Gå til indhold

Prodex opslag 2018

PRODEX er et program under European Space Agency (ESA), der støtter videnskabelig deltagelse i ESA’s missioner, der udforsker universet, solsystemet og jorden. Der udbydes nu 9 millioner kr. til dansk deltagelse i missionerne. Ansøgninger modtaget senest 1. juni 2018 vurderes samlet.

Illustration af Cluster missionen (2003). Foto: ESA

ESA’s PRODEX program (PROgramme de Développement d'EXpériences scientifiques) yder støtte til opstart og udvikling af instrumenter, faciliteter, hardware, software mv., der udnytter rummet og gerne i et samarbejde mellem forskningsinstitutioner og virksomheder.

Der udbydes nu 9 millioner kr. til danske aktiviteter, der ligger inden for rammerne af programmet samt nedenstående kriterier for tildeling. Ansøgninger modtaget senest 1. juni 2018 vurderes samlet.

Vurderingskriterier

  • ESA vurderer ansøgninger til PRODEX-programmet ud fra kriterierne i PRODEX User Guide. ESA’s ansøgningsskema til PRODEX programmet skal anvendes. For danske ansøgninger gælder derudover:
  • Der kan kun søges om støtte til projekter, der udgør en del af ESA’s missioner 
  • Der kan ydes støtte til alle projektfaser (herunder præfase A)
  • Forskningsinstitutioner kan søge alene eller i samarbejde med virksomheder
  • Nyudvikling af instrumenter, faciliteter, hardware, software m.v. vil blive prioriteret højere end løbende drift
  • Der kan ikke søges om støtte til projekter, eller dele af projekter, der omhandler videnskabelig udnyttelse af data 
  • Projektets tidsplan skal være realistisk og aktuel 
  • Budgettet skal omfatte oplysninger om medfinansiering fra institutionen 
  • Der skal redegøres for om der søges støtte til projektet andre steder fra
  • Der skal redegøres for tekniske og finansielle perspektiver for færdiggørelse (end-to-end) – også selvom der kun ansøges om én fase af projektet. Prodex-støtte til én projektfase er ikke en garanti for støtte til næste fase eller projektets færdiggørelse

 Ansøgningsfrist: Den 1. juni 2018, med forventet svar i september 2018.

Ansøgningsprocedure

Ansøgning fremsendes til kontoret for Rum i Uddannelses- og Forskningsministeriet (UFM).  ESA’s PRODEX-kontor evaluerer dernæst de ansøgninger, der opfylder ovennævnte kriterier for danske ansøgninger. ESA’s evaluering baserer sig på kriterierne i Prodex User Guide. UFM træffer dernæst endelig beslutning om tildeling af støtte fra PRODEX. Beslutningen bygger på ESA’s evaluering af ansøgningen samt ovennævnte kriterier for danske ansøgninger.

Hvis de indkomne ansøgninger beløber sig til mere end det udbudte beløb eller indeholder elementer, der ligger uden for de ovenfor nævnte kriterier, kan UFM vælge kun at støtte dele af ansøgningen. UFM sender et ”Letter of Endorsement” til ESA for godkendte projekter med kopi til ansøger, hvorefter ESA starter kontraktforhandling og indgår kontrakt med ansøger. Væsentlige ændringer i godkendte projekter skal indberettes og godkendes af ESA og UFM.

Ansøgningen fremsendes som pdf på e-mail til sfu-rum@ufm.dk samt til fuldmægtig Thommy Ingemann Larsen: til@ufm.dk.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 09. januar 2023