i Danmark.

Partnerskabet og ministeren har bl.a. sammen med Maria Jarjis lavet videoer på Youtube og sammen med Videnskab.dk sat særligt fokus på astronauter i artikler. Alle landets gymnasier har desuden modtaget Dansk Rumfart med særartikler om astronauter fra Dansk selskab for Rumfartsforskning. Aarhus universitet har oprettet Blivastronaut.dk – en ny hjemmeside for alle unge, der gerne vil være astronauter- ligesom DTU Space for nylig har lanceret rum-universet Vild med Rummet, hvor der bl.a. er en astronauttest.

ESA vil nu screene alle ansøgninger og starte en lang udvælgelsesproces, som vil tage halvandet år.

ESA planlægger i alt at ansætte fire nye astronauter til det aktive astronautkorps, 20 såkaldte projektastronauter til en ny astronautreserve og en parastronaut.

ESA forventes allerede om 6 år at indkalde nye astronauter.

Senest opdateret 24. juni 2021