Fri forskning støttes gennem tre ansøgningsrunder i Det Europæiske Forskningsråd (ERC) i 2021
Midlerne, som ERC deler ud til fri forskning, giver forskeren mulighed for at løfte deres videnskabelige karriere til nye højder. Derfor har danske universiteter, forskere og rådgivere ventet med stor interesse og lige så stor utålmodighed på, hvornår ERC offentliggjorde deres ansøgningsrunder for 2021. Den 22. februar 2021 kom der endelig nyt fra Bruxelles om, hvad talentfulde og dygtige topforskere kan søge i år, og hvornår de skal indsende deres ansøgning til rådet.
Tre ansøgningsrunder i ERC i 2021
I 2021 byder ERC på tre ansøgningsrunder med et samlet budget på ca. 1,9 milliard euro. Forskere kan i 2021 søge om midler fra Det Europæiske Forskningsråd til tre typer af forskningsbevillinger, som understøtter forskellige trin i deres videnskabelige karriere.
Starting Grants
Bevillingen kan søges af yngre topforskere. ERC åbner for ansøgninger den 25. februar 2021, og der er frist den 8. april 2021. Samlet budget: 619 millioner euro.
Consolidator Grants
Bevillingen kan søges af forskere, der er i gang med at konsolidere deres karriere. ERC åbner for ansøgninger den 11. marts 2021, og ansøgningsfristen er den 20. april 2021. Samlet budget: 633 millioner euro.
Advanced Grants
Bevillingen kan søges af førende forskere med en betydelig track record på ti år eller mere. ERC åbner for ansøgninger den 20. maj 2021, og der er frist den 31. august 2021. Samlet budget: 626 millioner euro.
I år er det ikke muligt at søge om midler fra ERC til Synergy eller Proof of Concept. Vi forventer, at det bliver muligt igen i 2022.
ERC støtter fri forskning, dvs. det er forskernes egne idéer, der definerer deres banebrydende projekt. Ansøgere skal tilhøre toppen inden for deres forskningsfelt for at få midler fra ERC, der kun støtter de allerbedste ideer og topforskere i Europa.
Tæt pakket ERC-webinar
For at imødekomme den store interesse for ERC i Horizon Europe og hjælpe ansøgere i Danmark afholdte Uddannelses- og Forskningsstyrelsen den 24. februar et webinar om emnet med 159 deltagere. På webinaret fik deltagerne indblik i nyt som gammelt om ERC. Meget af det, vi kender om ERC fra tidligere, fortsætter i Horizon Europe, men der er også mindre, men vigtige ændringer. F.eks. er interview i Bruxelles nu en del af evalueringen af ansøgere til ERC Advanced Grant, og der er oprettet to ekstra faglige evalueringspaneler inden for henholdsvis materialeforskning og mobilitetsforskning. Det gør det nemmere at vælge det rette panel for forskere, når de indsender deres ERC-ansøgning.
Webinaret blev afholdt af styrelsens EU-rådgivere samt Line Fredslund Volkers, der er ansvarlig for Proof of Concept bevillinger hos ERC’s agentur i Bruxelles.
Webinaret er tilgængeligt i 14 dage på:
Nyt webinar om ERC den 16. marts 2021
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen afholder et nyt webinar om ERC på engelsk, hvor fokus igen er ERC i Horizon Europe. Webinaret finder sted den 16. marts 2021 kl. 10-11.15.
På webinaret får deltagerne et overblik over rådets formål, bevillingstyper, evalueringsproces og -paneler mv.
Webinaret bliver holdt af styrelsens EU-rådgivere samt professor Jesper Svejstrup, Københavns Universitet, der har modtaget to ERC Advanced Grants. Han er desuden medlem af ERCs Videnskabelige Råd. Der bliver rig mulighed for at stille spørgsmål undervejs i webinaret.
Du kan stadig nå at tilmelde dig webinaret:
Læs mere
Handlinger tilknyttet webside