Baggrund
Rumstrategien for rumforskning- og innovation vil fremme nationale rummissioner som et nyt strategisk virkemiddel gennem et nyt program med inspiration fra den videnskabelige Ørstedsatellit, som anses for at være en væsentlig drivkraft for udvikling af dagens danske rumsektor.
Programmet for nationale rummissioner skal bidrage til kapacitetsopbygning i den danske rumsektor ved at opnå resultater med høj videnskabelig, økonomisk og/eller samfundsmæssig værdiskabelse. Det kan eksempelvis være gennem nye videnskabelige eller kommercielle gennembrud, der sætter Danmark på den internationale rumdagsorden, knytter tættere internationale samarbejder, øger vækstlaget af nye startups og skaber begejstring og interesse for både videnskab og rumfart blandt børn og unge. Rummissionerne kan således både have et kommercielt og videnskabeligt sigte. Missionerne kan desuden bidrage til dansk forsvar, sikkerhed og beredskab, den grønne omstilling og dansk erhvervsliv
Programmet forankres i Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og vil bl.a. blive finansieret som en del af det danske bidrag til ESA’s frivillige programaktiviteter. Valg af program(mer) er afhængig af missionens karakter. ESA giver danske aktører adgang til en nødvendig kvalificeret bistand om missionens tekniske løsninger og projektstyring samt muligheden for at indgå i internationale samarbejder. Missionerne kan også medfinansieres af både private og offentlige aktører, nationalt og internationalt.
Over de næste 10 år er det regeringens ambition, at der udvælges og finansieres op til fire nationale rummissioner, herunder den dansk ledede ”Máni-mission” som den første potentielle nationale rummission. Máni-missionen har store videnskabelige og kommercielle perspektiver med sigte på at forbedre jordens klimamodeller og være til gavn for fremtidige bemandede månemissioner.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen vil i samarbejde med relevante myndigheder og med en kadence, der forventes at følge ESA’s ministerkonferencer hvert tredje år, indkalde til projektforslag for udmøntning af nye nationale rummissioner.
Opgaven
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen forventer at begynde arbejdet med at definere rammerne for det nye program i 2026. Frem mod dette arbejde ønsker styrelsen at bidrage til sektorens muligheder for at koordinere en national dialog om rammerne for fremtidens rummissioner.
Ambitionen er, at dialogen bidrager til at styrke rammerne for programmet, hvilket er en forudsætning for på sigt at øge konkurrencen og sikre højere kvalitet og relevans i hver mission.
Styrelsen ønsker at der som en del af dialogen sættes fokus på bl.a. disse spørgsmål:
Incitament og samarbejde: Kan vi på forhånd skabe rammer for programmet, der motiverer potentielle ansøgere til at udnytte hele Danmarks kompetencer og fremmer et tværsektorielt samarbejde for at opnå den samlede "Ørstedseffekt", der løfter hele rumsektoren?
Synergier mellem missionerne: Kan vi designe programmet, så elementer fra tidligere missioner kan bygge videre på nye – og dermed skabe sammenhæng og synergier uden at gå på kompromis med konkurrenceelementet, så vi undgår gentagelser og i stedet skaber en løbende udviklingsproces?
Nøgleteknologier: Hvor kan Danmark placere sig, så vi er (mere) relevante i EU/ESA/international sammenhæng? Hvad betyder det for valg af TRL for missionerne?
Skalérbare missioner: Hvordan kan de nationale missioner føre til skalérbare kommercielle og videnskabelige teknologier og hvordan kan missionerne i sig selv blive skalérbare, således at der opnås synergier mellem de forskellige missioner?
Danske kompetencer: Hvor er der muligheder for at bygge videre på danske kompetencer?
Samarbejdsmodeller: Hvilke samarbejdsmodeller, herunder juridiske konstruktioner, har vi behov for at udvikle for at realisere den fulde effekt af samarbejdet mellem særligt industri og forskningsinstitutioner?
Potentiale for internationale samarbejder: Hvor kan Danmark finde internationale partnere til nationale missioner under dansk ledelse?
Potentiale for iværksætteri: Hvor er der potentiale for samtidig at øge iværksætteri og åbne op for spændende uddannelsesaktiviteter?
Finansiering af forskning: Hvordan er det muligt at kombinere et nationalt missionsprogram med eksterne fondsmidler?
Myndighedsbehov: Hvor er det muligt at involvere myndigheders behov i sammenhæng med at realiserer ovenstående potentialer?
Uddannelse- og Forskningsstyrelsen opfordrer universiteterne i Danmark til at danne et konsortium for i fællesskab at kunne samle den brede viden og de mange perspektiver i den danske rumsektor og stå for følgende leverancer:
- Afholde workshops, internatophold eller andre mødeformer, der skaber en åben og konstruktiv dialog
- En afsluttende afrapportering (minimum 10 sider), som dokumenterer de opnåede resultater og perspektiver for implementeringen af fremtidige rummissioner
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen vurderer, at universiteterne er bedst egnet til at koordinere disse leverancer, da de forventes at stå for en væsentlig del af den forskning og innovation, der driver missionerne, samt har stærke samarbejder med industrien og internationale partnere.
Universiteterne opfordres til at gå sammen og danne ét konsortium.
Krav om åbenhed og ligebehandling
Alle universiteter skal have mulighed for at deltage i dialogen, og virksomheder samt andre institutioner skal inddrages i videst muligt omfang. Det er vigtigt, at deltagelsen er repræsentativ for rumsektoren, og at både større og mindre virksomheder involveres. Ansøger skal i ansøgningen demonstrere, hvordan kravene til åbenhed og ligebehandling vil blive implementeret.
Økonomi
Der udbydes en opgave med en kontraktværdi på 325.000 kr., der skal dække udgifter til sekretariatsbistand, afholdelse af møder, workshops osv.
Der er ikke krav om medfinansiering, og der gives ikke overhead til opgaven.
Krav til ansøgningen:
Ansøgningen skal indeholde:
- En beskrivelse af konsortiet og nøglepersonernes kompetencer
- En metodebeskrivelse og tidsplan, herunder forslag til leverancer og milepæle for udbetaling af tilskud
- Et specificeret budget
Ansøgningen må maksimalt fylde 3 sider, eksklusive CV’er og budget. Herudover stilles der ikke særlige krav til ansøgningen.
Alle udgifter skal afholdes og så vidt muligt faktureres i 2025 og endelig afrapportering forventes senest i januar 2026, nu mindre andet er aftalt.
Ansøger
Ansøger skal være et konsortium af universiteter med minimum deltagelse af 3 universiteter. Der udpeges en projektleder, som fungerer som fælles indgang, og hvis institution får det bevillingsmæssige ansvar.
Tilskudsberettigede udgifter
Tilskuddet kan dække udgifter til sekretariatet og alle relevante udgifter specifikt knyttet til afholdelse og gennemførelse af møder, workshops og internatophold inden for statens normale rammer og satser.
Udbetalingerne inkluderer ikke overhead eller moms. Derfor skal ansøgninger og anmodningerne om udbetalinger aflægges eksklusive overhead og moms.
Der udbetales tilskud i henhold til det godkendte budget og tidsplan.
Tilskuddet dækker ikke selve tidsforbruget hos deltagere i forbindelse med deltagelsen i workshops og lign.
Vurderingskriterier
Kvaliteten af metoden og de foreslåede leverancer (scoret fra 1 (lavest) – 5 (højst))
- En realistisk tidsplan (scoret fra 1 (lavest) - 5 (højst))
- Kompetencer hos nøglepersoner (scoret fra 1 (lavest) – 5 (højst))
Frist for ansøgning
4. april 12.00 2025.