Gå til indhold

Brug rummet-opslag: [Opdateret: 16. juli] Søg støtte til udarbejdelse af rumbaserede løsninger til landbrugsovervågning og -forvaltning udviklet i offentligt-privat samarbejde – frist d. 20. august

Med udgangspunkt i Danmarks strategi for rumforskning og -innovation inviteres danske aktører til i fællesskab med Den Europæiske Rumorganisation og Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø at udvikle innovative løsninger, der baseret i rumdata adresserer cases inden for den grønne omstilling.

Opslaget og ansøgningsvejledningen er opdateret med en accentuering af behovet for, at ansøgningen skal indeholde en interessetilkendegivelse fra Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, og at dette er særligt vigtigt at indhente tidligt, hvis man ikke direkte adresserer en af de på forhånd definerede fem use cases. Det er yderligere specificeret, at så længe en ansøger adresserer en use case, der har interesse for SGAV, kan yderligere use cases også adresseres, fortsat at de er strategisk vigtig for ansøgerens forretningsplan. Det understreges desuden, at ansøgerne anbefales at kontakte ESA for vejledning, hvis mere end 3% af de samlede projektomkostninger ligger uden for Danmark. Tilføjelser og specificeringer i den opdaterede ansøgningsvejledning er markeret i lyseblå.

Som led i den danske strategi for rumforskning og -innovation arbejdes der lige nu på at udbygge myndighedernes rolle for udvikling af et hjemmemarked for rumbaserede løsninger.

Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø (SGAV) er allerede aktiv bruger af data fra rummet. Nu vil de sammen med Den Europæiske Rumorganisation (ESA) og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen (UFS) gennem offentlige-private partnerskaber yderligere fremme brugen af rumbaserede løsninger, der understøtter den grønne omstilling.

Med ESA’s call for proposal Advanced Agricultural Monitoring and Management Solutions inviteres europæiske virksomheder til gennem demonstrationsprojekter eller feasibilitystudier at udvikle innovative løsninger, der anvender rumteknologi til at forbedre landbrugsovervågning og -forvaltning. Teknologi der bl.a. er væsentlig for bæredygtige landbrugspraksisser og overholdelse af lovgivning.

UFS har øremærket 1,6 mio. Euro til støtte af danske projekter gennem dette kald, mens SGAV har opstillet fem cases, de, som mulig bruger, i fællesskab med private aktører ønsker at udvikle rumbaserede løsninger for. Disse er beskrevet nærmere i de danske ansøgningsretningslinjer, der er linket til længere nede.

Hvad kan jeg søge midler til?

Formålet med projektet skal være at udvikle én eller flere kommercielle rumbaserede applikationer, der enten adresserer minimum én af de på forhånd specificerede danske cases eller en ikke på forhånd specificeret case, som SGAV har bekræftet interesse for. Et proposal (også et der adresserer en af de fem cases) skal altid indeholde en interessetilkendegivelse fra SGAV. Det anbefales, at for projekter der ikke adresserer en af de fem prædefinerede cases, bekræftes SGAV’s interesse så tidligt som muligt i ansøgningsprocessen. I tillæg til use cases af interesse for SGAV kan ansøgeren foreslå yderligere use cases, der ikke nødvendigvis er af direkte interesse for SGAV. Sådanne yderligere use cases bør være strategisk vigtige for ansøgerens forretningsplan, og de skal understøttes af en eller flere kunde, der har vist et klart engagement, hvilket skal fremgå af støttebrev(e). Det anbefales stadig, at ansøgere drøfter sådanne yderligere use cases med SGAV, men hvis de allerede behandler use cases af interesse for styrelsen, er det ikke nødvendigt.

En applikation kan være både en service eller et produkt. I projektet skal business case samt nøglebehov og øget værdi af at anvende mindst ét rumaktiv demonstreres for en bruger- eller kundedreven løsning, der efter projektets afslutning kan markedsføres.

Som udgangspunkt kan en virksomhed maksimalt få dækket 50 pct. af dens projektomkostninger. For SMV’er er det dog muligt at få dækket op til 80 pct. af omkostningerne.

For universiteter og andre vidensinstitutioner er det muligt at få dækket op til 80 pct. af projektomkostningerne af demonstrationsprojekter og op til 100 pct. for feasibilitystudier, for begge dog maksimalt 30 pct. af projektets samlede omkostninger.

Der kan for et projekt maksimalt søges om støtte på op til hhv. 300.000 Euro for feasibilitystudier og 600.000 Euro for demonstrationsprojekter. Støttemodtagere vil ud over økonomisk støtte også modtage rådgivning fra ESA.

Hvordan søger jeg?

Ansøgningsprocessen er tredelt, hvor første skridt er indsendelse af et såkaldt Activity Pitch Questionnaire (APQ) til ESA senest d. 20. august 2025. Herefter evalueres projektforslagene af ESA, og virksomheder med kvalificerede projektforslag inviteres til at indsende et såkaldt Outline Proposal. Sidste skridt er indsendelse af et såkaldt Full Proposal – også efter invitation fra ESA.

ESA vil bedømme ansøgningerne i henhold til egne krav og kriterier. Kontrakter vil blive tilbudt baseret på ESA’s endelige evalueringsscore og de danske retningslinjer. UFS er ikke involveret i ESA’s bedømmelse af ansøgningerne

Du kan læse nærmere om ansøgningsprocessen i ESA’s officielle call for proposal. Vær desuden opmærksom på de danske retningslinjer, der skal opfyldes, for at kunne opnå støtte som dansk virksomhed.

Bemærk, at ved at indsende en ansøgning til ESA, accepterer virksomheden som ansøger, at Det danske rumkontor må publicere aktiviteten på hjemmeside, i nyhedsbrev og på LinkedIn, skulle virksomheden tilbydes en kontrakt med ESA.

Sparring hos ESA Technology Broker Denmark for nye ansøgere

Virksomheder, som ikke tidligere har arbejdet med ESA, har mulighed for at få sparring på deres ansøgninger hos ESA Technology Broker Denmark. Brokeren har opbygget en stor erfaring med at vejlede virksomheder igennem ESA’s ansøgningsprocesser. Kontakt space commercialisation manager Poul Zimmermann Nielsen, pzn@esabic.dk, og community manager Signe Amalie Kûitse Tornager, sigtor@esabic.dk, for at høre nærmere om mulighederne.

Workshop mellem ESA, Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen d. 16. juni 2025. [Workshoppen er afholdt.]

ESA, SGAV og UFS afholder mellem 10:00 og 13:00 d. 16. juni 2025 en ikke-obligatorisk workshop målrettet danske ansøgere til ESA’s call for proposal.

Formålet med workshoppen er at give et indblik i opslaget og ansøgningsprocessen samt give interesserede aktører og SGAV lejlighed til at diskutere de muligheder, som opkaldet præsenterer. Om formiddagen vil ESA give en introduktion til ESA's BASS-program og det specifikke opslag, samt give tips til at samarbejde med ESA og at indsende stærke forslag, mens SGAV vil præsentere deres behov og forventninger til opslaget. Om eftermiddagen kan interesserede aktører, hvis det ønskes, deltage i individuelle møder af 15-20 minutter med ESA og SGAV. (Angiv venligst på forhånd, om et sådant møde ønskes.) Det vil naturligvis også undervejs være muligt at stille spørgsmål til repræsentanter fra både ESA og styrelserne.

Workshoppen vil finde sted i SGAV’s lokaler i Nyropsgade 30, 1780 København V. Det vil desværre ikke være muligt at deltage online.

Tilmelding til workshoppen foregår ved at sende en e-mail med emnet “Registration for Advanced Agricultural Monitoring and Management Solutions Workshop” til amv@ufm.dk med ak@ufm.dk og UFS-FVI-RUM@ufm.dk i kopi.

I mailen bedes specificeret:

  • Virksomhedsnavn
  • Hvor mange der deltager på workshoppen
  • Om virksomheden tidligere har søgt midler fra ESA
  • Om man ønsker et bilateralt møde
  • Hvilke(n) case man forventer at adressere

Deadline for tilmelding er d. 12. juni 2025.

    Kontakt

    Alexandra Martinussen Vikner
    Fuldmægtig
    Tlf.: +45 72 31 95 01
    Email: amv@ufm.dk

    Handlinger tilknyttet webside

    Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
    Senest opdateret 16. juli 2025