Gå til indhold

Danmark og Sydkorea i nyt samarbejde om forskning i Arktis

08. december 2021
Danmark og Sydkorea knytter tættere bånd med ny samarbejdsaftale om forskning i Arktis. Aftalen er netop underskrevet af uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen og hans sydkoreanske kollega Seong-Hyeok Moon ved en virtuel ceremoni.

Kloden bliver varmere, og klimaforandringerne kan for alvor mærkes i de polare områder. Indlandsisens afsmeltning har ikke kun konsekvenser for Grønland, men vil på sigt også kunne mærkes i form af stigende vandstand ved danske kyster og i danske kystbyer.

Derfor er det afgørende at opnå øget viden om klimaforandringerne omkring polerne. Det er et arbejde, danske forskere er dybt engagerede i, og overvågning af ismasserne fra luften er en vigtig brik i arbejdet. Den form for overvågning kræver droner, der kan operere under ekstreme vejrforhold. Og her er sydkoreanerne førende.

Signing ceremony

Det er én af grundene til, at uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen netop har underskrevet en samarbejdsaftale med sin sydkoreanske kollega, Seong-Hyeok Moon, hav- og fiskeriminister med ansvar for Sydkoreas polarforskning.

- Med aftalen øger vi Danmarks gode samarbejde med Sydkorea på forskningsområdet. Forskere fra blandt andet DTU Space er i fuld gang med at etablere samarbejder med sydkoreanske kollegaer for at undersøge klimaforandringerne i Arktis. Den udvikling vil jeg gerne støtte. Vi skal samle de bedste hoveder på tværs af landegrænser for at øge vores viden om den globale klimaudfordring, siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.

Samarbejdsaftalen sætter en tyk streg under de fælles, dansk-koreanske ambitioner på den grønne dagsorden. Ambitioner, som senest blev fremhævet, da de to landes regeringschefer i maj i år genbekræftede deres strategiske partnerskab fra 2011.

- Aftalen kan lette adgangen for danske forskningsmiljøer, GTS-institutterne, viden- og erhvervsklyngerne og førende virksomheder inden for eksempelvis droneteknologi til de førende miljøer i Sydkorea. Det er den slags relationer og internationale netværk, der i sidste ende er med til at fastholde og udvikle stærke kompetencer inden for dansk forskning og erhvervsliv, siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.

Den nye samarbejdsaftale med Sydkorea understøtter regeringens målsætninger for investeringer i grøn forskning, teknologi og innovation, hvor f.eks. internationalt samarbejde om de globale klimaudfordringer er en prioritet. Således vil forskningen bidrage til at styrke den danske forskning, samt komme Grønland og verdenssamfundet til gode ved at øge forståelsen af effekterne af klimaforandringerne.

Sydkorea er et hotspot

Sydkorea er et hotspot for mange danske interesser i bred forstand, og i særdeleshed når det drejer sig om uddannelse, forskning og innovation:

  • 70 pct. af de 24-35-årige er i gang med eller har taget en videregående uddannelse. Det er den højeste andel i verden - OECD-gennemsnittet er på 42 pct.
  • Verdens mest innovative land, ifølge Bloomberg.
  • Verdens førende investor i forskning og udvikling (4,5 pct. af BNP).
  • En digital leder inden for high-tech electronics og IKT.

Derfor etablerede Uddannelses- og Forskningsministeriet sammen med Udenrigs-ministeriet i 2013 et Innovationscenter i Seoul. Centrets medarbejdere bygger bro imellem danske og sydkoreanske forsknings-, uddannelses- og erhvervsmiljøer, og imellem myndigheder i de to lande, som denne aftale er et eksempel på.

Kontakt

Ebbe Mosbæk Rasmussen
Chefkonsulent
Tlf.: +45 72 31 84 43
Email: era@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside