Gå til indhold

KU - Sundhed og livskvalitet

Samlede indspil fra KU om Sundhed og livskvalitet

Sundhed og livskvalitet - Introduktion

Danmark skal være et samfund med sundhed og livskvalitet. Et samfund betegnet ved, at borgerne har en høj levealder, en god sundhedstilstand og adgang til effektiv behandling ved sygdom i en effektiv og individorienteret sundhedssektor. Forskningen skal bidrage til en sammenhængende evidensbaseret og bæredygtig forebyggelse og effektiv behandling på tværs af sektorer og til at ruste og motivere borgerne til selv at tage hånd om deres sundhed. Under temaet Sundhed og Livsstil har Københavns Universitet identificeret 14 forskningsområder, som bør adresseres i den strategiske forskning frem til 2025, hvis denne vision skal realiseres.

I et samfund hvor reproduktionen er for nedadgående, mens borgerne bliver stadigt ældre, er den skæve demografi og de deraf afledte vanskeligheder med eksempelvis flere kronisk syge en udfordring. Borgerne skal mødes, inden de bliver patienter, og fysisk aktivitet skal fremmes og fastholdes, da en inaktiv livsstil øger risikoen for fedme og en række kroniske sygdomme, herunder type-2 diabetes, hjerte-karsygdomme, forskellige former for kræft, depression og angst. Dette tema adresseres under tema 1: Fysisk aktivitet og sundhed.

Danskerne bliver stadigt tungerere og de fysiske, psykiske og sociale underliggende faktorer i årsagskæden er vigtige at få belyst så effektive og skræddersyede interventioner, der ikke kun ensidigt fokuserer på kost og motion kan iværksættes, denne udfordring behandles under temaerne 1, 2 og 3.

Med en aldrende befolkning øges også forekomsten af neurodegenerative lidelser såsom kognitive problemer og sygdomme i centralnervesystemet som skizofreni, depression, migræne, demens, Alzheimers og Parkinson’s sygdom. Koblingen mellem basal biologisk og epidemiologisk og klinisk forskning inden for dette område bør styrkes, og dette adresseres under tema 4: Neurovidenskab og translationel neuroforskning.

Sammenhængen mellem borgernes psykiske og fysiske sundhed belyses i temaerne 3, 5, 6 og 7 herunder i relation til arbejdsliv/stress; hvordan patienter og pårørende håndterer kroniske og mentale sygdomme; sammenhængen mellem psykisk sundhed og forebyggelse blandt børn og unge, samt de psykologiske aspekter af livsstilssygdomme relateret til fedme.

Individualiseret behandling, hvor man kan behandle eller forebygge sygdomme ved at inkludere viden om den enkelte patient i form af genetik, omgivelser og livsstil er et vigtigt felt under rivende udvikling. Skræddersyet behandling har vist sin effekt i behandlingen af cancer, men forskningen udestår for kroniske sygdomme, hvor det er essentielt at identificere individuelle behandlinger, som er mest effektive for den enkelte. Opkomsten af genomforskning, registre og metoder til dataindsamling og -behandling muliggør individualiseret behandling, og dette behandles i tema 8: Precision medicine og registre. Udviklingen af sundhedsteknologi til skræddersyet behandling og forebyggelse af kroniske sygdomme behandles i tema 9: Biomedicinsk billedanalyse og sundhedsteknologi til kronikere. 

Forskning i regenerativ medicin (herunder stamcelleforskning) vil bidrage til udvikling af bedre strategier for diagnose og forebyggelse af sygdomme såvel som udvikling af innovative behandlingsformer for alvorlige sygdomme og skader, der hidtil kun har kunnet symptombehandles. Dette behandles under tema 10: Fra stamcelle til regenerativ medicin.

Det humane mikrobiom er involveret i en række såvel fysiologiske som patologiske processer (metaboliske, inflammatoriske og infektiøse sygdomme, cancer og psykiatriske tilstande), og dette forskningsområde bør styrkes ved at udvikle metoder til at analysere mikrobiomet til tidlig non-invasiv diagnostik, skræddersyet behandling samt målrettet ændring af mikrobiomet som et nyt terapeutisk princip, dette behandles i tema 11: Sundhed, sygdom og mikrobiomet.

Den stigende antibiotikaresistens herunder hospitalserhvervede infektioner tages under behandling i tema 12, med visionen om at skabe en biobank af prøver fra patienter på intensivafdelinger, hvormed man kan målrette den infektionshygiejniske indsats på landets hospitaler, så flest mulige hospitalserhvervede infektioner forebygges. Forebyggelse af infektioner kan nedbringe hospitalernes brug af bredspektret antibiotika og derved mindske udviklingen af resistente bakterier.

Under tema 13: Drug discovery er visionen at et øget fokus på udviklingen af nye lægemidler kan blive en drivkraft for værdiskabelse i både dansk erhvervsliv og samspillet med den offentlige sektor.

Endelig behandles samfundsudfordringen med faldende reproduktion og fødselsrater i tema 14: ReproUnion: vækst i fødselsrater. 

Sundhed og livskvalitet  - Fysisk aktivitet og sundhed

 Sundhed og livskvalitet  - Fedme, stress og (fødevare)usikkerhed

Sundhed og livskvalitet  - Psykologiske aspekter af livsstilssygdomme med fokus på fedme

Sundhed og livskvalitet  - Neurovidenskab og translationel neuroforskning

Sundhed og livskvalitet  - Flere lever med kroniske og mentale sygdomme

Sundhed og livskvalitet  - Mental og fysisk sundhed

Sundhed og livskvalitet  - Psykisk sundhed og forebyggelse hos børn og unge

Sundhed og livskvalitet  - “Precision medicine” og registre

Sundhed og livskvalitet  - Biomedicinsk billedanalyse og sundhedsteknologi til kronikere

Sundhed og livskvalitet  - Fra stamcelle til regenerativ medicin

Sundhed og livskvalitet  - Sundhed, sygdom og mikrobiomet

Sundhed og livskvalitet  - The Intensive Care Unit Transmission Bacterial BioBank (ICU-T3B)

Sundhed og livskvalitet  - Drug Discovery

Sundhed og livskvalitet  - ReproUnion: Vækst i fødselsrater

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024