Ved ansøgningsfristen den 30. oktober 2012 modtog rådet 36 ansøgninger til DFF-Forskningsprojekt 1, 51 ansøgninger til DFF-Forskningsprojekt 2 og 7 ansøgninger til DFF-Forskningsprojekt 3 med et samlet ansøgt beløb på ca. 402 mio. kr.
Nedenfor listes de ansøgninger, som rådet på sit møde d. 30. – 31. maj 2013 besluttede at yde hel eller delvis støtte til.
Der tages forbehold for trykfejl og eventuelle justeringer i forhold til de i oversigten angivne beløb. Der kan således ske ændringer, f.eks. hvis der er opnået støtte fra anden side, eller hvis den ansøgte overheadtakst er forkert. Der kan også være knyttet særlige betingelser til den enkelte bevilling.
Bevillingsbreve og afslagsbreve med kort begrundelse
Bevillingsbreve og afslagsbreve vil blive udsendt i løbet af sommeren 2013. Al korrespondance vil blive sendt til den e-mail adresse, som er angivet i den elektroniske ansøgning. Afslag vil indeholde en kortfattet begrundelse, der peger på de væsentlige faglige grunde til, at ansøgningen ikke opnåede bevilling, jf. i øvrigt de i opslaget meddelte betingelser og vurderingskriterier.
Forskningsprojekt 3
Projekttitel: Images and International Security
Bevillingsmodtager: Lene Hansen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: kr 7.345.145
Projektbeskrivelse: Billeder skaber kriser. Muhammed-sagen viste, at karrikaturtegninger lavet til et dansk publikum kunne lede til demonstrationer verden over. Abu Ghraib-fotografierne var til stor skade for den amerikanske regerings omdømme. I dette projekt undersøger vi, hvordan stater forsøger at styre og løse billedkonflikter, og hvad billeder betyder for den sikkerhedspolitiske dagsorden. Den første del af projektet ser på fotografier og videoer, som er blevet så udbredte, at de er blevet til ikoner. Det vil sige, at de kan genkendes af rigtig mange mennesker, og at de fleste reagerer følelsesmæssigt på dem. Vi vil beskæftige os indgående med billeder af mennesker, som er i en konfliktsituation, og som lider eller er døde. Sådanne billeder lægger pres på stater for, at de "gør noget", og vi spørger, hvordan presset takles. Den anden del af projektet ser på, hvordan diplomater fungerer som både fyrbødere og brandslukkere, når billeder skaber konflikter på tværs af grænser. Hvorfor vælger nogle regeringer og deres diplomater at gøre "uskyldige" billeder som tegninger, fjernsynsserier og kunstværker til et problem på mellemstatsligt niveau? Og er diplomater blevet mere opmærksomme på billeders konfliktpotentiale efter Muhammed-krisen? Den tredje og sidste del af projektet ser på billeders mulighed for at sætte nye ikke-militære trusler på den politiske dagsorden. Er der nogen trusler, som f.eks. klimaforandring, som er nemmere at vise gennem billeder end andre?
Forskningsprojekt 2
Projekttitel: Inside the Family Firm: How preferences and values cause differences in business organization, decision-making and outcomes
Bevillingsmodtager: Morten Bennedsen
Institution: Copenhagen Business School
Bevilget beløb: kr 5.725.707
Projektbeskrivelse: Familievirksomheder er den typiske organisationsform i alle lande i verden. De sidste 10 års forskning har fastslået, at familievirksomheder ofte er anderledes end andre virksomheder. I dette forskningsprojekt undersøger vi, hvordan disse forskelle opstår. Hvad er det, der karakteriserer virksomheder, når familier er ved roret? Vi fokuserer på tre kanaler i overlapningen mellem familie sfæren og business sfæren: For det første går virksomheder og formuer i arv. Vi undersøger, hvordan arvemotivet påvirker virksomheders vækst, produktivitet og organisationsform. For det andet har mange familie entreprenører et ønske om at se at ejerskab og ledelse bevaret i familiens hænder. Hvordan påvirker det virksomheders og medarbejdernes organisering, når topledelsen ønskes besat fra familien? Endeligt har mange familie-entreprenører meget stærke værdier, der ofte går igen blandt mange af familiens medlemmer. Hvordan påvirkes virksomheder af ledelse baseret på f.eks. religiøse, kulturelle, familie eller individuelle værdier? Projektet vil give ny viden om sammenhængen mellem familie- og business-sfærerne og vil derfor øge vores forståelse for det særlige ved familievirksomheder. Denne indsigt kan danne basis for at hjælpe virksomheder med at udnytte deres potentiale og styrke væksten i især små og mellemstore virksomheder. Projektet bliver ledet af Professor Morten Bennedsen og samler en stærk gruppe af internationale topforskere fra Europa og USA.
Projekttitel: The Impact of Material Artifacts and Visual Representations on the Institutionalization of Innovations
Bevillingsmodtager: Eva Boxenbaum
Institution: Copenhagen Business School
Bevilget beløb: kr 4.466.160
Projektbeskrivelse: Forskningsprojektet undersøger materielle og visuelle dimensioner af institutionelle processer, et emne som indtil nu har undgået forskningens søgelys. Projektet forholder sig til den materielle og visuelle drejning, som samfundsvidenskaberne - og samfundet som helhed - i øjeblikket gennemgår ved at belyse, hvordan materielle objekter og visuelle repræsentationer påvirker institutionaliseringen af en innovation. Fokus rettes mod samspillet mellem innovationers materielle og visuelle karakteristika og individers æstetiske reaktioner og adfærdsmæssige respons. Fire empiriske forskningsprojekter vil blive gennemført: social ansvarlig virksomhedspraksis, beton som byggemateriale, modernistisk arkitektur og byers identitet. De materielle og visuelle dimensioner af institutionelle processer forventes at blive stadigt vigtigere for vores samfund i takt med, at vi lægger stigende vægt på det materielle og visuelle udtryk af innovationer. Denne udvikling ses allerede i vores implicitte præference for æstetik, når vi vælger at tage innovationer til os.
Projekttitel: Understanding the Economic Consequences of an Aging Population
Bevillingsmodtager: Carl-Johan Lars Dalgaard
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: kr 1.570.195
Projektbeskrivelse: Klodens befolkning ældes hastigt. I de kommende år vil der være flere personer over 65 end under 5. Formentlig for første gang i menneskets historie. Hvilken betydning vil dette fundamentale demografiske skift have for økonomien? Dette er det grundlæggende spørgsmål, som dette forskningsprojekt adresserer. Mere konkret tager projektet afsæt i nyere teorier, der indarbejder fysiologisk aldring - som beskrevet den biologiske og medicinske forskning - i økonomiske modeller. Med dette som baggrund vil det blive undersøg empirisk, hvorledes genetisk bestemte determinanter for hastigheden for aldring påvirker private sundhedsinvesteringer, såvel som hvorledes fx tilbagetrækning påvirker tempoet for aldringsprocessen. Med en dybere forståelse af hvordan aldringsprocessen påvirker økonomiske beslutninger, og omvendt, vil der være et bedre grundlag for at træffe relevante politikbeslutninger i et regime hvor alderssammensætningen af befolkningen er i hastig forandring.
Projekttitel: The Economic and Behavioral Impacts of Anti-Discrimination Policies in the Context of Caste: Learning from Household Surveys, Lab Experiments and Randomized Controlled Trials
Bevillingsmodtager: Nabanita Datta Gupta
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: kr 3.478.625
Projektbeskrivelse: Projektet undersøger den kausale virkning af kvota mod diskrimination, som mange lande har indført, såsom i universiteter i USA, på virksomhedersbestyrelser i Norge,og i alle offentlige sektor jobs, universiteter og regeringssæder i Indien, hvor en andel af pladser er reserveret til de lave kaster alt efter deres repræsentationsgrad i befolkningen. Selvom disse systemer er i stigende brug, ved vi stadigvæk ikke nok om, individerne ville have klaret sig lige så godt uden disse kvoter, om der er stigmatisering, hvilken alder disse programmer bør indføres, om det har effekter på majoritetet, og om der er nogle negative incitatamenter for human kapital-investeringer. Med dette projekt agter vi at kulegrave disse spørgsmål med solide empiriske metoder anvendt på husholdningsspørgeskema, eksperimenter og RCTs.
Projekttitel: Global Norms and Heterogeneous Donor Organizations: Gender Equality in International Development
Bevillingsmodtager: Lars Engberg-Pedersen
Institution: DIIS - Dansk Institut for Internationale Studier
Bevilget beløb: kr 4.100.632
Projektbeskrivelse: Med vedtagelsen i 2000 af FN's otte 2015-mål og i 2005 af Paris Erklæringen om Bistandseffektivitet har man over de senere år forsøgt at gøre det internationale udviklingssamarbejde mere ensartet. Dette studie analyserer, i hvor høj grad og hvordan donororganisationer forholder sig til det tredje 2015-mål om lighed mellem kønnene og styrkelse af kvinder. Studiet fokuserer på seks donororganisationer, nemlig Danida, Brasiliens bistandsorganisation (ABC), Verdensbanken, ActionAid International, Bill og Melinda Gates Foundation, og Den Islamiske Udviklingsbank, som alle bakker op om såvel 2015-målene som Paris Erklæringen. De seks organisationer er meget forskellige med hensyn til deres historie, opbygning, interessegrupper, osv., og studiet vil således kunne bidrage til den teoretiske forståelse af samspillet mellem processer, der gør det internationale udviklingssamarbejde henholdsvis mere ensartet og mere forskelligartet. Studiet anvender en kvalitativ, sociologisk tilgang til analysen af de seks donororganisationer og analyserer både interne (organisationskultur, strukturer og medarbejdere) og eksterne faktorer (værdier i organisationernes omgivelser, politiske muligheder og interessegrupper).
Projekttitel: Paradoxial Spaces: Encountering the Other in public space
Bevillingsmodtager: Lasse Koefoed
Institution: Roskilde Universitet
Bevilget beløb: kr 2.649.888
Projektbeskrivelse: Urbanisering og globalisering er uomgængelige processer i det 21. århundrede. Begge dele medvirker til, at vore storbyer i stigende udstrækning vil være karakteriseret af multikulturalismens udfordringer. Det giver sig bl.a. udslag i utallige tværkulturelle møder på byernes gader, stræder og pladser, som influerer på vores forhold til hinanden. Megen faglitteratur såvel som mediebehandling fluktuerer mellem to yderligheder i forståelsen af disse møder – mellem ’kosmopolitisk håb’ og ’postkolonial melankoli’, mellem diskurser om interkulturel dialog og om racistisk intolerance. Det er i dette ’storbyens paradoks’, det ansøgte projekt sætter ind. Vi ønsker at undersøge, hvad der konkret sker i denne mangfoldighed at tværkulturelle møder i det offentlige rum. Hvordan er den verbale og den kropslige kommunikation i møderne? Hvilke følelser rejser de? Hvordan begriber vi møderne, og hvad betyder de for bymæssig sameksistens? Møderne er mangeartede. Det kan være møder i forbindelse med kollektive arrangementer som demonstrationer, processioner og festivaler. Det kan være møder med folk, der har autoritet at udøve, som politi, transportkontrollører og gadearbejdere. Eller det kan være møder under ’banale’ hverdaglige aktiviteter som at gå på gaden, drikke kaffe på byens pladser eller solbade eller dyrke motion i byens parker. Formålet med projektet er at beskrive og forstå de mange møder, men også at teoretisere dem og løfte dem op i mere overordnede teorier om byens liv og udvikling.
Projekttitel: Multi-Stakeholder Initiatives in the Cotton Value Chains of South Asia
Bevillingsmodtager: Peter Lund-Thomsen
Institution: Copenhagen Business School
Bevilget beløb: kr 2.297.871
Projektbeskrivelse: Forskningsprojektets formål er at analysere (i) hvordan multi-stakeholder initiativer (MSIer) inden for bæredygtig bomuldsproduktion udvikles, implementeres og monitoreres i bomuldsproduktionsnetværk i Sydasien; og (ii) hvorvidt udviklingen, implementeringen og monitoreringen af disse initiativer har nogen indvirkning på lokale bomuldsbønders- og arbejderes indkomst, arbejds- og miljøforhold i Sydasien. Dette formål søges opnået gennem udviklingen af en analyseramme, som kan forklare, hvordan multi-stakeholder initiativer inden for bæredygtig bomuldsproduktion institutionaliseres og påvirker lokale bomuldsproducenters/arbejderes indkomst, arbejdsforhold- og miljøforhold i forskellige kontekster i udviklingslande. Analyseramme anvendes derefter i et komparativt studie af MSI’er inden for bæredygtig bomuldsproduktion og deres effekter i Indien og Pakistan.
Projekttitel: Causes and Policy Consequences of Agenda Setting
Bevillingsmodtager: Peter Bjerre Mortensen
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: kr 4.199.201
Projektbeskrivelse: Formålet med dette projekt er at udvikle og teste en ny teori om, hvorfor samfundsmæssige problemer bliver genstand for politisk opmærksomhed, og hvilken betydning disse dagsordensprocesser har for de politiske beslutninger. Den politiske dagsorden er begrænset, og en politisk kerneaktivitet er derfor kampen om, hvilke problemer, der skal være genstand for politisk opmærksomhed. Er det eksempelvis problemer med sundhedsvæsenet, folkeskolen, universiteterne, miljøet, ældrepleje, arbejdsløshed, økonomi eller kultur, der skal have størst politisk opmærksomhed. I forskningslitteraturen er det velbeskrevet, hvordan politiske beslutningstagere i lange perioder kan ignorere væsentlige samfundsproblemer. Der er med andre ord ikke nogen enkel sammenhæng mellem eksistensen af et problem og den politiske opmærksomhed og reaktion på problemet. Vi ved imidlertid ikke, hvad der forklarer, om et problem bliver genstand for stor politisk opmærksomhed. En central påstand i dette projekt er, at et problems målbarhed og alvor har betydning for den politiske reaktion på problemet, men effekten er betinget af politikernes strategiske interesse i problemet samt af, hvorvidt de institutionelle rammer for den politiske beslutningsproces understøtter problemets identifikation og løsning. Projektet videreudvikler denne teoretiske forventning og tester den empirisk i et nyt datasæt, hvis omdrejningspunkt er en indholdskodning af mere end 500.000 dagsordenspunkter fra de 98 danske kommuner.
Projekttitel: Fairness and Incentives in Networks and Queues (FINQ)
Bevillingsmodtager: Lars Peter Raahave Østerdal
Institution: Syddansk Universitet
Bevilget beløb: kr 4.790.016
Projektbeskrivelse: Der findes mange eksempler på dagligdags servicefaciliteter, der kun kan håndtere et begrænset antal personer ad gangen, og hvor efterspørgslen efter den udbudte service overstiger facilitetens kapacitet, således at der opstår en “flaskehals”. Ofte kontrolleres efterspørgslen ved hjælp af et køsystem, som for eksempel når passagerer boarder et fly, eller kunder bliver betjent ved en udsalgsåbning. I andre situationer bliver adgangen til flaskehalsen rationeret vha. en centraliseret fordelingsmekanisme. Dette er for eksempel tilfældet, når patienter bookes til behandlinger, studerende fordeles på kurser/skoler eller interviews med jobansøgere planlægges. Formålet med FINQ projektet er at bidrage til vores videnskabelige forståelse af de velfærdsmæssige konsekvenser af køsystemer og fordelingsmekanismer til allokering af personer ved en flaskehals eller til lokaliteter i et netværk. En central hypotese i projektet er, at individer reagerer strategisk i forhold til andres handlinger og de kø-systemer/fordelingsmekanismer, de står over for. I køsituationer vil folk for eksempel ændre deres ankomsttidspunkt, hvis det er attraktivt for den enkelte, og fordelingsmekanismer kan manipuleres ved, at man afgiver usande oplysninger om hvilke tidspunkter eller steder man foretrækker. Centralt for projektet er derfor også, at effektive og retfærdige systemer og mekanismer bør foregribe en sådan strategisk adfærd og være konstrueret til at optimere udfaldet på baggrund af denne adfærd.
Projekttitel: Perceptions of Social Stratification and Voting: A New Look on Electoral Behaviour
Bevillingsmodtager: Rune Stubager
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: kr 5.055.981
Projektbeskrivelse: I de senere år har der internationalt bredt sig den opfattelse blandt politikere, analytikere og forskere, at vælgernes medlemskab i socialt stratificerede grupper, som fx klasser, er uden betydning for deres stemmeadfærd. Imidlertid er forskningen, der underbygger denne konklusion, præget af en dobbelt blindhed, idet den hovedsageligt fokuserer på betydningen af udvalgte objektivt definerede grupper for stemmeadfærden. I modsætning hertil er det projektets centrale omdrejningspunkt, at vi kun kan opnå en dækkende forståelse af betydningen af sociale grupper ved at fokusere på vælgernes subjektive opfattelser af, hvordan den sociale gruppestruktur ser ud, og hvordan vælgerne forbinder både sig selv og de politiske partier til denne struktur. Hovedpåstanden er således, at der eksisterer en stærk påvirkning fra vælgernes opfattelser af, hvilke partier, der er knyttet til bestemte grupper – herunder de grupper, vælgerne selv ser sig som tilhørende – på deres vurderinger af partierne. I modsætning til, hvad der kan afdækkes ved udelukkende at se på vælgeradfærden, muliggør anvendelsen af et bredere vurderingsperspektiv, at denne gruppeeffekt kan vise sig som både positive og negative vurderinger af partierne. Dermed er projektet i stand til mere fyldestgørende at afdække betydningen af de sociale gruppemedlemskaber for politik i moderne udviklede demokratier.
Projekttitel: Understanding the Causes of the Gender Wage Gap
Bevillingsmodtager: Rune Majlund Vejlin
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: kr 2.793.794
Projektbeskrivelse: Lønulighed mellem mænd og kvinder er et veldokumenteret faktum, der er fundet i mange lande og over forskellige perioder. Selv efter at man kontrollerer for observerbare forskelle så som erfaring, stilling og uddannelse, så får mænd og kvinder stadigvæk forskellige lønninger. Dette forskningsprojekt vil forsøge at give en bedre forståelse for de bagved liggende årsager hertil. Vi vil kigge på en mængde af de mest relevante forklaringer på lønulighed, såsom barselslængde, diskrimination, forskellige karrierestiger og grundlæggende produktivitetsforskelle. For at separere de forskellige forklaringer fra hinanden vil vi opstille en dynamisk strukturel model for det danske arbejdsmarked. Modellen vil indeholde ovennævnte primære forklaringer og vil blive estimeret på danske data. Internationalt set er de danske registerdata meget unikke, da de tillader, at vi følger individer over mange år. Desuden kan individdata kobles med firmadata, hvilket vil være vigtigt for at kunne identificere f.eks. produktivitetsforskelle. De unikke data tillader os at udbygge de eksisterende modeller væsentligt. Efter estimeringen ville modellen kunne bruges til at dekomponere lønforskelle i de enkelte forklaringer. Modellen ville også kunne bruges til at simulere forskellige politik tiltag.
Projekttitel: Citizenship on the edge of society
Bevillingsmodtager: Hanne Warming
Institution: Roskilde Universitet
Bevilget beløb: kr 3.129.769
Projektbeskrivelse: Det er et etisk, demokratisk og samfundsøkonomisk problem, at udsatte grupper, eksempelvis kriminelle unge, hjemløse samt børn og unge med psykologiske eller psykiatriske diagnoser, overlades til at leve på kanten af det sociale og samfundsmæssige fællesskab. Medborgerskabets realisering skabes i hverdagslivet: Det er her, vi mødes eller ikke mødes som mennesker med rettigheder; bidrager eller ikke bidrager til fællesskabet og her vores bidrag anerkendes og værdsættes eller overses og nedgøres. Det er også her, vi gør erfaring med vores relation til de andre borgere og samfundet som sådan: Er vi ligeværdige og hører til i fællesskabet, kan det betale sig at forsøge at gøre sin stemme gældende, og er der nogen, der har brug for mig. Derfor er det netop disse hverdagens mange samspil, dette forskningsprojekt undersøger. Projektet tager afsæt i, at realisering af medborgerskab for samfundets udsatte grupper – til trods for diverse indsatser - kun lykkes delvist eller slet ikke. Denne problemstilling undersøges med fokus på de tre nævnte grupper og de særlige indsatser, der er rettet mod dem. Projektet bidrager med viden om udfordringer og muligheder for realisering af medborgerskab for de tre undersøgte grupper, samt for udsatte grupper mere generelt.
Forskningsprojekt 1
Projekttitel: Sick of Shocks to Homes, Jobs, and Stocks
Bevillingsmodtager: Mickael Bech
Institution: Syddansk Universitet
Bevilget beløb: kr 1.808.160
Projektbeskrivelse: Det er veldokumenteret, at makroøkonomiske udsving påvirker individers økonomiske situation bl.a. gennem arbejds-, aktie- og boligmarkedet. En lang række nyere studier i litteraturen påpeger endvidere, at forskellige former for økonomiske chok på makro-, regionalt- og individniveau tillige kan påvirke individers helbred. Mange af disse studier er dog stærkt omdiskuterede. Nærværende projekt foreslår en ny og innovativ tilgang til estimation af kausale sammenhænge mellem makroøkonomiske udsving og individers helbred. Den foreslåede identifikationsstrategi til at belyse kausale sammenhænge udnytter de danske registerdata med brug af observationer på individniveau koblet med eksogene makroøkonomiske variationer på arbejds-, aktie- og boligmarkedet. Husstande og individer, som er stærkt eksponeret for makroøkonomiske chok, identificeres og sammenlignes med mindre eksponerede husstande med henblik på at sammenligne udviklingen i individernes sundhedstilstand. Makroøkonomiske variationer på tværs af tid, region, branche mv. udnyttes som eksogene påvirkninger, hvorved det er muligt at estimere kausale sammenhænge. Samtidigt kan både kort og langtids-sundhedseffekter estimeres. De foreslåede statistiske metoder brugt på en lang tidsperiode muliggjort af de danske data kan bidrage til en hastigt udviklende økonomisk litteratur. Projektet er et samarbejde mellem Syddansk Universitet og Princeton University, hvor to forskningsgruppers erfaringer på området kobles.
Projekttitel: Workers solidarity/ies - between crisis and renewal
Bevillingsmodtager: Lise Lotte Hansen
Institution: Roskilde Universitet
Bevilget beløb: kr 714.999
Projektbeskrivelse: Forskningsprojektet interesserer sig for, hvorledes solidaritet mellem en stadig mere differentieret gruppe af arbejdstagere skabes og genskabes, forandres og forhindres og måske tilmed forsvinder. De centrale forskningsspørgsmål er: Hvad skiller og hvad samler arbejdstagere med forskellige livs- og arbejdsvilkår og -erfaringer? Og hvilken rolle har fagbevægelsen i dette? Forskningsprojektet ønsker at bidrage med såvel nye analytiske indsigter som teoretisk gentænkning. Grundlaget for dette er en dybdegående empirisk undersøgelse af, hvordan der skabes eller ikke skabes sociale bånd mellem arbejdstagere indenfor serviceområdet i den private sektor i Danmark og fagforeningen 3F's rolle i dette.
Projekttitel: Diverging Welfare State Reform in Scandinavia: Is the Middle Class Abandoning Universalism?
Bevillingsmodtager: Cornelis Johannes van Kersbergen
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: kr 2.178.360
Projektbeskrivelse: Den universelle velfærdsstat er nok det mest karakteristiske træk ved alle de skandinaviske lande. Traditionelt har man ment, at universelle velfærdsstater kun kunne opstå, fordi middelklassen bakkede op om dem. I dag ser vi, at den universelle velfærdsstat er under pres som aldrig før. Dette projekt undersøger, om dette skyldes, at middelklassen har vendt den universelle velfærdsstat ryggen.
Projekttitel: Discrimination in a Strategic World
Bevillingsmodtager: Nils Magnus Johan Lagerlöf
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: kr 713.034
Projektbeskrivelse: Et klassisk argument i den økonomiske litteratur er, at en virksomhed, der diskriminerer, må give afkald på profit. Derfor bør diskrimination forsvinde fra markedet, hvis der er tilstrækkelig konkurrence. Milton Friedman hævdede, blandt andet med dette argument som grund, at det er bedre at bekæmpe diskrimination ved hjælp af markedskræfter snarere end med love og regler. Forskningsprojektet ”Discrimination in a Strategic World” vil undersøge dette klassiske argument i et spil-teoretisk miljø, hvor virksomhederne interagerer strategisk med hinanden. Et simpelt eksempel, som projektet skal udvide og yderligere undersøge, viser, at i et sådant miljø kan det faktisk have en positiv indflydelse på et selskabs profit, hvis den diskriminerer. Det er et resultat, som ud fra et teoretisk perspektiv er overraskende (selv om vi kan forstå præcis, hvordan logikken fungerer). Resultaterne kan hjælpe os med at forstå, hvordan diskrimination ofte synes at overleve på trods af intense markedskræfter. Ideen, som resultatet er baseret på, kan også bidrage til forståelsen af, hvordan diskrimination i både arbejds- og produktmarkederne fungerer, og hvilke politikker som kan forventes at reducere omfanget af diskrimination. Ideen har formentlig også interessante konsekvenser for andre økonomiske spørgsmål, såsom incitamenter for v
Projekttitel: Comparing, Explaining and Assessing Performance Management Schemes in Three Northern European Health Systems
Bevillingsmodtager: Karsten Vrangbæk
Institution: KORA - Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning
Bevilget beløb: kr 2.153.705
Projektbeskrivelse: Performance management er i de seneste tiår blevet et allestedsnærværende fænomen i den offentlige sektor. Men der er stor forskel på,, hvordan PM-systemer udformes i forskellige lande, og hvor godt de virker. Dette projekt undersøger, hvordan den generelle ide om performance management er "oversat" til konkrete PM-systemer i en central velfærdssektor (sundhed) i tre forskellige lande (Danmark, Tyskland og England). Med udgangspunkt i forskelle i de tre landes sundhedssystemer gives forklaringer på forskelle og ligheder i design af PM. Endelig gennemføres en vurdering af, hvor godt de enkelte landes systemer er designet i forhold til at understøtte grundliggende værdier i denne sektor. Det vurderes særligt, om PM primært tager udgangspunkt i en New Public Management tradition, eller om nutidige PM systemer også formår at understøtte vigtige temaer som samarbejde og koordination i sundhedssektoren.