Det talte ord gælder.
Tak fordi jeg må være med til at markere begyndelsen af det nye UCC Campus her i Carlsberg Byen.
Jeg vil gerne starte med at takke de mange gode kræfter, der sammen har gjort en fantastisk indsats for, at vi i dag kan tage det første spadestik til et fremsynet byggeri.
Uddannelse er en vigtig drivkraft for vores samfund. Vi har brug for stærke og moderne professionshøjskoler i det uddannelsespolitiske landskab og ikke mindst i vores velfærdssamfund.
De største uddannelser vi har i Danmark – pædagog, lærer og sygeplejerske, ligger alle på professionshøjskolerne. Det er velfærdsuddannelser, som får en stadig større betydning i en tid, hvor der mere end nogensinde stilles store krav til velfærden, og hvor alle diskuterer, hvordan fremtidens velfærdssamfund skal se ud.
Professionshøjskolerne har en unik position. De ligger i krydsfeltet mellem uddannelse og praksis med en helt særlig adgang til den virkelighed, de uddanner til.
Professionshøjskolerne er uddannelsesinstitutioner, der uddanner velfærdssamfundets kernetropper. De hoveder og hænder, som skal være med til at kvalitetssikre vores kernevelfærdsydelser.
Og professionshøjskolerne er udviklingsinstitutioner, der frembringer og omdanner den viden, som skal udvikle og fremtidssikre nogle af de vigtigste velfærdsinstitutioner i vores samfund.
På Campus Carlsberg får uddannelserne nu også en unik beliggenhed – både i København og i forhold til hinanden.
Det nye campus samler uddannelser fra 10 forskellige adresser i København under et og samme tag. Det vil være til stor gavn for de mange tusinde studerende, der får deres daglige gang herude.
De nye bygninger kommer til at danne rammen for et aktivt lærings- og vidensmiljø, hvor samspil mellem uddannelserne får optimale vilkår. Samarbejde på tværs af fagligheder er en værdifuld erfaring, man ikke kan terpe sig til i pensum.
Mødet med andre professioner og deres faglighed kan bidrage med nye dimensioner til ens egen uddannelse. Det bliver et af de vigtigste elementer i fremtidens velfærdsuddannelser. De studerende skal ikke kun lære om hinanden, men med hinanden.
Det at dele hverdagen med studerende fra andre uddannelser nedbryder mure. Og det støber fundamentet til det gode samarbejde både under studiet, og når man mødes igen ude på arbejdsmarkedet. Når lærere og pædagoger har mødt hinanden på uddannelsen, bliver samarbejdet i folkeskolen nemmere.
Og idérigheden får en ny spillebane. Det giver grobund for innovation og fælles løsninger på de udfordringer, vores samfund kommer til at stå overfor i fremtiden.
Den slags synergieffekter skal være med til at modernisere den offentlige sektor og løfte de nødvendige reformer af velfærdssamfundet.
Vi har endnu engang oplevet rekordoptag på de videregående uddannelser, og i år er vi godt på vej mod nå regeringens mål om at skabe den bedst uddannede generation nogensinde. Men det er ikke nok at nå målet, vi skal også fastholde det.
Derfor har vi brug for attraktive og moderne uddannelser, hvor kvalitet og relevans er i højsæde. Uddannelser, som kan blive ved med at tiltrække nye generationer og opkvalificere ældre generationer.
Det fordrer, vi har de rette rammer. Både de rammer, vi politikere er med til at udstikke. Men også de fysiske rammer, hvor de studerendes og undervisernes hverdag udspiller sig.
De rette rammer kan inspirere og udfordre studerende og medarbejdere til at udleve deres fulde potentiale.
De rette rammer kan give plads til udfoldelse for den, der har talentet til og modet på at gøre en ekstra indsats.
Det bliver de nye rammer her på Campus Carlsberg.
Det nye byggeri er en vigtig milepæl i UCC’s udvikling. Og det er en del af opbygningen af et helt nyt og spændende bykvarter i København.
Jeg vil gerne slutte af med at ønske UCC stort tillykke med, at I i dag kan søsætte jeres store projekt.