Det Strategiske Forskningsråd er pr. 1. april nedlagt, og strategisk forskning er nu en del af Danmarks InnovationsFond.
Gennem sit bilaterale samarbejde med Kina har Det Strategiske Forskningsråd i år besluttet at støtte to projekter af central betydning for fremtidens grønne el-systemer med i alt 10 millioner kr. Projekterne er udvalgt i samarbejde med det kinesiske videnskabsministerium (MOST) blandt 12 ansøgninger med tilsvarende antal ansøgninger i Kina.
Læs beskrivelser af projekterne længere nede
Omstillingen til en grøn økonomi, og dermed langt mere vedvarende energi, stiller nye krav til, hvordan vi forvalter vores el-systemer. Danske og kinesiske forskere er således gået sammen om at udvikle intelligente systemer, der får produktion, distribution og forbrug af elektricitet til at spille sammen i en virkelighed, hvor vinden ikke altid blæser, og solen ikke altid skinner. Det er også en virkelighed, hvor vi bevæger os væk fra central forvaltning med store kraftværker til lokale afgrænsede systemer med vedvarende energikilder. ”Jeg er meget tilfreds med, at vi igen i år har høj kvalitet af ansøgninger i vores femte dansk-kinesiske opslag,” udtaler formanden for Det Strategiske Forskningsråds programkomite professor Poul Erik Morthorst fra Danmarks Tekniske Universitet. ”Vi har desværre kun midler til to projekter, men det viser, at samarbejdet mellem Danmark og Kina inden for energi er veludviklet. Der er mange forbindelser mellem danske og kinesiske forskere og virksomheder inden for energi, som der kan bygges videre på. Det er også et tegn på, at den danske energiforskning fortsat har en global horisont, og at dansk viden er respekteret og efterspurgt ude i verden”.
Danmark og Kina har en fælles strategisk interesse i at imødegå udfordringer inden for bæredygtig energi og kan lære meget af, hvordan man forvalter el-systemer og hvordan projekter praktisk udfoldes i hvert af de to lande.
Det er det femte bilaterale opslag mellem Danmark og Kina. Det Strategiske Forskningsråd har nu siden 2009 igangsat 14 projekter med i alt godt 73 millioner kr. i tilskud til samarbejde mellem danske og kinesiske forskere og virksomheder inden for energi.
iDClab - Intelligent DC Microgrid Living Lab
Dansk titel: iDClab - Intelligent Jævnstrøms Microgrid Laboratorium (3045-00010B)
Bevillingsmodtager: Josep M. Guerrero, Institut for Energiteknologi, Aalborg Universitet
E-mail: joz@et.aau.dk
Bevilget beløb: 4,9 mio. kr.
Samlet budget: 5,4 mio. kr.
Bevillingsperiode: 2014-2017
Forskeruddannelse: 1 ph.d. og 1 postdoc
Partnere: Institute of Flexible Electric Power Technology, North China Electric Power University (NCEPU), Smart Grid Research Institute of the State Grid Corporation of China (SGRI), Electric Power Distribution Department of China Electric, Power Research Institute (CEPRI), Chinese Academy of Sciences (CAS).
Udvikling af afgrænsede el-systemer i private boliger og i industrien. Verden over er der en bevægelse fra det traditionelle system, hvor strøm produceres centralt i store kraftværker og derefter distribueres som vekselstrøm (AC) med høj spænding, til et system, hvor strøm produceres lokalt og distribueres som jævnstrøm (DC) med lav spænding, de såkaldte DC microgrids. Det er særligt nye teknologier som solpaneler, brændselsceller, stærke batterier og LED-pærer, der driver denne udvikling. Forskningsprojektet vil fokusere på udviklingen af fremtidens intelligente DC microgrids, og forskerne ønsker at undersøge de forskellige aspekter af DC microgrids: Design, modellering, kontrol, koordinering, kommunikation og forvaltning. Josep M. Guerrero samarbejder med flere kinesiske partnere om dette projekt. I Danmark sigter forsøget således mod at skabe et effektivt system i private boliger, mens de i Kina sigter på at udvikle et system til industrien
PROAIN - PROActive INtegration of sustainable energy resources enabling active distribution networks
Dansk titel: PROAIN - PROAktiv INtegration af bæredygtige energiressourcer til muliggørelse af aktive distributionsnet - (3045-00012B)
Bevillingsmodtager: Henrik William Bindner, Institut for Elektroteknologi, Danmarks Tekniske Universitet
E-mail: hwbi@elektro.dtu.dk
Bevilget beløb: 5,1 mio. kr.
Samlet budget: 9,8 mio. kr.
Bevillingsperiode: 2014-2017
Forskeruddannelse: 2 ph.d.'er og 1 postdoc
Partnere: Tshinghua University, China Electric Power Research Institute, Beijing Electric Power Economic Research Institute, Zhongdiangaoke (Beijing) Science & Technology Ltd
Omstillingen til vedvarende energi stiller nye krav til vores energiforvaltning. Hvad gør man, når vinden ikke blæser, eller solen ikke skinner? Med projektet PROActive INtegration of sustainable energy resources enabling active distribution networks undersøger forskerne, i) hvordan nyligt udviklede systemer kan bruges i forvaltningen, ii) hvordan man bedre kan forstå og imødekomme den svingende produktion af vedvarende energi, iii) hvordan man kan teste forvaltningssystemer, og iv) hvad det stiller af krav til Informations- og kommunikationsteknologi. Projektets løsninger vil blive testet i et område nær Beijing og vil desuden bidrage til uddannelsen af nye talentfulde forskere, der kan sikre en effektiv energiforvaltning.