Gå til indhold

Mads Sielemann Jakobsen

Ph.d.

Mads Sielemann Jakobsen

Alder

1988

Fødested, gymnasium og nuværende bopælskommune

Født i Hamborg, gik på gymnasium i Schwarzenbek i Slesvig-Holsten, Tyskland, bor i Gladsaxe Kommune. 

Fagområde

Matematik

Institution

Danmarks Tekniske Universitet, Institut for Matematik og Computer Science, Matematiktorvet, Bygning 303B, 2800 Kongens Lyngby. 

Kontaktoplysninger

Telefon: 4525 3010, mobil: 5127 7852, e-mail: msja@dtu.dk. 

Kort beskrivelse af dit forskningsområde

Jeg beskæftiger mig med abstrakt og anvendt harmonisk analyse, et område indenfor matematik, der finder rødder i Joseph Fouriers arbejde fra 17- og 18-hundredetallet. Teorien kan for eksempel bruges til billed-, radar-, lyd- og signalanalyse og stemmegenkendelse. Jeg har dog ikke meget med anvendelserne at gøre, men ser mere på teorien, der ligger bag anvendelserne. For tiden arbejder jeg på ikke-separable Gabor-systemer i lokal-kompakte abelske grupper.

De forskningsmæssige udfordringer og perspektiver

Den største udfordring for mig er at få gode idéer. Man ved dog aldrig hvornår de kommer; om du sidder på kontoret, er på indkøb eller hænger vasketøj op. For mig handler det at være ph.d. derfor om have et miljø omkring mig, som stimulerer nye idéer, og hvor der er sjovt.      

Hvordan opstod interessen for netop dette forskningsfelt? 

Jeg har en fantastisk vejleder, som allerede under min bacheloruddannelse introducerede mig til en lille del af det emne, jeg forsker i nu. Jeg blev grebet af det, og først under min ph.d.-uddannelse er jeg ved at se det fulde omfang af den verden, mine matematiske tanker lever i. Bevæbnet med papir og blyant drager jeg ud i det uudforskede matematik-land i håb om at finde nye erkendelser. Det, der fanger mig mest fra mit forskningsfelt, er det væld af forskellige idéer/muligheder, der er i litteraturen til at angribe udfordringerne. Så det bliver aldrig kedeligt.

Hvordan vil du anvende EliteForsk-rejsestipendiet? 

I foråret/sommeren 2015 besøger jeg ’Norbert Wiener Center for Harmonic Analysis and Applications’ som ligger en lille times kørsel fra Washington DC ved University of Maryland. Centeret har fokus på både teori og anvendelser. Jeg har, indtil nu, mest fokuseret på teorien og er derfor spændt på at se, hvilke gode indspark jeg vil få fra de mere anvendte dele af mit forskningsfelt. I den samme tidsperiode er der også nogle konferencer i nærheden af Washington DC, som jeg vil besøge. Stipendiets omfang gør det forhåbentligt også muligt at få dækket omkostninger til flere mindre ophold. For eksempel sidder der forskningsgrupper i Wien, Østrig og i Trondheim, Norge, som kunne være fordelagtige at besøge. Derudover er der forskellige konferencer og sommerskoler i de næste 1½ år inden min ph.d.-uddannelse er færdig, som jeg gerne vil besøge. Så det er meget rart at kunne få dækket rejseomkostningerne.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg er født og opvokset i nærheden af Hamborg med to søstre, Frederikke og Katrine, samt mine to danske forældre, Kirsten og Gustav. Efter jeg gennemførte gymnasie-uddannelsen flyttede jeg til Danmark for at læse matematik ved Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby. Mine to søstre bor lige nu i Hamborg, og mine forældre er for tre år siden flyttet tilbage i Danmark. Under min barndom har vi altid kørt meget rundt i bil til fødselsdage, jul og ferie for at besøge vores familie, der bor i Jylland, på Fyn og Sjælland. Så det at flytte langt væk hjemmefra var ikke så meget et problem. Tværtimod tog jeg det som en udfordring og en nødvendighed. Jeg bor for tiden i en lejlighed sammen med to venner i Søborg. Men jeg er dog også ofte i Lyngby, hvor min kæreste, Diana, har et kollegieværelse.  

Senest opdateret 25. februar 2015