Det talte ord gælder.
Hej alle sammen, og tak for invitationen. Vi har rigtig mange ting at tale om. Men her skal jeg vælge. Og det vigtigste lige nu er corona.
Måske lyttede I med, da jeg roste vores ungdom til et pressemøde for en måned siden. For at bakke op, respektere retningslinjerne og tage ansvar.
Der er mange andre studerende rundt om i Europa, der stadig ikke må komme i skole. Men vi er et af de lande som er kommet bedst igennem.
Det kan I tage en stor del af æren for. Vi er jo på en mission, hvor vi balancerer mellem at lukke i – og holde åbent. Holde åbent for uddannelserne og resten af samfundet.
Hvem er ”burde”?
Men. Som DSF selv har været ude og sige. Så har det negative konsekvenser for studerende, når vi begrænses fysisk. Både fagligt og socialt.
For studerende er den her periode jo super ”kontra-intuitiv”. Den er alt det modsatte af, hvad der ellers skulle fylde lige dér, hvor I er nu:
Sidde tæt. Have nærværet. Danse og synge. Lave revy. Lave gruppearbejde. Og gøre det hele – hele natten.
Dét, som I ellers skulle huske 2020 for. Det får I ikke.
Men i forhold til trivslen, så har I en meget vigtig pointe: Det her er ikke kun et problem under corona.
Til det vil jeg sige: Tjek!
Trivslen har ligget på mit bord fra min første dag på ministerkontoret.
De kedelige tal lyder, at hver 5. studerende er stresset. At hver 10. er ensom. Og Studenterrådgivningen fortæller, at unge typisk kommer ind og siger: ”Jeg er ikke den, jeg burde være”.
Hvem er ”burde”? Der er sat nogle mønstre op. Nogle strukturer som gør, at unge mennesker ikke tror nok på sig selv. At for mange unge jagter et perfekthedsideal.
Og konsekvensen af det kan være, at vi mister nogle ting som samfund: Refleksion. Nysgerrighed. Mod. Dét, at I kommer ud på arbejdsmarkedet og udfordrer jeres kommende chef. Dét, at I tør søge ud, hvor I ikke kan bunde.
Fordi: Når vi kan det. Så vokser vi, som samfund.
Derfor diskuterer vi trivsel. Derfor diskuterer vi karakterskalaen. Derfor diskuterer vi optagesystemet.
Derfor forsøger vi at gøre en indsats for, at interessen, engagementet, fordybelsen får den plads, det fortjener. Og ikke kun, at man kan lande en topkarakter.
Det er godt at være ambitiøs. Det er godt at være dygtig. Men perfekt – det er der ingen, der er.
Topmøde om trivsel
Og af alle de grunde. Så tager vi det meget seriøst, at vores ungdom kommer gennem krisen.
Vi holder snart et topmøde om trivsel. Der er DSF selvfølgelig inviteret, sammen med en helt masse aktører.
Vi skal diskutere, hvordan vi – trods corona – kan give Danmarks unge en bedre, sjovere og mere meningsfuld hverdag.
Og vi får brug for gode ideer. Ideer til faglige fællesskaber. Ideer til sociale måder at være sammen på. Ideer til, hvordan vi inspirerer vores unge til selv at gøre en forskel.
Men helt generelt – og det tror jeg godt, I ved. Så er min dør altid åben for jeres input. For uden dét. Så kan jeg ikke være den bedste minister for jer.
Det er godt, at I er på vagt. Rigtig godt årsmøde!