Gå til indhold

Opslag: Søg om at udvikle STEM aktiviteter til de danske forsøg under Andreas Mogensens næste rummission

Du kan søge op til 800.000 kr. til STEM formidling og undervisning i tilknytning til de danske forsøg på Andreas Mogensens næste rummission. STEM aktiviteterne kan omfatte alt fra videoer på ISS til undervisningsmateriale og virksomhedsbesøg m.m. Ansøgningsfristen er 15. september 2022.

ISS. Foto ESA/NASA
ISS. Foto ESA/NASA

Formål

Der er brug for at styrke børn og unges interesse for STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) i Danmark, så flere kan bidrage med nye løsninger på fremtidens teknologiske udfordringer til gavn for alt fra den grønne omstilling til sundhed og velfærd.

ESA astronaut Andreas Mogensens næste rummission til ISS har planlagt opsendelse i august 2023 og varer 6 måneder. Uddannelses- og Forskningsministeriet, UFM og European Space Agency, ESA har udvalgt 10 danske forsøg, som Andreas Mogensen skal gennemføre under sin mission, og UFM vil samtidig gerne udnytte denne unikke mulighed de danske forsøg på missionen giver for at styrke børn og unges interesse for STEM.

Bevillingsmodtagers opgaver

Fokus for dette opslag er de 10 danske videnskabelige og teknologiske forsøg som netop nu er under udvikling for at blive klar til opsendelse omkring sommeren 2023. Andreas Mogensen vil blive involveret i projekterne både under sin træning og under missionen på ISS.

De projektansvarlige står selv for udviklingen af projektet og STEM aktiviteter i tilknytning hertil skal derfor udvikles i tæt samarbejde med de projektansvarlige, der som aftalt med ESA og UFM er forpligtet til at bidrage til formidlingsaktiviteter.

Det anbefales derfor, at ansøgere inden indsendelsen af forslag drøfter muligheder for formidlingsaktiviteter med de projektansvarlige.

DTU, Astra, Naturvidenskabernes Hus mfl. planlægger fire såkaldte Signaturprojekter, som omfatter en række andre STEM aktiviteter i Danmark i forbindelse med Andreas Mogensens mission.

Det anbefales desuden, at ansøger indgår i en dialog med DTU’s sekretariat for Signaturprojekterne, for at finde frem til hvordan STEM aktiviteter i forbindelse med de danske forsøg på ISS bedst udnytter og matcher et eller flere af Signaturprojekterne.

STEM formidlings- og undervisningsaktiviteterne kan omfatte – men er ikke begrænset til:

  • Undervisningsmateriale på dansk
  • Konkurrencer for børn og unge
  • Samarbejde mellem skoler og danske rumvirksomheder og/eller universiteter
  • Uformel undervisning
  • Video af forsøg og forsøgsopstillinger
  • Foredrag

Det er muligt, at Andreas Mogensen på ISS kan bidrage til aktiviteterne. 

Bevillingsmodtager vil derfor i efteråret 2022 skulle indgå en aftale med ESA om de formidlings- og undervisningsaktiviteter, som Andreas Mogensen skal gennemføre på ISS.

Ansøgningen skal indeholde

  • Beskrivelse af metoder og tidsplan for, udvikling og gennemførelse af STEM aktiviteterne i forbindelse med de 10 danske projekter
  • Budget for ansøgt beløb
  • Budget fra evt. medfinansierende partnere
  • Samlet budget
  • CV for medarbejdere der aflønnes af bevillingen
  • CV for personer med ansvar for bevillingen

Hvem kan søge

UFM inviterer ansøgninger fra institutioner, organisationer og virksomheder, der arbejder med STEM undervisning og formidling.

Vurderingskriterier

I vurderingen af ansøgningerne lægges vægt på, at ansøger har:

  • Solid erfaring med STEM formidling og undervisning i folke- og gymnasieskole. Det gælder både for organisationen som helhed og for medarbejdere
  • Erfaring med netværksarbejde på STEM området i Danmark
  • Erfaring i samarbejde med forskere, universiteter og virksomheder
  • Erfaring med formidling til børn, unge og deres forældre
  • Adgang til at formidle via hjemmesider og SoMe
  • Erfaring med internationalt arbejde

Det vil være en fordel, hvis ansøger kan dokumentere muligheden for medfinansiering fra andre kilder, f.eks. internt eller fonde.

Private virksomheder

Støtte til private virksomheder gives i overensstemmelse med EU-Kommissionens de minimis forordning.

Det betyder, at en privat virksomhed ikke kan modtage støtte fra puljemidlerne, hvis virksomheden i forvejen har modtaget offentlig støtte på mere end 200.000 € inden for en periode på tre regnskabsår.

Private virksomheder skal kunne dokumentere, at det nævnte maksimum ikke er overskredet på tidspunktet for ansøgningen. Det sker ved underskrift af en de minimis-erklæring.

Finansiering

Bevillingen på 800.000 kr. skal understøtte udviklingen af STEM formidling og undervisning på et eller flere af projekterne. Der kan derudover foreslås medfinansiering.
Der kan søges om dækning af:

  • Løn
  • Indkøb

Bevilling udbetales eksklusive moms. Derfor skal ansøgninger og regnskaber aflægges eksklusive moms.

Ansøger skal have en nem-konto, og der kan ikke søges om dækning af overhead eller administrative omkostninger.

Ansøgning

Ansøgningen skal skrives i et ansøgningsskema, der kan downloades via linket nedenfor.

Ansøgningen skal indeholde et specificeret budget for beløbet, der søges fra UFS samt oplysninger om medfinansiering fra alle partnere uden moms, jf. budgetskemaet.

Ansøgningen må maksimalt fylde ti sider, eksklusive CV’er.

Ansøgningen skal indsendes senest den 15. september 2022, kl. 12.00.

Det forventes, at alle ansøgere har fået svar inden den 1. oktober 2022. Ansøgere vil få svar i den e-mailadresse, som er opgivet i ansøgningen.

Ansøgningsskemaer og afrapportering

Udfyld og indsend ansøgningsskema, budgetskema og CV’er som pdf til

Det er dit ansvar som ansøger, at ansøgningen indeholder alle relevante oplysninger.
Private virksomheder skal desuden opfylde erklæring om EU-Kommissionens de minimis forordning

Bevillingen vil blive administreret i UFM's tilskudsadministrative system, e-grant. De nærmere detaljer vil fremgå af bevillingsbrevet.

Personoplysninger

UFM journaliserer dokumenter med personoplysninger efter offentlighedslovens regler og afleverer til arkivmyndighederne efter arkivlovgivningens regler. Efter aflevering til arkivmyndighederne bevarer ministeriet en kopi i cirka fem år afhængigt af den samtidige arkivperiode, hvorefter oplysningerne slettes i ministeriet.

Spørgsmål kan stilles til kontoret for RUM, Cecilie Tornøe,

Beskrivelse af de 10 forsøg og kontaktpersoner:

 

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 26. august 2022