Bevillingerne gives inden for rammerne af Det Frie Forskningsråds Opslag E2014 og F2015 og har til formål at give yngre forskere de bedste betingelser for at levere markante forskningsresultater på et højt internationalt niveau.
Bevillingsbreve til de udvalgte samt afslagsbreve vil blive udsendt snarest muligt. Afslag vil indeholde en kortfattet begrundelse, der peger på de væsentligste faglige grunde til, at ansøgningen ikke opnåede bevilling.
Der tages forbehold for trykfejl og eventuelle justeringer.
Projekttitel: Role of the BRCA1 C-terminal interaction partner BRIP1 in tumour suppression and therapy response
Bevillingsmodtager: Arne Nedergaard Kousholt
Institution: National Cancer Institute (Holland)
Bevilget beløb: 1.798.000 kr.
Projektbeskrivelse: Brystkræft er den mest udbredte, og hyppigste årsag til kræftrelateret død blandt kvinder i den vestlige verden. En meget udbredt årsag til brystkræft er mutationer (ændringer) i et gen der er kendt som BRCA1. Disse mutationer kan være medfødte eller opstå spontant senere i livet. I begge tilfælde, kan mutationer medføre brystkræft. Videnskabelige studier har vist, er det ikke kun er mutationer i BRCA1 genet, der kan være årsag. Det protein som BRCA1 genet koder for, er afhængig af at indgå i komplekser med flere andre proteiner for at kunne udføre sine roller korrekt. Hvis der sker ændringer i proteiner som er en del af et BRCA1 kompleks, kan det ligeledes forårsage brystkræft. En række spørgsmål er dog fortsat uafklarede ift. at forstå disse mekanismer. Vi vil derfor udvikle mus, hvor et specifikt BRCA1 relaterede protein, BRIP1, udelukkende er fjernet i musens brystvæv. Vi vil undersøge om disse mus udvikler kræft på lignende vis som mus uden BRCA1 i deres brystvæv. Hvis dette er tilfældet, vil vi afprøve behandlinger som er kendt for at have en stærk effekt på kræftceller, der ikke har BRCA1. I tilknytning til disse undersøgelser, vil vi udvikle en funktionel test for genet BRIP1. Her vil vi undersøge, om mutationer fra brystkræftpatienter kan sandsynliggøres at forårsage brystkræft. Samlet, kan vores projekt få stor betydning for vores forståelse for hvordan brystkræft udvikler sig. Denne viden kan bruges ved fremtidig screening og behandling af kræftpatienter.
Projekttitel: Selectively targeting neural oscillations in Parkinson’s disease: Causal effects of the beta-rhythm on motor control
Bevillingsmodtager: Damian Marc Herz
Institution: Hvidovre Hospital / John Radcliffe Hospital (England)
Bevilget beløb: 1.339.063 kr. / (Har efterfølgende frasagt sig bevillingen)
Projektbeskrivelse: Parkinson sygdom er en hyppig og kronisk fremadskridende sygdom, som primært er karakteriseret ved problemer med at udføre bevægelser. Man kan ikke helbrede sygdommen, men der findes forskellige behandlinger af patienternes symptomer. Dyb hjerne stimulation (DBS) af et hjerneområde, som kaldes den subthalamiske kerne (STN), er en af de mest effektive behandlinger. I 2013 skete der et gennembrud i DBS-forskningen, da Prof. Peter Brown’s gruppe i Oxford for første gang viste, at det er muligt at måle hjerneaktiviteten samtidig med, at man stimulerer hjernen under DBS. Dette kaldes ”closed-loop DBS” og muliggør, at man specifikt undertrykker den syge hjerneaktivitet, mens den normale hjerneaktivitet forbliver uforandret. Jeg skal gennemføre et forskningsprojekt i Prof. Browns gruppe i Oxford. I projektet vil jeg teste hypotesen, at closed-loop DBS, som specifikt undertrykker 13-30 Hz aktivitet i STN, påvirker den syge hjerneaktivitet, uden at ændre normale hjernefunktioner. I projektet skal patienter, som har fået indopereret elektroder i STN, udføre forskellige bevægelser, mens de får closed-loop DBS. Samtidig skal vi måle hjerneaktiviteten i STN og andre hjerneområder. Dette vil hjælpe os med at forstå, hvordan closed-loop DBS påvirker hjerneaktiviteten, og hvordan dette forandrer patienternes evne til at udføre bevægelser. At undertrykke den syge hjerneaktivitet uden at forandre normal hjerneaktivitet, kan være nøglen til en forbedret behandlingen af Parkinson sygdom.
Projekttitel: Phenotyping patients with Heart Failure with preserved Ejection Fraction; their clinical outcomes and response to interventions
Bevillingsmodtager: Emil Wolsk
Institution: Rigshospitalet / Harvard Medical School (USA)
Bevilget beløb: 1.113.257 kr.
Projektbeskrivelse: Mere end 33.000 danskere lider af hjertesvigt, og kun 50% er i live efter 5 år. Halvdelen af disse patienter har ikke gavn af gængs hjertesvigtmedicin og patientgruppen er karakteriseret ved at deres hjertesvigt skyldes nedsat fyldningsevne af hjertet. Fraset dette fællestræk, er denne patientgruppe meget heterogen hvad angår både årsagerne til deres hjertesvigt samt de målinger der fremkommer ved en ultralydsscanning af hjertet. Indtil nu er denne patientgruppe blevet behandlet medicinsk ens, på trods af deres forskelligheder. Dette kan være årsagen til at gruppen som helhed ikke har vist at have gavn af hjertesvigtbehandlingen. Mit forskningsophold skal foregå på CICL, Brigham and Women’s Hospital, Harvard Medical School, USA. CICL er et af verdens førende hjertescanningslaboratorier med stor viden om hjertesvigt og helt unikke forsøgsresultater til forskningsbrug. Formålet med mit forskningsprojekt er, at opdele hjertesvigtspatienterne i undergrupper baseret på fællestræk fra ultralydsscanninger af hjertet og årsagerne bag deres hjertesvigt. Ved at identificere patienter med ens sygdomskarakteristika, er det muligt at afprøve om nogle undergrupper vil have gavn af hjertesvigtmedicin. Idet halvdelen af alle hjertesvigtpatienter i dag står uden virksom behandling, vil det have stor interesse, både for den enkelte patient såvel som samfundsmæssigt, hvis man kan identificere hvilke(t) lægemidler der gavner, og hvilke der i bedst fald er uden virkning.
Projekttitel: Cellular and Genetic Mechanisms of Dopamine Transporter-associated Parkinsonism
Bevillingsmodtager: Freja Herborg Hansen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.748.137 kr.
Projektbeskrivelse: Dopamin er et af hjernens vigtigste signalstoffer og bl.a. essentielt for kontrol af bevægelser. Selvom ændringer af hjernens dopaminsystem vides at have en central betydning i Parkinson’s syge er sygdomsmekanismerne endnu ikke forstået. Vigtige gennembrud er dog nået, bl.a. ved studier af patienter med sjældne arvelige former for Parkinson’s syge. Dette projekt har særlig fokus på dopamintransporteren (DAT) – et protein som regulerer hjernens dopaminsignalering. Gennem de senere år har vi og andre forskere påvist, at genetiske ændringer (mutationer) i DAT kan være en sjælden årsag parkinsonisme hos både børn og voksne, men de underlæggende mekanismer endnu ukendte. I dette projekt vil vi belyse hvordan ændringer i DATs funktion kan føre til parkinsonisme. Dette vil vi undersøge ved 1) at karakterisere en ny musemodel for parkinsonisme. Disse mus er genmodificeret til at efterligne en patient med parkinsonisme betinget af genetiske ændringer i DAT; 2) at generere en cellebaseret sygdomsmodel ved at omdanne hudceller fra patienter med genetiske ændringer i DAT til dopamin producerende nerveceller. Disse celler vil vi studere for at identificere mulige sygdomsrelevante mekanismer. Det vores forventning, at projektet vil bidrage med ny forståelse ikke blot af parkinsonisme betinget af genetisk ændringer i DAT men også af mere generelle koncepter vedrørende Parkinsons’s sygdom.
Projekttitel: Bipolar Disorder Onset Composite Biomarker Identification (The BIO-1 study)
Bevillingsmodtager: Klaus Munkholm
Institution: Psykiatrisk Center København, Rigshospitalet
Bevilget beløb: 1.984.997 kr.
Projektbeskrivelse: Bipolar lidelse er en invaliderende sygdom med en forekomst i befolkningen på 1-2 %, indebærende markant øget dødelighed. Sygdommen har høj arvelighed og er karakteriseret ved høj risiko for tilbagevendende depressive og maniske episoder. Vurdering af risikoen for sygdom og nye episoder samt forudsigelsen af sygdomsforløbet, er begrænset af udelukkende at være baseret på subjektive kliniske variable, da der ikke findes laboratorieprøver for sygdommen. Vi har påvist ændringer i immunsystemet, nervevækstfaktorer, gen regulering samt DNA og RNA skade i blod og urin hos patienter med bipolar lidelse, der dels kan være relateret til sygdommen, dels til specifikke sygdomsepisoder og sygdomsstadier. Formålet med dette projekt er, at identificere en samlet biologisk markør baseret på en række af disse blod- og urin prøver, der kan anvendes som laboratorieprøve. Vores hypotese er, at en laboratorietest kan identificere personer i risiko for at udvikle sygdommen og anvendes til korrekt diagnosticering af patienter og forudsigelse af sygdomsforløb. En laboratorietest vil yderligere bidrage til at identificere biologiske mål for udvikling af nye behandlingsmetoder. Dette vil vi gøre, ved at etablere den hidtil største kohorte af patienter med nyopstået bipolar lidelse, som undersøges løbende under udvikling af nye sygdomsepisoder. Desuden undersøges raske familiemedlemmer inden og efter sygdomsudvikling samt raske kontrolpersoner.
Projekttitel: Defining the genetic etiology of Alzheimer’s disease in the Faroe Islands
Bevillingsmodtager: Maria Skaalum Petersen
Institution: Det Færøske Sygehusvæsen
Bevilget beløb: 1.490.191 kr.
Projektbeskrivelse: Alzheimer’s disease (AD), accounting for ~70% of the dementia cases, affects ~13% of the population at 65 years increasing to 45% by 85 years. Around 50.000 Danish citizens’ are affected by AD conferring substantial economic strain on the Danish health care systems and the burden of illness to patients, families, the health care system and society is substantial. AD has a progressive course resulting in impairment of cognitive function accompanied with substantial medical expenses, loss of quality of life and increased mortality and morbidity. No treatment is available to stop or cure the disease. Thus there is an urgent need of more knowledge in AD, to promote a better understanding of the disease and development of treatments slowing, stopping or even preventing the progression of the disease. The reason for AD is unknown but may be caused by both genetic and environmental factors. We propose to establish an Alzheimer’s Cohort with the aim to find genetic and environmental factors that influence the risk of AD in the Faroe Islands. We believe the Faroese population presents a unique opportunity to conduct such a study because of the geographical situation leading to homogeneous genetic background and presents a unique opportunity to more readily identify genetic and environmental factors involved in AD.
Projekttitel: Identification and functional characterization of novel factors controlling chromatin replication
Bevillingsmodtager: Martina Hödl-Baumgartner
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.497.600 kr.
Projektbeskrivelse: All different cell types of the human body contain the same DNA and therefore the same set of genes. The DNA strand is associated with proteins, and together this forms an organized structure called chromatin. Chromatin contains the epigenetic information, which regulates the activity of the genes of a cell, and therefore is an important carrier of information. Unscheduled changes in the epigenetic information can lead to diseases like cancer. It has remained a fundamental biological question to understand how this information is transmitted during copying of DNA and through cell division. Our laboratory has developed a novel technique, which allows isolation of proteins present on chromatin at the moment of DNA duplication. With this method, we find factors already know to control this process, but also a set of about 100 uncharacterized proteins. The aim of the project is to define the molecular function of these unknown proteins. Using a diverse set of experimental approaches, we will verify that these proteins are present at sites of DNA duplication, decipher how they regulate this process, identify their molecular partners, and establish how a malfunction can cause human disease. We will make groundbreaking discoveries on novel factors governing chromatin replication. The results will broaden our understanding of how cells maintain faithfully transmit information over cell divisions and potentially identify targets for treatment of human diseases like cancer.
Projekttitel: Contributions of Skin-resident γδ T Cells to Psoriasis Formation and Accelerated Wound Healing
Bevillingsmodtager: Morten Milek Nielsen
Institution: Københavns Universitet / The Scripps Research Institute (USA)
Bevilget beløb: 1.751.397 kr.
Projektbeskrivelse: Epidermis danner hudens yderste lag og er, som kroppens første barriere, modtagelig overfor skader forårsaget af miljø og omgivelser. Ved skade bidrager specialiserede hvide blodlegemer i huden (γδ T celler) til optimal sårheling. Dette gøres blandt andet gennem produktion af det inflammatoriske signalstof IL-17A, der inducerer opregulering af anti-mikrobielle peptider (AMP) i keratinocytter. Det er således interessant at både IL-17A og flere AMP også er højt udtrykt i huden hos psoriasis patienter. På trods af at psoriasis påvirker omkring 2% af verdens befolkning, er det endnu ikke undersøgt hvilken rolle disse epidermale γδ T celler spiller i udviklingen af psoriasis. I en musemodel for psoriasis viser vores præliminære data en øget aktivering af disse celler under udviklingen af sygdommen. Jeg ønsker derfor ved brug af dyremodeller og patientprøver at kortlægge epidermale γδ T cellers rolle i udviklingen af psoriasis. Da IL-17A og flere AMP er opreguleret i huden hos psoriasis patienter, ønsker jeg endvidere at undersøge om denne profil disponere for ændret sårheling. Resultater opnået i dette projekt forventes at give en øget forståelse for udviklingen af psoriasis og samspillet mellem IL-17A, AMP og sårheling, hvilket på sigt kan danne grundlag for nye behandlings strategier.
Projekttitel: Risks and benefits of emotional distress for somatic health
Bevillingsmodtager: Nadya Dich
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.693.925 kr.
Projektbeskrivelse: Det er en udbredt forståelse, at stærke negative følelser, depression og angst kan være skadelige for det fysiske helbred. For eksempel mistænkes stærke negative følelser for at kunne gøre individet mere sårbart over for infektioner eller øge risikoen for forhøjet blodtryk. På den anden side understøtter psykologiske teorier, at negative følelser som konsekvens af traumatiske livsbegivenheder, såsom død af en nær ven eller familiemedlem, er hensigtsmæssige og endda nødvendige for den efterfølgende psykologiske bedring. Fravær af negative følelser i en sådan traumatisk situation kan være problematisk og skadeligt. Dette projekt tester hypotesen, at sundhedsmæssige konsekvenser af negative følelser afhænger af andre livsomstændigheder. Vi forventer at oplevelsen af negative følelser efter traumatiske livsbegivenheder kan være beskyttende, mens fraværet af negative følelser efter sådanne begivenheder kan have negative konsekvenser for helbredet. Projektet vil anvende tre store europæiske kohorteundersøgelser af voksne og børn. Vi vil undersøge relationen mellem negative følelser, depression og angst efter traumatiske livsbegivenheder og hovedpine, infektioner, fordøjelsesproblemer og hjerteproblemer. Hvis projektets hypotese bekræftes, bør opfattelsen af negative følelser som en sundhedsrisiko revideres, f.eks. om hvorvidt disse følelser skal undgås eller behandles.
Projekttitel: The metabolic role of CTRPs
Bevillingsmodtager: Pia Steen Petersen
Institution: Johns Hopkins University (USA)
Bevilget beløb: 1.281.908 kr.
Projektbeskrivelse: Fedmerelateret type 2 diabetes forekommer i stigende grad i det meste af verden. Det er estimeret at 346 millioner mennesker lider af diabetes og 500 millioner er svært overvægtige. Behandlingen af type 2 diabetes vanskeliggøres af den mangelfulde viden om hvorledes kroppens glukose- og fedtstofskifte reguleres. Igennem de seneste år har der været øget fokus på betydningen af hormoner udskilt fra fedtvæv. I den forbindelse er en ny familie af fedtudskilte hormoner, C1q/TNF-relaterede proteiner (CTRP) blevet identificeret. Vi vil studere CTRP7 og CTRP9, som hovedsagligt er udtrykt i fedtvæv og findes i øget koncentration i blodet på overvægtige mus. Endvidere har mus der mangler CTRP9 højere kropsvægt, øget fødeindtag og lavere energiforbrug. Vi vil derfor undersøge hvorledes CTRP9 direkte eller indirekte påvirker hjernens regulering af fødeindtag og forbrænding. CTRP7s funktion er på nuværende tidspunkt ukendt, og vi vil derfor undersøge sukkerstofkiftet hos transgene mus der mangler CTRP7 genet. Yderligere vil vi undersøge hvordan CTRP7 behandling påvirker forskellige celletyper der er centrale i reguleringen af sukker- og fedtstofskiftet. Det foreslåede projekt vil give os nyt indblik i funktionen af CTRPer og specielt i funktionen af CTRP7 og CTRP9. Denne viden vil bla. kunne bruges i udviklingen af lægemidler til behandling af fedme og type 2 diabetes.
Projekttitel: Molecular mechanisms of estrogen receptor function in endocrine resistant and metastatic breast cancer
Bevillingsmodtager: Rasmus Damtoft Siersbæk
Institution: Syddansk Universitet / University of Cambridge (England)
Bevilget beløb: 1.693.440 kr. / (Har efterfølgende frasagt sig bevillingen)
Projektbeskrivelse: Østrogenreceptoren (ER) er en transkriptionsfaktor (dvs. et protein, der er med til at styre aktiviteten af cellens gener), der aktiveres af hormonet østrogen, hvorefter den binder til specifikke steder i genomet og aktiverer specifikke gener. ER er til stede i tumoren hos de fleste (~75%) patienter med brystkræft, og nye resultater har vist, at den spiller en vigtig rolle i progressionen af sygdommen, fx spredning af kræft til andre organer. Her omprogrammeres bindingen af ER til genomet nemlig, så den binder andre steder i genomet end i de tidlige stadier af sygdommen, og dette aktiverer et nyt genprogram, der er associeret med en dårlig prognose for patienten. Det er tydeligt, at omprogrammeringen af ER binding til genomet er vigtig for sygdommens udvikling, men de molekylære mekanismer, der styrer denne omprogrammering er ikke kendte. I dette projekt vil vi bruge de nyeste genomics-teknikker til at undersøge vigtigheden af signalmolekyler kaldet cytokiner for omprogrammeringen af ER i brystkræft. Herudover vil vi bruge en ny proteomics-baseret teknik kaldet RIME til at identificere andre proteiner, der er involveret i at styre omprogrammeringen af ER og derved progressionen af brystkræft. Dette vil give vigtig ny basal viden om de molekylære mekanismer, der styrer omprogrammeringen af ER, og vil ydermere øge vores forståelse af, hvordan samspillet mellem ER og andre proteiner styrer udviklingen af brystkræft.
Projekttitel: OTULIN: a brake on the immune response?
Bevillingsmodtager: Rune Busk Damgaard
Institution: Cambridge Biomedical Campus (England)
Bevilget beløb: 1.230.707 kr. / (Har efterfølgende frasagt sig bevillingen)
Projektbeskrivelse: Aktivering af immunforsvaret er nødvendigt for at bekæmpe infektioner. Når en infektion er bekæmpet, deaktiveres immunforsvaret igen. Såfremt immunforsvaret ikke deaktiveres effektivt og korrekt, kan det lede til kroniske betændelsestilstande, immundefekter og kræft. I dette studie vil jeg belyse de mekanismer, der sørger for, at immunforsvaret deaktiveres korrekt og ikke overreagerer efter aktivering. Vores laboratorium har for nyligt opdaget et nyt enzym, OTULIN, der er nødvendigt for at begrænse immunaktiviteten i celler. Vores forskning viser, at OTULIN fjerner et vigtigt aktiverings-signal til immunceller, kaldet Met1-ubiquitin. OTULIN kan derfor være særdeles vigtig for at opretholde balancen i immunforsvaret samt begrænse de reaktioner, der kan lede til betændelsessygdommme, astma og allergi. Desværre er det uvist, præcis hvordan OTULIN virker i reguleringen af immunforsvaret i dyr og mennesker. Jeg vil derfor undersøge OTULINs rolle i regulering af immunforsvaret i forbindelse med infektioner og om OTULIN er nødvendig for at undgå overreaktioner og betændelsestilstande i mus. Dette studie vil bidrage med vigtigt ny viden om, hvordan immunforsvaret reguleres under normale forhold samt øge forståelsen af, hvilke faktorer, der bidrager til udvikling af immunologiske sygdomme. Målet er at identificere fysiologiske og molekylære mekanismer, der på længere sigt kan danne grundlag for udvikling af nye lægemidler til behandling af fx kroniske betændelsessygdomme og astma.
Projekttitel: A novel triple-action approach for treatment of bone cancer pain
Bevillingsmodtager: Sarah Falk
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.865.555 kr.
Projektbeskrivelse: Smerter er en hyppig komplikation for mange kræftpatienter. Den mest almindelige årsag til moderate og stærke kræftsmerter skyldes, at kræften spreder sig til knoglerne, og danner knoglemetastaser. Denne type smerter er særdeles vanskelige at behandle, og nuværende smertestillende terapi efterlader op mon halvdelen af patienterne uden tilstrækkelig smertedækning, hvilke i høj grad påvirker deres livskvalitet. I projektet vil vi testen on Connexin, som er et protein involveret i kommunikation imellem celler, kan være et nyt target for smertestillende behandling af knoglekræft smerter. Connexin kan potentielt påvirker smerten på flere niveauer, og dermed muligvis have en fordelsagtig effekt sammenlignet med traditionelle smertestillende stoffer. Ved at hæmme connexins funktion kan man muligvis nedsætte både signaleringerne af smerten i nerverne, samt bremse knoglenedbrydningen og udviklingen af tumoren, og dermed forårsage en triple-action effekt. Smerter er komplekse sensoriske processer der involvere både den perifere del af kroppen, samt rygmarven og hjernen. Under projektet vil vi opsætte nye metoder, der kan bruges til at studere connexins funktion i knoglekræft smerter i et intakt neuronalt netværk, og teste om det kan være et nyt og bedre target for behandling af patienter med knoglekræft smerter.
Projekttitel: Evaluation of the effect of vaccines on overall health in Danish children: Changing the paradigm of vaccine policy in high-income countries
Bevillingsmodtager: Signe Sørup
Institution: Statens Serum Institut
Bevilget beløb: 1.666.113 kr.
Projektbeskrivelse: Formålet med dette projekt er at undersøge den samlede effekt af vacciner på sygelighed blandt danske børn. Det antages normalt, at vacciner beskytter mod målsygdommen og intet andet. Men flere undersøgelser fra lavindkomstlande viser, at vacciner kan påvirke dødeligheden af andre sygdomme, end dem de er designet til at beskytte imod – vaccinerne har såkaldte uspecifikke effekter. Den seneste vaccine barnet har fået ser ud til at bestemme om de uspecifikke effekter er positive eller negative. De såkaldt ”levende” vacciner har positive uspecifikke effekter sammenlignet med de såkaldt ”inaktiverede” vacciner. I dette projekt vil jeg sammenligne sygeligheden mellem børn der senest har fået en levende vaccine og børn der senest har fået en inaktiveret vaccine. Alle sammenligninger bliver baseret på anonymiseret information fra landsdækkende danske registre om vaccinationer, antibiotikaforbrug, infektionsindlæggelser, astma og børneeksem. Analyserne kontrolleres desuden for faktorer der kan have betydning for vaccination og sygelighed. Hvis levende vacciner som forventet mindsker sygeligheden blandt danske børn kan det være med til at ændre den gængse forståelse af vacciner. Det kan yderligere være en inspirationskilde til undersøgelser af om vaccinationsskemaer, hvor levende vacciner er de seneste vacciner i hovedparten af barndommen, er forbundet med lavere sygelighed i forhold til de nuværende vaccinationsskemaer.
Projekttitel: Novel strategies to elucidate orphan GPCR biology
Bevillingsmodtager: Simon Foster
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.906.033 kr.
Projektbeskrivelse: G protein-koblede receptorer er en stor familie af signalmodtagere som aktiveres af en bred vifte af signalstoffer. Der er dog 37% af de humane receptorer som har ukendt naturlig signalstof og som derfor kaldes ""forældreløse"" receptorer. Idet receptor familien er involveret i mange vigtige biologiske funktioner og er mål for mange lægemidler antages det at de forældreløse receptorer gemmer på et stort potentiale for at forstå nye aspekter af den menneskelige fysiologi og sygdomme. I indeværende projekt vil vi anvende nye computer metoder til at udvikle biblioteker af kemiske stoffer som er målrettet 20 forskellige forældreløse receptorer. Vi vil screene stofferne ved hjælp af ""state-of-the-art"" farmakologiske test-systemer som bygger på helt nye test principper. Vi forventer dermed at identificere de første aktive signalstoffer på nogle af de udvalgte receptorer, hvilket vil gøre det muligt at studere deres biologiske funktion og potentielt være basis for udvikling af nye lægemidler.
Projekttitel: Analysis of extra systoles for fluid responsiveness prediction
Bevillingsmodtager: Simon Tilma Vistisen
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 1.813.529 kr.
Projektbeskrivelse: Incidensen for svær blodforgiftning (svær sepsis) er mindst 457/100.000 personår. Til sammenligning er incidensen for akut blodprop i hjertet mindre end 300/100.000 personår. Ca. 20% af de kritisk syge sepsispatienter dør. Udover antibiotika får alle patienter intravenøs væske, der er livsnødvendigt og en hjørnesten i behandlingsstrategien, men der findes ingen sikker bedømmelse af, hvordan væskebehandlingen skal styres optimalt. For meget væske leder til opsvulmen og vand i lunger og andre vigtige organer, hvilket i sig selv kan øge dødeligheden, mens for lidt væske medfører, at blodtilførslen til organerne forværres, hvilket også kan lede til øget dødelighed. Derfor er det vigtigt, at væsken doseres korrekt, men trods teknisk udvikling har den omfattende overvågning af patienterne ikke variable, der kan fortælle, hvordan denne vigtige del af behandlingen skal udføres, og man er i dag nødt til at prøve sig frem i væskebehandlingen, hvilket i bedste fald kan forsinke den rette behandling af de akut syge patienter. Jeg arbejder med udviklingen af en patenteret metode til bedømmelse af væskebehov. I dette projekt vil jeg i samarbejde med Harvard Medical School og en stor industriel spiller på det globale monitoreringsmarked bringe denne metode frem til et stadie, hvor den kan anvendes klinisk. Det er derfor realistisk, at projektet kan lede til en direkte klinisk anvendelse, som kan gavne frem for alt de svært syge patienter.
Projekttitel: MAPPING OF IMMUNE RECOGNITION IN LUNG CANCER THROUGH MULTIPLEX T CELL ANALYSIS
Bevillingsmodtager: Sunil Kumar Saini
Institution: Danmarks Tekniske Universitet
Bevilget beløb: 2.043.420 kr. / (Har efterfølgende frasagt sig bevillingen)
Projektbeskrivelse: Vi vil med dette projekt udvikle en ny teknologi der fundamentalt vil ændre vores mulighed for at forstå immunforsvarets genkendelse af target celler, såsom virus inficerede celler eller kræft celler. Vi har hermed mulighed for at undersøge komplekse interaktioner mellem immunforsvarets T celler og kræft – og bringe denne forståelse videre fra de model-antigener som i dag anvendes. Vi vil udvikle en teknik hvor vi kan detektere over 400 forskellige T-celle populationer i 2 ml blod. Denne teknik vil vi efterfølgende bruge til at forstå immunforsvaret genkendelse af mutationer i kræft celler. Kræft celler indeholder mange mutationer som sikrer deres vækst og overlevelse. Disse mutationer gør cancer celler fundamentalt anderledes end raske celler. Hvis immunforsvaret kan genkende sådanne mutationer på overfladen af cancer celler, vil de fungere som ideelle angrebspunkter for ny kræftbehandling. Lunge kræft er verdens mest udbredte kræftform og den som hvert år fører til flest dødsfald. Lungekræft bærer et højt antal af mutationer, som vi i dette projekt vil beskrive. Vi vil undersøge om patienters immunforsvar et i stand til at genkende disse mutationer. Denne viden vil danne grundlagt for udvikling af nye behandlingsstrategier for lungekræft.