Gå til indhold

Aftale om Fonden for Højteknologisk Udvikling

31.03.2004: Med aftalen oprettes Højteknologifonden, som får til opgave at satse strategisk inden for højteknologisk forskning og innovation i Danmark.

Indgået: 31. marts 2004
Varighed: Indtil videre
Forligspartier: Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti


Aftaletekst

Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om at oprette en højteknologisk forsknings- og innovationsfond "Fonden for Højteknologisk Udvikling" fra 1. januar 2005.

Den nye fond får til opgave at satse strategisk inden for højteknologisk forskning og innovation i Danmark.

Fondens kapital opbygges gradvist gennem en årlig tilførsel fra staten i årene 2005-2012. Tilførslen vil være i størrelsesordenen 2 mia. kr. årligt finansieret af engangsindtægter, salg af statslige aktiver mv., således at fonden i 2012 tilstræbes at have en grundkapital på mindst 16 mia. kr. Den årlige tilførsel bekræftes på de årlige finanslove.

Indskud i fonden sker, så selve opbygningen af fonden ikke påvirker den offentlige gæld og 2010-målene om gældsnedbringelse. Der vil således ikke være behov for en selvstændig kapitalforvaltning.

Fonden etableres med en selvstændig bestyrelse. Bestyrelsen er ansvarlig for udlodningen af midler fra fonden. Der etableres et fagligt samspil mellem Fonden for Højteknologisk Udvikling og det forskningsrådgivende system.

Som udgangspunkt vil fondens udbetalingsmuligheder være bestemt af størrelsen af afkastet af kapitalen. Der åbnes dog også mulighed for ekstraordinære udlodninger af grundkapitalen.

Regeringen vil snarest igangsætte drøftelser med erhvervslivet og med de højteknologiske forsknings- og innovationsmiljøer med henblik på at udforme forslag til fastsættelse af fondens mere præcise succeskriterier, opgaver og virkemidler.

Målet er at fokusere de ekstra midler fra fonden på nøje udvalgte satsningsområder. Der vil blive lagt vægt på:

  • at der er tale om særligt løfterige områder, hvor de erhvervsmæssige interesser er åbenbare, og hvor Danmark samtidig har særlige forudsætninger og muligheder
  • at der stilles krav om samspil mellem offentlige videninstitutioner og virksomheder
  • at der fokuseres på forskning og innovation i international topklasse samt teknologioverførsel.

Som eksempler på områder, der kan være relevante danske satsningsområder i disse år, kan nævnes nanoteknologi, bioteknologi og informations- og kommunikationsteknologi (IKT).

Danmark skal blive endnu mere attraktivt som investeringsland, når udenlandske virksomheder skal vælge, hvor i verden de ønsker at placere nye højteknologiske forsknings- og innovationsaktiviteter.

Der fremsættes lovforslag om fonden i efteråret 2004 med henblik på vedtagelse inden årets udgang.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 21. maj 2013