Gå til indhold

European XFEL - Den Europæiske Fri-Elektron Røntgenlaserfacilitet

Den Europæiske Fri-Elektron Røntgenlaserfacilitet (European XFEL) i Hamborg er verdens kraftigste røntgen-laserfacilitet.
European XFEL er verdens kraftigste røntgen-laserfacilitet, der ved hjælp af ultrakorte og meget kraftige røntgenstråler – op til 27.000 gange i sekundet – gør det muligt at undersøge materialer og ikke mindst materialeprocesser på et hidtil uset detaljeret niveau. 
Installation af kvadrupol-magneter i fotontunnellen XTD2. Foto: European XFEL.
Installation af kvadrupol-magneter i fotontunnellen XTD2. Foto: European XFEL.
Det vil åbne op for forskningsområder, som tidligere har været utilgængelige. Faciliteten vil derfor give forskere et unikt værktøj, der blandt andet gør det muligt at kortlægge detaljer af vira på atomart niveau, tage tredimensionelle billeder på nanoskala og filme kemiske reaktioner.
European XFEL er placeret i Hamborg i Tyskland.  Foruden Danmark deltager elleve andre lande i samarbejdet, som er resultatet af et flerårigt planlægnings- og projekteringsarbejde.

Danmarks værdi af medlemskabet

Danske forskere vil få en unik adgang til at benytte en facilitet, der bliver førende inden for forskning med kraftig røntgenlaser. Danmark har traditionelt haft en internationalt stærk position inden for udviklingen og udnyttelsen af røntgen- og synkrotronstråling. Dansk forskning har derfor også været stærkt involveret i opbygningen af European XFEL.

Flere forskellige videnskabelige felter vil få gavn af faciliteten, herunder medicin, farmaci, kemi, materialevidenskab, nano- og energiteknologi og elektronik. Inden for eksempelvis energiforskning kan facilitetens røntgenstråling bruges til at studere processerne, der forekommer i solceller, og derved forbedre vores forståelse af fotosyntese.

Medlemsskabet bringer også industrikontrakter til Danmark. Eksempelvis har Danmarks Tekniske Universitet (DTU) sammen med en dansk virksomhed fået to in-kind kontrakter på samlet knap 39 millioner kroner til at udvikle, fremstille og installere en af de seks beamlines - Femtosecond X-ray Experimentet (FXE) - samt komponenter til de øvrige seks beamlinjer.

Danmarks bidrag til medlemskabet

Danmark har bidraget med ca. 100 millioner kroner eller omkring 1 procent af konstruktionsomkostningerne (der foregik i perioden 2009-2017). Fra 2017, hvor driften af faciliteten blev påbegyndt, har Danmark bidrage med cirka én procent af driftsomkostningerne.

Det danske brugermiljø er organiseret i Instrumentcenter for brug af røntgen-, synkrotron- og neutronkilder samt fri-elektron røntgenlasere - DANSCATT.

Kontakt

Morten Scharff
Chefkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 98
Email: msc@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024