Gå til indhold
Du er her: Forside Aktuelt Nyheder 2021 Dansk rumerhverv får 21 millioner kroner i støtte

Dansk rumerhverv får 21 millioner kroner i støtte

Fem innovative danske virksomheder modtager dansk støtte for 21 millioner kroner til udvikling af banebrydende teknologi på rumområdet gennem den europæiske rumorganisation, ESA.
Kontakt
Dennis Jorch Dehn Kristensen
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 88 77
Email: djdk@ufm.dk

26. januar 2021

GOMX-5_Satellit (billede)
Den kommende GOMX-5 Satellit. Illustration: GOMSpace

Fem danske virksomheder - GOMSpace, Space Inventor, Gatehouse, Quadsat og Force Technology - har nu fået mulighed for at udvikle netop deres innovative idéer til rumteknologi med globalt markedspotentiale med støtte fra ESA og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.

Tre af projekterne har til formål at styrke ruminfrastrukturen for cubesatellitter. GOMSpace og Space Inventor modtager støtte til projekter, som vil gøre de små satellitter i stand til at overføre data hurtigere og i større kvantiteter fra rummet til jorden, så de i tiltagende grad kan konkurrere med større og dyrere satellitter. Gatehouse projektet vil tilpasse jordbaserede (3GPPP) teknologistandarder for mobilenheder og Internet of Things (IoT) tjenester, så de også kan bruges i små satellitter.

Projekterne vil give forskere og virksomheder billigere og bedre muligheder for at bruge rummet til at udvikle innovative digitale løsninger. IoT-baserede produkter og tjenester forventes i fremtiden at sætte fart på digitaliseringen af vores samfund og kan også bruges i den grønne omstilling.

Ud over de tre projekter har virksomheden Quadsat, som er frontløber i den danske droneklynge på Fyn, fået støtte til at videreudvikle banebrydende teknologi til billige test af satellitsignaler mellem antenner i rummet og på landjorden ved hjælp af droner. Det danske GTS-institut Force Technology har desuden fået støtte til at udvikle nye metoder til at teste kvaliteten af 3D printede materialer til raketmotorer til løfteraketter, med dansk/britiske Orbex som partner.

New Space og Nordjylland

På globalt plan ses i stigende grad en tendens til kommercialisering af rumsektoren, hvor det ikke længere kun er stater og internationale organisationer, der driver den teknologiske udvikling, men hvor nye konkurrencedygtige virksomheder i mange tilfælde leder innovationen – det såkaldte New Space.

I Danmark er vi også med på den bølge. Fire af de fem støttede virksomheder tilhører New Space segmentet og investerer i nye banebrydende teknologier, der er med til at styrke Danmarks rolle på rumområdet globalt. Tre af virksomhederne hører til i en slags New Space klynge i Nordjylland.

Koncentrationen af New Space virksomheder i Nordjylland skyldes i høj grad samarbejdet med Aalborg Universitet, hvor flere af virksomhedernes grundlæggere har færdiggjort deres studier. Universitetet deltager desuden i et nyt rumprogram for studerende på fire danske universiteter. Programmet er etableret med støtte fra Industriens Fond og giver studerende mulighed for at deltage i udviklingen og opsendelsen af tre nanosatellitter. Programmet skal være med til at tiltrække flere unge til rumområdet og New Space.

Fakta

Det danske medlemskab af den europæiske rumorganisation, ESA, har gennem mange år givet danske virksomheder og vidensinstitutioner unikke muligheder for at udvikle teknologi på dansk jord inden for områder som eksempelvis satellitter, telekommunikationssystemer og applikationer, som bruger data fra rummet.

Evalueringen af projekterne har lagt vægt på, at de er innovative, konkurrencedygtige og bidrager til løsningen af samfundsmæssige udfordringer.

Ansøgerne skal nu, sammen med ESA, arbejde på at færdiggøre projektbeskrivelserne, før de kan indgå de endelige kontrakter. De første resultater forventes om 1-2 år.

Ønsker du at vide mere om projekterne, kan du kontakte de enkelte organisation direkte. Kontaktoplysningerne finder du ligeledes på hjemmesiden.

Skriv dig op til at få nyheder fra ministeriets rumkontor; senere på året offentliggøres bl.a. nyheder om nye støttemuligheder i 2021.

Senest opdateret 26. januar 2021