Det talte ord gælder.
Kære alle sammen.
Jeg er glad for at få lov at være med i dag og fejre nogle af landets dygtigste erhvervsskolelærere.
Lærerjobbet er et vigtigt job. Og et svært job. Som en af prisvinderne skriver i sin opgave:
"Der er en forventning om, at vi fra skolen uddanner dannede mennesker. Og det er da også en smuk ambition. Udfordringerne begynder så at opstå, når jeg møder eleverne i min klasse..."
Det citat siger egentlig meget om den svære rolle som underviser: Man træder ind i klasselokalet onsdag eftermiddag med de bedste intentioner. Med en forventning om, at alle 20 elever møder op; friske og veludhvilede. At det hele kører som smurt.
Men så rammer virkeligheden. Teknikken virker ikke. Nogle er syge. Eller - det siger de, at de er. Det stiller store krav til jer som undervisere: I skal skabe engagement. I skal formidle det komplicerede. I skal se eleverne og give dem brugbar feedback.
I er kulturbærere
Det er også jer, der kan påvirke den kultur, som eleverne tager med ud i praktikken - og på arbejdspladsen. I har et ansvar for at klæde dem på til at være gode kollegaer. Lære dem, hvad der er okay, og hvad der ikke er.
Det er en stor opgave at løfte.
Og når man så tænker på de konsekvenser, corona har for jeres hverdag som undervisere – oven i. Så er der ekstra grund til at tage hatten af. Det er dét, vi gør i dag. Og jeg vil gerne sige tak til udbyderne af Diplomuddannelsen for at hædre de bedste afgangsopgaver. I fortjener at blive fejret.
Faglærte er vigtige for samfundet
I er på en vigtig mission som erhvervsskolelærere. Det er jer, der uddanner de faglærte, der skal holde Danmark i gang.
Og dét at være faglært er i mine øjne noget helt særligt. Man skaber noget: Service, velfærd, huse. Møbler, mad og mode. Og ikke mindst, så bliver der stor efterspørgsel på faglærte inden for den grønne sektor, i fremtiden:
- Elektrikere, der kender til vedvarende energi.
- Tømrere, der tænker i energieffektivisering.
- Serviceassistenter, der kan sortere vores affald rigtigt.
Styrke anerkendelsen
Derfor er det et klart mål for os i regeringen, at flere unge går den faglærte vej. I stedet for - som i dag - at orientere sig mod det almene gymnasium. Den tendens skal vi bryde.
Det skal være ligeså sejt at søge ind på en erhvervsuddannelse, som på en hvilken som helst anden ungdomsuddannelse.
Vi – her i dag – kender værdien af en erhvervsuddannelse. Men det er ikke alle unge, der gør det. Og I kender jo desværre tallene: Der er for få, der søger ind. Og for mange, som falder fra.
Så vi har brug for at drøfte kvaliteten af vores erhvervsuddannelser, som I gør her i dag.
Én måde at fastholde vores unge på, det er gennem god undervisning. Undervisning, der tænder eleverne, gør dem nysgerrige og giver dem lyst til at gøre sig umage.
Og mange af jeres projekter drejer sig om netop det. Når I tager fat på:
- At gøre de unge på skiltetekniker-uddannelsen mindre bange for at lave fejl.
- Når I arbejder med de unge på webudvikler-uddannelsen. Gøre dem klar til en fremtid, hvor tingene ændrer sig hele tiden.
Brug jeres læring i praksis
Jeg er glad for, at I har taget imod muligheden for at komme tilbage på skolebænken. Nu har I fået noget teori at knytte op på den praktiske erfaring, I har, fra jeres dagligdag.
Det er et rigtig godt afsæt for at arbejde videre med undervisningen på nye måder.
Men det kræver, at I bruger jeres nye viden, når dagligdagen melder sig. Så jeg håber, I vil blive ved med at prøve nye ting af og inspirere hinanden.
Jeg håber, at I stadig vil tage diskussionen om god undervisning. Både på lærerværelset og i klasselokalet.
For vi har brug for jeres lyst til at udvikle jer som undervisere. Vi har brug for, at I spreder jeres faglige stolthed til eleverne - sådan at de glæder sig. Til hver eneste onsdag eftermiddag i selskab med jer. Og går ud af døren med rank ryg.
Sådan at de bliver stolte faglærte, der kan skabe møbler, mad og mode. Grønne løsninger og verdensklasse-velfærd.
Tillykke med jeres afgangsprojekter!