Gå til indhold

Studieophold og uddannelsespraktik i udlandet bliver frarådet

21. januar 2021
Rejsevejledningen for hele verden er skærpet, og alle rejser frarådes. Det betyder, at også studieophold og uddannelsespraktik, som ellers er anset som nødvendige rejser, frarådes. Rejsevejledningen gælder foreløbigt frem til den 7. februar 2021. Perioden vil dog kunne forlænges.

Rejsevejledningen for hele verden er skærpet som led i smittehåndteringen med coronavirus/COVID-19 i Danmark. Begrænsning af rejseaktivitet er et væsentligt element i indsatsen for at have kontrol med smittespredningen, samtidig med at mutationer af coronavirus forekommer i flere lande.

Skærpelsen af rejsevejledningerne for hele verden betyder, at studieophold og uddannelsespraktik, som ellers er anset som nødvendige rejser, i udgangspunktet frarådes. Den globale, røde rejsevejledning gælder på nuværende tidspunkt frem til og med den 7. februar 2021. Perioden vil dog kunne forlænges.

Enkelte praktikophold kan dog i visse tilfælde sidestilles undtagelsen ’har arbejde i udlandet’. I de tilfælde vil praktikophold således kunne påbegyndes, såfremt det i øvrigt vurderes forsvarligt. Hvorvidt et praktikophold kvalificerer sig hertil, er op til det enkelte praktiksted, institution og studerende i samråd at vurdere. Der bør her tages højde for faktorer som bl.a., hvor længe opholdet forventes at vare og konkret risikovurdering samt evt. om der er mulighed for at påbegynde praktikopholdet virtuelt.*

Hvis man vælger at tage på et mobilitetsophold i et land, hvortil alle rejser frarådes (rød kategori), bør man altid søge opdateret information om de enkelte lande på de danske ambassaders hjemmesider. Det kan være information om indrejserestriktioner og andre tiltag fra de lokale myndigheder for at bremse udbredelsen af smitten. Man bør også foretage en konkret og individuel risikovurdering af rejsen i samråd med sin uddannelsesinstitution og sit praktiksted. Det omfatter blandt andet overvejelser om assistance til hjemrejse i tilfælde af akut sygdom i en situation, hvor den lokale behandlingskapacitet kommer under alvorligt pres.

Da alle rejser frarådes (rød kategori), er det vigtigt, at man sikrer sig, at man har en forsikring, der dækker rejsen. Det anbefales derfor kraftigt, at man forud for rejsen tager kontakt til forsikringsselskabet, som også vil kunne rådgive om assistance i tilfælde af akut hjemrejse.

Ved hjemrejse opfordres alle rejsende til at tage en kviktest umiddelbart ved ankomst til Danmark. Samtidig opfordres alle indrejsende kraftigt til at selvisolere sig i 10 dage, som kan afbrydes af at negativt svar på en PCR-test, som er foretaget tidligst på fjerdedagen efter indrejse.

For ansatte på uddannelsesinstitutioner kan der være undtagelser i forhold til længerevarende arbejde i udlandet. Hvorvidt et arbejdsophold kvalificerer sig til at ’have arbejde i udlandet’, er op til den enkelte institution/medarbejder at vurdere.


For yderligere oplysninger:

Studerende og ansatte ved de videregående uddannelsesinstitutioner kan rette spørgsmål vedrørende COVID-19 til:

Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181.

* Afsnit tilføjes 26. januar 2021/ Webredaktionen

Handlinger tilknyttet webside