Gå til indhold

Postdoc-bevillinger fra Det Frie Forskningsråd | Samfund og Erhverv, september 2014

Det Frie Forskningsråd | Samfund og Erhverv uddeler 11 postdoc-bevillinger til forskertalenter i Danmark for en samlet sum af cirka 20 millioner kr. Bevillingsmodtagerne fremgår af listen nedenfor.

Bevillingerne gives inden for rammerne af Det Frie Forskningsråds Opslag E2013 og F2014 og har til formål at give yngre forskere de bedste betingelser for at levere markante forskningsresultater på et højt internationalt niveau. 

Bevillingsbreve til de udvalgte samt afslagsbreve vil blive udsendt snarest muligt. Afslag vil indeholde en kortfattet begrundelse, der peger på de væsentligste faglige grunde til, at ansøgningen ikke opnåede bevilling.

Der tages forbehold for trykfejl og eventuelle justeringer.


Projekttitel: Extraction of natural resources in Greenland - from decision-making to social responsibility
Bevillingsmodtager: Lone Wandahl Mouyal
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.595.433
Projektbeskrivelse: Den grønlandske økonomi hviler på det danske bloktilskud og indkomsten fra fiskeri. Uden erhvervsudvikling til sikring af økonomisk vækst, står Grønland over for alvorlige økonomiske problemer. Imidlertid åbner klimaforandringerne i Arktis op for nye muligheder, idet områder, der tidligere var utilgængelige, bliver isfrie. Disse områder anses for at indeholde betydelige mængder af mineraler, og udvindingen af råstoffer ses som muligheden for at kunne finansiere landet fremadrettet. Projektets formål er at adressere nogle af de retlige udfordringer, der er forbundet med udvinding af råstoffer i Grønland. Projektet skal derved bidrage til, at udvindingen af råstoffer sker til gavn for samfundsudviklingen og så bæredygtigt som muligt. I den forbindelse er det hensigten at analysere de regler, der sætter rammen omkring mineprojekter i Grønland. Herved skabes der større klarhed omkring reglerne og en indsigt i, hvilke juridiske huller der evt. måtte være, og som der derfor bør tages hånd om. Projektet falder i tre dele: I del I analyseres de juridiske rammer i rigsfællesskabet for udnyttelse af naturressourcerne med fokus på uran og sjældne jordarter (REE). I del II analyseres det grønlandske folks selvbestemmelsesret i relation til udvinding af naturressourcer. I del III analyseres og vurderes centrale ansvarsaspekter i forhold til ansvarsfordelingen mellem 1) Grønlands selvstyre, 2) rigsfællesskabet og 3) virksomheder med fokus på samfundsansvaret (CSR).


Projekttitel: Behavioral Antecedents of Caste based Exclusion and Discrimination
Bevillingsmodtager: Ritwik Banerjee
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 1.803.883
Projektbeskrivelse: Sociale identiteter er i mange udviklingslande årsag til eksklusion og diskriminering. Ofte er de sociale identiteter grundet i etniske forskelle som f.eks. i Afrika, nogle gange er det i sekteriske forskelle, som vi eksempelvis ser i islamiske lande mellem sunni- og shiamuslimer, og andre gange er det grundet i et kastesystem, som tilfældet er i Indien. Målet med dette projekt er at forstå adfærden bag sådanne identitetsbaserede sociale eksklusioner og diskriminering relateret til netop kastesystemet i Indien, da Indien har en dybtliggende og meget lang historie for segmentering på baggrund af kastesystemerne. For at undersøge dette vil jeg benytte værktøjer fra adfærdsøkonomi. Kastesystemet er et ældgammelt system i Indien med rigide, hierarkiske, sociale og økonomiske lagdelinger af hinduer. Kastesystemet fastholdes ved en endogam beskæftigelsesmæssig adskillelse og har medført fuldstændig udelukkelse af lavere kaster i forhold til at skabe lige muligheder for alle. I dette projekt er det altoverskyggende forskningsspørgsmål: ”Hvad er de bagvedliggende adfærdsmæssige årsager til den kasteopdelte sociale segmentering og diskriminering?” Jeg vil undersøge de mekanismer, som instrumenter, der traditionelt bruges til selvstændiggørelse, arbejder igennem. Dette kunne eksempelvis være instrumenter som positiv særbehandling. Når dette er lokaliseret, vil jeg komme med forslag til nye politiske interventioner, der kan benyttes til at mindske diskriminering.


Projekttitel: Consumption and Labor Market Supply of Couples over the Life Cycle
Bevillingsmodtager: Thomas Høgholm Jørgensen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.854.147
Projektbeskrivelse: Når politikere overalt i verden udformer politiske ændringsforlag, gøres det oftest på baggrund af finansielle incitamenter for enkeltindivider. Ved at ignorere hvordan individers beslutninger træffes i sammenspil med potentielle ægtefæller og børn, udelades imidlertid en vigtig motivation for menneskers daglige valg. Dette projekt belyser, hvordan børn og ægtefæller påvirker beslutningsprocesserne i husholdingen i forbindelse med forbrug, opsparing og tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet hen over livet. Ved at analysere disse beslutningsprocesser empirisk på baggrund af økonomiske modeller vil projektet give konkrete forslag til, hvordan optimal politik kan udformes. Mere specifikt tillader projektets teoretiske ramme at udføre ”costbenefit” analyser af hypotetiske politiske forslag.


Projekttitel: Organization of Production, Product-Variety and Immigration
Bevillingsmodtager: Mette Foged
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.784.699
Projektbeskrivelse: Hvordan tilpasser danske virksomheder sig til dynamiske omgivelser i form af et stigende antal udenlandsk fødte på det danske arbejdsmarked? Hvilke jobfunktioner er under pres og hvem har gavn af indvandrernes arbejdskraft? Hvordan påvirkes specialiseringen og produktvariationen samt virksomhedernes produktivitet og vækst? Det er spørgsmålene, jeg vil svare på i mit projekt. Projektet vil generere ny viden på disse områder ved hjælp af produktionsteori, indsigter fra ny handelsteori og detaljerede empiriske analyser på dansk registerdata. Det er dokumenteret, at handel øger mangfoldigheden af de varer, der produceres. På samme måde er det oplagt, at indvandring kan lede til større diversifikation i det, der produceres. Dette er endnu ikke blevet undersøgt, selvom det er nødvendigt for at forstå produktivitets- og vækstpotentialer forbundet med indvandring. Projektet vil også bidrage til den seneste forskning i økonomisk ulighed. Her har man dokumenteret markante forskydninger i løn og beskæftigelse i bunden a af indkomstfordelingen i USA og Europa, herunder Danmark. Analysen af produktionsstrukturerne og jobfunktionerne i danske virksomheder er designet til at forstå dette.


Projekttitel: Roadblock economies and fragile state formation: multinational corporations and local conflict dynamics in Africa’s volatile environments
Bevillingsmodtager: Peer Schouten
Institution: Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)
Bevilget beløb: 2.075.653
Projektbeskrivelse: Som Nestlés tilstedeværelse i Sydsudan og Heinekens engagement i DR Congo viser, investerer multinationale selskaber (MNS) i stigende grad i konfliktpåvirkede områder i nogle af verdens mest skrøbelige stater. Trenden hilses velkommen af FN og andre globale aktører, som peger på investeringernes positive effekter. Men vi ved endnu stadig for lidt om, hvordan MNS rent faktisk interagerer med de lokale aktører i disse konfliktområder. Hvordan undgår MNS at blive suget ind i en konflikt? Og hvordan udnytter lokale konfliktaktører den stigende tilstedeværelse af disse selskaber? Dette projekt svarer på disse og andre spørgsmål ved at undersøge de komplekse interaktioner mellem MNS og lokale aktører ved vejspærringerne i både det østlige Congo og Sydsudan. Det teoretiske begreb ”roadblock economies” introduceres til at indfange, at både statslige og ikke-statslige konfliktaktører i skrøbelige stater ofte er afhængige af vejspærringerne for at kunne overleve økonomisk. Vejspærringerne bruges til at inddrive skat af vejens brugere – ofte illegalt og med truslen om voldanvendelse. Ved at kombinere etnografiske metoder med kartografiske teknologier bidrager projektet med ny viden om vejspærringerne som en central men overset konfliktdynamik. Analysen viser, hvordan vejspærringsøkonomien påvirker nogle af verdens mest sårbare befolkningsgrupper og belyser samtidigt de større sammenhænge mellem økonomisk globalisering.


Projekttitel: The Land and Us: Exploring Contested Landscapes and Identity Formation in the West Bank
Bevillingsmodtager: Somdeep Sen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.758.385
Projektbeskrivelse: Gennem et studie af Vestbredden som et sted med overlappende fortællinger om palæstinensiske og israelske nationale identiteter bidrager dette projekt til forskning i ideologi og landskab ved at undersøge, hvorledes et fælles fysisk territorium kan understøtte modstridende nationale identiteter. Det bygger på den omfattende litteratur, der påviser, at landskaber er mættet af politisk, kulturel og juridisk ”betydning”, og som dermed udfordrer opfattelsen af, at landskaber er af underordnet betydning for, eller et resultat af bestemte ideologier. Med en hypotese om at et landskab, når det først er indpodet med betydninger, vedblivende kan videreføre og (gen)skabe den ideologi, der er indskrevet i det, betragter projektet tværtimod landskab som en central figur i national identitetsdannelse.


Projekttitel: Markets, Institutions and Sensemaking - Explaining employer collectivism in Sweden and Denmark
Bevillingsmodtager: Christian Lyhne Ibsen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 2.132.474
Projektbeskrivelse: Arbejdsgiverforeninger har spillet en afgørende rolle for den kollektive regulering af arbejdsmarkedet i de udviklede økonomier i det 20. århundrede. I de seneste tre årtier er opbakningen til arbejdsgiverfællesskaber i mange lande dog svundet betydeligt ind. Dette projekt bidrager til forskningen i arbejdsgiveres præferencer for arbejdsgiverforeninger ved at sammenligne arbejdsgivere i Sverige og Danmark. Teoretisk bygger projektet bro imellem traditionelle rational choice og institutionalistiske forklaringer på arbejdsgiverfællesskaber ved at bruge begrebet ”sensemaking”, som refererer til den kognitive proces, hvorved arbejdsgiverne skaber mening med arbejdsgiverfællesskaber. Dette gør det muligt på en helt ny måde at analysere arbejdsgiveres præferencer i henhold til to kerneemner på arbejdsmarkedet; kollektiv løndannelse og kollektiv kompetenceudvikling. Projektet argumenterer for, at arbejdsgivere bruger kausale fortællinger til at forstå deres egne præferencer, og at dette har væsentlige implikationer for løndannelse og kompetenceudvikling. Til at analysere sensemaking bruges en ny kvalitativ metode – epistemisk interviews – og projektet sammenligner de svenske og danske arbejdsgiveres præferencer på tværs af brancher og virksomhedstyper for at forstå sammenhængene mellem markeder, institutioner og sensemaking. Hermed bidrager projektet også med ny viden om, hvorvidt og hvorfor svenske og danske arbejdsgivere vil fortsætte med at bakke op om arbejdsgiverforeninger.


Projekttitel: Forecasting mutual fund performance: Time-Varying Skills and Market Conditions
Bevillingsmodtager: Niels Strange Hansen
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 1.645.252
Projektbeskrivelse: Investeringsforeninger spiller en central rolle på verdens finansielle markeder. De er meget vigtige for såvel private som professionelle investorer. Formålet med dette forskningsprojekt er at forstå og forudsige, hvordan investeringsforeningers evne til at generere høje afkast udvikler sig over tid. Især fokuseres der på at forstå, hvilke effekter ændringer i generelle økonomiske forhold har på investeringsforeningernes præstationer. Der er en omfattende litteratur bestående af artikler, som forsøger at modellere investeringsforeningers ydeevne. I dette forskningsprojekt udvikles en ny og meget generel model, som forener alle eksisterende modeller. Dette projekt er baseret på et unikt datasæt bestående af faktiske porteføljebeholdninger for mere end 3000 investeringsforeninger. Den nye model kan sammen med det unikke datasæt bruges til at forstå og forudsige fremtidig ydeevne for investeringsforeninger. Det er i særdeleshed interessant for investorer, at man kan komme med kvalificerede bud på, hvilke investeringsforeninger, som vil præstere i finansielle kriser.


Projekttitel: Overconfidence and Civil Conflict
Bevillingsmodtager: Henrikas Bartusevicius
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 1.887.849
Projektbeskrivelse: Overkonfidens er måske den mest veldokumenterede psykologiske bias inden for socialvidenskaberne. Lige fra vores køregeneskaber til politik tror vi ofte, at vi er bedre, end det egentlig er tilfældet. Selvom denne tiltro i mange sammenhænge er forholdsvis harmløs, kan overkonfidens i forbindelse med komplekse interaktioner mellem mange aktører have katastrofale konsekvenser såsom voldsomme trafikulykker og mellemstatslige krige. Dette projekt introducerer overkonfidensbegrebet til analysen af borgerkrige, og den grundlæggende hypotese er, at overkonfidende blandt potentialle rebeller er med til at forklare, hvorfor de eventuelt tilslutter sig eller støtter væbnet kamp. Projektet bidrager til konfliktforskningen på flere måder. På det teoretiske plan integrerer det et psykologisk nøglebegreb til analysen af borgerkrige. På det metodiske plan leverer det en nytænkende kombination af en survey i et konfliktområde og eksperimentelle konfliktspil, og endelig kaster det på det substantielle plan nyt lys på faktorer, som kan forklare, hvorfor nogen vælger at tilslutte sig eller støtte væbnede grupper i en borgerkrig.


Projekttitel: Institutional Capital and Bond Mispricings
Bevillingsmodtager: György Venter
Institution: Copenhagen Business School
Bevilget beløb: 1.809.790
Projektbeskrivelse: Jeg forsker i hvilken effekt institutionelle investorers finansieringsbegrænsninger har på obligationskurser og valutakurser. Normalt har institutionelle investorer rigelig kapital til at investere og fjerne afvigelser fra den reelle aktiepris. Men når der er mindre kapital, afvikler investorerne ofte deres tidligere store positioner, hvilket medfører større prisfald, højere pris-ustabilitet og afsmitning på forskellige aktier og aktieklasser. Jeg foreslår nye teoretiske modeller og bekræfter deres resultater både med data fra US Treasury og med nye data, der måler finansieringsbegrænsninger i et antal lande.


Projekttitel: Parental job loss and child well-being. Causal inference and risk mechanisms
Bevillingsmodtager: Sashka Dimova
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 1.789.546
Projektbeskrivelse: Hovedformålet med projektet er at undersøge skadelige konsekvenser forbundet med forældres arbejdsløshed dels for sundhedstilstanden hos husstandens børn og dels for udfaldet af børnenes skolegang. Desuden undersøges det, om og i hvilket omfang en aktiv arbejdsmarkedspolitik rettet mod arbejdsløse forældre har indflydelse på børnenes sundhed og læringsresultater. Der anvendes forskellige kilder til eksogen variation i arbejdsløshed for at identificere effekten af arbejdsløshed og aktiv arbejdsmarkedspolitik. Blandt andet udnyttes virksomhedslukninger og randomiserede eksperimenter. Forskningsprojektet vil øge vores forståelse af intergenerationel mobilitet og bidrage til litteraturen, som omhandler faktorer, der øger børns fleksibilitet over for ugunstige begivenheder. Yderligere vil projektet bidrage til forståelsen af langsigtede fordele forbundet med indgriben over for arbejdsløse og deres familier, hvilket vil have stor politisk relevans.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 19. september 2014