Gå til indhold

Postdoc-bevillinger fra Det Frie Forskningsråd | Samfund og Erhverv, februar 2015

Det Frie Forskningsråd | Samfund og Erhverv uddeler 11 postdoc-bevillinger til forskertalenter i Danmark for en samlet sum af cirka 18,5 millioner kr. Bevillingsmodtagerne fremgår af listen nedenfor.

Bevillingerne gives inden for rammerne af Det Frie Forskningsråds Opslag E2014 og F2015 og har til formål at give yngre forskere de bedste betingelser for at levere markante forskningsresultater på et højt internationalt niveau. 

Bevillingsbreve til de udvalgte samt afslagsbreve vil blive udsendt snarest muligt. Afslag vil indeholde en kortfattet begrundelse, der peger på de væsentligste faglige grunde til, at ansøgningen ikke opnåede bevilling.

Der tages forbehold for trykfejl og eventuelle justeringer.


Projekttitel: The Impact of International Principles of Equality on General Danish Administrative Law
Bevillingsmodtager: Peter Nick Storm Stausholm
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 1.668.413
Projektbeskrivelse: I den forvaltningsretlige teori er det anerkendt, at den offentlige forvaltning er bundet af en almindelig lighedsgrundsætning, når der træffes afgørelser i forhold til borgerne. Udgangspunktet er, at »det lige skal behandles lige«. Myndighederne må kun forskelsbehandle borgerne, f.eks. tildele en ydelse til én borger og nægte den til en anden, hvis forskelsbehandlingen sagligt kan begrundes indenfor formålet med den lov, der giver myndigheden kompetence til at træffe afgørelse (en rationalitetstest). Lighedsgrundsætningen giver dermed myndighederne en temmelig vidtstrakt beslutningsfrihed i forhold til de lighedsprincipper, som er udviklet i EU-retten, den Europæiske Menneskerettighedskonvention og en række andre internationale konventioner. Disse lighedsprincipper kræver, at en forskelsbehandling ikke blot er saglig, men tillige at forskelsbehandlingen er forholdsmæssig og nødvendig, dvs. at formålet med forskelsbehandlingen ikke kunne nås med andre midler (en proportionalitetstest). Projektets formål er at undersøge betydningen af den konstante udvikling af disse lighedsprincipper i international ret for den beslutningsfrihed, som myndighederne antages at nyde efter den forståelse af lighedsgrundsætningen, der forfægtes i dansk forvaltningsretlig teori.


Projekttitel: Household debt and pension saving
Bevillingsmodtager: Asger Lau Andersen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.768.817
Projektbeskrivelse: Private husholdningers gæld er steget markant i løbet af de seneste årtier i mange vestlige lande. Hvis man sammenligner på tværs af lande, er der en tæt sammenhæng mellem størrelsen af husholdningernes gæld og størrelsen af deres pensionsformuer, men vi ved ikke, hvad denne sammenhæng skyldes. I dette projekt undersøger jeg, om der er en årsagssammenhæng mellem størrelsen af husholdningers indbetalinger til pensionsordninger på den ene side og deres låntagning og afbetaling af gæld på den anden side. Indbetaling til pensionsopsparing og afbetaling af gæld udgør to forskellige former for opsparing. Økonomisk teori vil derfor tilsige, at husholdningerne foretager en afvejning mellem dem: Hvis man indbetaler meget til pension, er der mindre behov for at afdrage på gælden, og omvendt. Projektet anvender detaljerede danske data for enkeltpersoners pensionsindbetalinger, realkreditlån og øvrige formue- og indkomstforhold til at undersøge, om husholdninger substituerer mellem gældsafvikling og pensionsopsparing. Analyserne i projektet vil bidrage til at forstå årsagerne til de senere års kraftige vækst i den private gæld. De vil desuden give os en øget indsigt i, hvordan politiske tiltag rettet mod øget pensionsopsparing eller gældsafvikling påvirker private husholdningers økonomiske beslutninger.


Projekttitel: The possibilities of enhancing production efficiency through fiscal decentralization
Bevillingsmodtager: Anne Heeager
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 1.705.389
Projektbeskrivelse: Projektet belyser spørgsmålet om, i hvilken grad økonomisk decentralisering fremmer effektivitet i den offentlige opgaveløsning. De teoretiske bidrag peger dog i forskellige retninger og overser betydningen af økonomisk decentralisering internt i offentlige organisationer. Hertil kommer, at de empiriske analyser er få og mangelfulde. På den baggrund vil projektet besvare spørgsmålet: I hvilken grad og under hvilke omstændigheder fremmer økonomisk decentralisering effektiviteten i den offentlige opgaveløsning? Sammenhængen imellem økonomisk decentralisering og effektivitet i opgaveløsningen er typisk undersøgt – teoretisk og empirisk – ud fra en tværnational tankegang med fokus på samspillet imellem det overordnede nationale niveau og underliggende regionale eller kommunale niveauer. Der har således ikke været fokus på den interne grad af økonomisk decentralisering i offentlige organisationer. Det er en stor mangel, da mange organisationer overlades store frihedsgrader til at tilrettelægge deres opgavevaretagelse, som de ønsker - med stor variation til følge. En variation, der ikke tages højde for teoretisk, og som ikke udnyttes empirisk i de gennemførte undersøgelser. Data fra danske kommuner tilbyder usædvanligt gode muligheder for at undersøge effekten af økonomisk decentralisering på effektiviteten i den offentlige opgaveløsning – og at gøre dette på baggrund af et kvasi-eksperimentelt design.


Projekttitel: Narratives of criminal youth: A qualitative study contributing to the sociology of storytelling
Bevillingsmodtager: Ditte Andersen
Institution: SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd
Bevilget beløb: 1.641.812
Projektbeskrivelse: Narrativer er fortællinger, som mennesker bruger til at organisere erfaringer og skabe mening. De er vigtige, fordi de er med til at fastlægge, hvordan vi forstår os selv, andre mennesker og verden. Forskning har vist, at nogle narrativer motiverer og legitimerer kriminalitet, mens andre narrativer fremmer lovlydighed. Vi ved derfor, at narrativer er af central betydning, men vi ved ikke ret meget om, hvordan de bliver skabt og ændrer sig over tid. Dette projekt undersøger, hvordan unge kriminelles narrativer bliver påvirket i mødet med professionelle fra forskellige institutioner. Specifikt vil projektet undersøge, hvordan narrativer bliver brugt, udfordret og ændret på netværksmøder, som går på tværs af medicinske, retslige og sociale velfærdsinstitutioner. Tidligere forskning viser, at professionelle kan trække på forskellige og modsatrettede narrativer når det gælder kriminelle unge, f.eks. kan de være uenige om, hvorvidt en ung er ’i fare’ og har behov for hjælp og omsorg, eller om den unge er ’farlig’ og bør mødes med sanktioner. Anden forskning viser, at kriminelle selv kan bruge narrativer til at fraskrive sig sit eget aktørskab og dermed deres ansvar. Dette projekt vil både undersøge de unges og de professionelles brug af narrativer, samt hvordan narrativer påvirker deres beslutninger og handlinger. Projektet vil dermed bidrage med vigtig viden om både udviklingen af og konsekvenserne af kriminelle unges narrativer.


Projekttitel: New Particle Filter-Based Methods for Latent Drivers of Economic Change
Bevillingsmodtager: Andreas Lund Hetland
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.574.755 / (Har efterfølgende frasagt sig bevillingen)
Projektbeskrivelse: Dette projekt udvikler nye "partikelfilter"-teknikker til økonometrisk modellering af makro og finansiel data. Eksisterende metoder er ofte baserede på antagelser om normalfordelingen og lineær afhængighed. Denne indgang har nogle mangler i praksis, f.eks. i forbindelse med tidsvarierende økonomisk usikkerhed, asymmetriske reaktioner og sjældne hændelser. Projektet bidrager med metoder til at estimere modelparametre, der vil muliggøre økonomiske analyser med nye og mere fleksible modeller. Projektets bidrag til forskningen består i nye computerintensive ”partikelfilter”-teknikker som et alternativ til eksisterende mere restriktive metoder. Nye analyseredskaber, der faciliteres af disse teknikker, inkluderer blandt andre advarselssystemer for finansiel ustabilitet, metoder for asymmetrisk konjunkturmodellering, samt karakterisering af frekvensen af markedsnedbrud. Uden for universitetsverdenen vil disse redskaber være relevante for arbejdet i f.eks. regeringer, nationalbanker, banker og tænketanke.


Projekttitel: Superstar Exporters: Strategic Interaction in Export Markets
Bevillingsmodtager: Ina Charlotte Jäkel
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 1.772.294
Projektbeskrivelse: Resultater på tværs af lande viser, at eksport er koncentreret omkring ganske få super-eksportører. Disse store virksomheder konkurrerer strategisk på en sådan måde, at virksomhedernes valg er indbyrdes afhængige. F.eks. kan en dominerende virksomheds indtræden på et bestemt eksportmarked hindres eller støttes af dens konkurrenter. Som en konsekvens af det kan virksomhedernes beslutninger ikke analyseres isoleret, men bør ses i en sammenhæng. Det foreslåede projekt udvikler en empirisk model vedrørende virksomheders indtræden på eksportmarkeder, som gør mig i stand til at inkorporere den indbyrdes afhængighed af virksomheders valg. Jeg anvender modellen til at undersøge to særskilte policy-spørgsmål: Toldliberalisering og eksportfremme. Det er vigtigt at nævne, at den indbyrdes afhængighed af beslutninger har betydning for driften af og gevinsten for handelspolitikken. F.eks. når man skal evaluere effektiviteten af et eksportfremmeprogram, er man nødt til ikke blot at overveje den direkte effekt på den støttede virksomhed, men også den indirekte effekt på konkurrenterne. Hidtidige analyser af international handel tager kun højde for de direkte effekter og kan derfor have ført til fejlagtige policy-anbefalinger. Det foreslåede projekt vil revurdere den foreliggende viden om policy-spørgsmål inden for den globaliserede økonomi og bidrage med vigtig indsigt til brug for policy-planlæggere og konkurrencemyndigheder.


Projekttitel: Private and Public Returns to Higher Education
Bevillingsmodtager: Hans Henrik Sievertsen
Institution: SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd
Bevilget beløb: 1.575.675
Projektbeskrivelse: Formålet med projektet er at undersøge afkastet af videregående uddannelser. Det første delprojekt undersøger, om gennemførelsen af en videregående uddannelse har en effekt på individets samfundsdeltagelse og helbred. Hvor den eksisterende litteratur har fokuseret på betydningen af mere end 8-9 års skolegang for helbred og samfundsdeltagelse i en amerikansk sammenhæng, vil dette projekt være blandt de første til at undersøge forskellen mellem 13 og 18 års skolegang i en ikke-amerikansk kontekst. Det andet delprojekt belyser signalværdien af præstationer i videregående uddannelser ved at undersøge, om arbejdsmarkedet belønner variation i karaktergennemsnittet, som ikke skyldes individets evner. Projektet undersøger derved to konkurrerende forklaringer for det privatøkonomiske afkast af uddannelse: Signaleringsteorien og humankapitalteorien. For at undersøge om det er arbejdsgiveren eller den arbejdssøgende, der reagerer på variationen i karaktergennemsnittet, komplementeres undersøgelsen med et felteksperiment. Begge delprojekter udnytter, på hver sin måde, at den danske karakterreform i 2008 medførte en transformation af karakterer, som førte til tilfældig variation i karaktergennemsnittet. Det første delprojekt udnytter betydningen af denne variation for gymnasieelevers sandsynlighed for at starte på videregående uddannelser. Det andet delprojekt udnytter denne variation til at undersøge signalværdien af universitetsstuderendes karaktergennemsnit.


Projekttitel: Addressing (Un)Civil Society in Mali: Threats to Security or Potentials for Peace?
Bevillingsmodtager: Lise Philipsen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.764.281
Projektbeskrivelse: Gennem de senere år har internationale fredsmissioner i stigende grad involveret integrationen af civile og militære formål. Hypotesen er, at varig fred afhænger af demokratisk statsopbygning. Udbruddet af borgerkrig i Mali, som igennem mange år er blevet fremhævet som et succeseksempel på demokratisk statsopbygning, understreger, at dilemmaet mellem demokrati og fred ikke er blevet løst. Dette projekt undersøger civilsamfundet som en overset faktor i forklaringen af, hvorfor demokratisk statsopbygning mange steder ikke har ført til fred. Den centrale påstand er, at måden hvorpå civilsamfundsaktører, som ikke lever op til vestens demokratiske idealer, adresseres, er afgørende for etableringen af varig fred. Projektet tager udgangspunkt i Mali som repræsentativt for et voksende internationalt sikkerhedsproblem, hvor skrøbelige stater bliver kampplads for et opgør mellem lokale uafhængighedsbevægelser, transnationale islamistiske grupper og internationale interventionsstyrker. Gennem en kombination af diskursive og etnografiske analysestrategier undersøger projektet, hvordan civilsamfundet adresseres af FN's integrerede stabiliseringsmission i Mali (MINUSMA) i relation til dette nye trusselsbillede. Projektet spørger: Hvordan adresseres forskellige civilsamfundsaktører som henholdsvis sikkerhedstrusler og potentialer for fred i den internationale fredsopbygning i Mali, og hvordan påvirker dette mulighederne for at etablere holdbar fred?


Projekttitel: Government and Private Providers Contract Incentives: The Case of Welfare-to-Work Services
Bevillingsmodtager: Kenneth Lykke Sørensen
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 1.712.596
Projektbeskrivelse: De danske jobcentre har i en årrække haft muligheden for at udlicitere beskæftigelsesindsatsen overfor ledige til andre aktører under forskellige ramme- og lokalaftaler. Fælles for disse aftaler har været en henvisningsvarighed på 52 uger og en kontraktstruktur, hvor prisen mellem jobcenter og anden aktør opdeles i to dele: En del vedrørende driftsomkostninger svarende til 25% af den fulde pris og en del vedrørende en bonus, som anden aktør kan få, hvis den ledige finder beskæftigelse af mindst 13 ugers varighed. En ekstra finesse ved kontraktstrukturen har været, at finder den ledige beskæftigelse, men bliver ledig igen indenfor henvisningsperioden returnerer han til den samme aktør, der så kan få en ny bonus af samme størrelse, hvis et nyt beskæftigelsesforløb findes. I alt kan en henvisning generere fire bonusser. Projektet søger at kvantificere, hvordan andre aktører responderer til de incitamenter, kontrakten mellem jobcentret og aktøren opstiller. Især undersøges det, om andre aktører udnytter kontrakterne til at maksimere egen profit i stedet for at udøve beskæftigelsesindsatser, der maksimerer de lediges efterfølgende arbejdsmarkedsmuligheder. Derudover undersøges, hvilke konsekvenser en sådan kontraktstruktur mellem offentlige institutioner og andre aktører generelt har i forhold til samfundsomkostninger i tilfælde, hvor overvågning af ydelser er vanskelig.


Projekttitel: Identifying Peer Effects in Solar Panel Adoption
Bevillingsmodtager: Jörg Christian Claussen
Institution: Copenhagen Business School Handelshøjskolen
Bevilget beløb: 1.765.188
Projektbeskrivelse: Omstillingen til et energisystem baseret på genanvendelige energiteknologier er en central udfordring både i Danmark og globalt. For at gennemføre denne omstilling skal en øget grad af energiproduktionen foregå på husholdningsniveau, eksempelvis fra solceller. En øget forståelse af, hvordan forskellige faktorer influerer et individs beslutning om at adoptere denne type teknologier, vil dermed både have stor værdi videnskabeligt og samfundsmæssigt. Dette projekt anvender et unikt datasæt, som gør det muligt at studere den kausale peer-effekt fra forskellige grupper på denne beslutning gennem brug af delvist overlappende peers i metoden. Ved at kombinere data om husholdningers installation af solceller med registerdata vedrørende individers sociale netværk og sociodemografiske karakteristika, bidrager projektet til forskningen indenfor peer-effekter ved at udforske: 1) Den relative påvirkning fra forskellige typer af peers (familiermedlemmer, naboer og kollegaer); 2) Modererende effekter fra en række karakteristika hos modtagere og afsendere af påvirkningen (status, uddannelse og forbundethed); 3) Hvorvidt påvirkningen og adoptionssandsynligheden påvirkes gennem eventuelle statuseffekter kontra æstetiske overvejelser, når solcellerne er synlige fra gaden.


Projekttitel: Offline War in the Online Arena
Bevillingsmodtager: Bertel Teilfeldt Hansen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.701.139
Projektbeskrivelse: Er den russiske militærtilstedeværelse i det østlige Ukraine en ”invasion” eller en ”intervention”? Er de syriske rebeller i the Free Syrian Army jihadister eller sekulære frihedskæmpere? Hvornår går en part i en konflikt fra at være oprørsgruppe til at være etnisk oprørsgruppe? Svar på spørgsmål som disse afhænger ikke blot af øjnene, der ser, men i høj grad også af hvilken information de har til rådighed. Dette projekt analyserer, hvordan voldelige hændelser påvirker beskrivelsen af deltagere og begivenheder i konflikter verden over i historiens største informationskilde, Wikipedia. Det gøres ved at skrive et computerprogram, der automatisk trækker tekst ud fra tusindvis af Wikipedia-artikler. Dernæst skrives et program, som identificerer tone og ordvalg i de hentede tekster, således at det kan bestemmes, hvornår og hvordan beskrivelser af hændelser eller deltagere i konflikter ændrer sig. Det suppleres med information om, hvor mange personer der læser artiklerne, hvor hurtigt og hvor meget artikler rettes, hvor i verden de personer, der ændrer artiklerne befinder sig, samt hvornår rettelser anklages for at være partiske. Disse data sammenkøres så med eksisterende databaser for konflikt, og der opstilles statistiske modeller over, hvordan Wikipedia-beskrivelserne ændrer sig som følge af voldelige hændelser i verden. Således opnås viden om, hvordan vores globale historie løbende skrives og manipuleres.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 15. august 2019