Samarbejdet med Brasilien startede i 2011, og har nu resulteret i syv dansk-brasilianske-projekter.
Læs beskrivelser af projekterne længere nede
Gennem sit bilaterale samarbejde med Brasilien har Det Strategiske Forskningsråd i år besluttet at støtte to projekter, der vil fremme forskning i fremtidens fødevaresikkerhed med i alt 8,2 mio. kr. Projekterne er udvalgt i samarbejde med São Paulos forskningsråd i Brasilien (FAPESP) blandt otte ansøgninger.
Både i Danmark og Brasilien spiller fødevaresikkerhed en stadig større rolle. Det stiller både krav til, hvordan vi producerer vores fødevarer samt fødevarernes indhold og næringsværdi. Danske og brasilianske forskere er derfor gået sammen om at angribe de mange udfordringer. De to projekter fokuserer på henholdsvis at optimere fiskeopdræt og herved også fiskens kvalitet samt at udvikle strategier til anvendelse restprodukter i ny produktion.
Danmark og Brasilien har en fælles interesse i at imødegå udfordringer inden for fødevaresikkerhed, og kan lære meget af, hvordan man praktisk imødekommer udfordringerne i hvert af de to lande. Dette er det tredje bilaterale opslag mellem Danmark og Brasilien.
BioSyn - Bioactive components from by-products of food processing used in a synbiotic approach for improving human health and well-being
Dansk titel: BioSyn - Bioaktive komponenter fra biprodukter fra forarbejdning af fødevarer, der anvendes i en synbiotisk tilgang til forbedring af menneskers sundhed og velbefindende
Bevillingsmodtager: Lene Jespersen, Institut for Fødevarevidenskab, Fødevaremikrobiologi, Københavns Universitet
E-mail: lj@life.ku.dk
Bevilget beløb: 3,3 mio. kr.
Samlet budget: 4,3 mio. kr.
Bevillingsperiode: 2014-2017
Forskeruddannelse: 1 postdoc
Partnere: Brasilien: University of São Paulo. Danmark: Københavns Universitet.
Biprodukter i fødevareforarbejdning, som eksempelvis frugt- og grøntsagsrester, indeholder en betydelig næringsværdi i form af fibre og bioaktive stoffer. Disse restprodukter bør udnyttes til at forbedre menneskers sundhed samt til at skabe en værdiforøgelse for fødevaresektoren. Formålet med projektet er at udvikle en ny strategi, i hvilken restprodukterne kan udnyttes som ingredienser til nye funktionelle fødevarer. De produkter, som indgår i projektet, er rester fra pektinproduktion og omfatter skaller og frugtmasse fra tropiske frugter så som citrus, appelsin og mangofrugt samt skræl og stivelse fra kartofler. Biprodukterne vil blive studeret i kombination med probiotiske bakterier for at udvikle synbiotiske blandinger. Biprodukterne og bioaktive komponenter vil også blive undersøgt for sundhedsfremmende effekter, herunder evne til at fremme vækst af probiotiske bakterier i tarmen og deres binding til tarmceller samt at udløse immunrespons. Endvidere bliver det undersøgt, om synbiotiker og biprodukter kan påvirke tarmens bakterieaktivitet og sammensætning med fokus på metaboliske sygdomme. De mest lovende kombinationer af biprodukter og probiotiske bakterier bliver anvendt til udvikling af funktionelle fødevarer.
IMPCON - IMProved quality of cultured fish for human CONsumption
Dansk titel: IMPCON - Bedre kvalitet af opdrættede fisk til spisebrug
Bevillingsmodtager: Niels Ole Gerslev Jørgensen, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet
E-mail: nogj@life.ku.dk
Bevilget beløb: 4,9 mio. kr.
Samlet budget: 5,7 mio. kr.
Bevillingsperiode: 2014-2017
Forskeruddannelse: 1 ph.d. og 1 posdoc
Partnere: Brasilien: Universidade Estadual Paulista “Julio de Mesquita Filho”, Instituto de Biociência (UNESP). Danmark: Københavns Universitet, Aalborg Universitet, DHI.
I Danmark og Brasilien lider halvdelen af befolkningen af overvægt i varierende grad, og forekomsten af velfærdssygdomme er stigende. I Brasilien er der dog også 10 mio. mennesker, som lider af underernæring. Disse sundhedsproblemer kan mindskes ved at indtage en mere sund og proteinrig kost. Fisk er en proteinrig fødevare, som også indeholder vigtige fedtsyrer og mineraler. Fisk fra naturen dækker ikke det globale behov for fisk, og i dag kommer ca. 50 % af alle fiskeprodukter fra opdræt, ikke mindst fra ferskvandsopdræt. I projektet vil vi sikre at opdræt af fisk (tilapia i Sao Paulo og regnbueørreder i Danmark) sker under optimale forhold, og at der produceres fisk af en høj kvalitet og med en god smag. Bakterieinfektioner og parasitangreb reducerer fiskenes sundhed og giver risiko for sygdomme hos mennesker, ikke mindst når fisken anvendes rå, som det sker i Sao Paulo. Til reduktion af infektioner vil fiskene blive behandlet med det bioaktive og immuno-stimulerende stof β- glucan, som er et restprodukt fra bio-ethanol produktionen i Brasilien. Fiskenes sundhed relateres til vandkvaliteten, som vil blive optimeret med hensyn til opvækst af toksin- og afsmags-dannende mikroorganismer. Forskningen i projektet sker som et tæt bilateralt samarbejde i et etableret netværk, og det er ambitionen, at de opnåede resultater umiddelbart kan udnyttes af lokale fiskeopdrættere og medvirke til sikring af en fremtidig bæredygtig og rentabel produktion af sunde fisk i både Sao Paulo og Danmark.