Gå til indhold

Viden på grillen

Uddannelsesminister Morten Østergaards tale ved 'Tech BBQ 2013' den 7. maj 2013 i København.

Det talte ord gælder.

Jeg har set frem til at komme her i dag. Det skyldes ikke kun, at jeg stadig har årets første grillaften til gode – og derfor blev noget overrasket, da jeg fandt ud af, den skulle finde sted i den gamle Børsbygning.

IKT-området ligger mig meget på sinde. Det har stor betydning for udviklingen i hele Danmark.

Som de fleste af jer kan bevise, er tech-branchen vigtig for vækst og jobskabelse.

Digitalisering og internet skaber i gennemsnit 2,5 gang så mange job, som de fjerner. IKT sikrer samtidig vækst i mange andre erhverv end blot de rene tech-virksomheder som jeres.

Men ligesom for resten af vores erhvervsliv er der behov for at styrke IKT-området.

Min hovedpointe i dag er, at det først og fremmest kan ske gennem mere viden.

Regeringens reformdagsorden

Regeringens har fremlagt en lang række reformer gennem det seneste år. Senest med aftalen om vækstplan DK.

Tidligere har vi blandt andet afskaffet iværksætterskatten. Med vækstplanen går vi nu endnu længere for at forbedre virksomhedernes vilkår.

Det er efter vores vurdering vigtigt for at ruste Danmark til den konkurrence – men også de muligheder – som den globale udvikling skaber fremover.

Regeringen nedsatte tidligere på året et vækstteam for IKT og digital vækst. Vækstteamet skal komme med anbefalinger, som kan styrke vækstvilkårene på jeres område.

Innovationsstrategien og globale udfordringer

Jeg vil starte med at rette opmærksomheden på regeringens innovationsstrategi, som jeg selv præsenterede lige inden jul.

Innovationsstrategien sætter fokus på viden i virksomhederne. Målet er, at mere viden i virksomhederne skaber mere innovation og flere nye løsninger.

Danmark står i lighed med resten af verden overfor væsentlige udfordringer. Globale udfordringer som klimaændringer og knappe naturressourcer vil præge både vores og de fleste andre samfund fremover.

Et andet eksempel er ældrebyrden, som i stigende grad vil præge mange samfund - fra Kina til Europa. Allerede i 2030 vil dobbelt så mange være over 80 år i Danmark.

Det er selvfølgelig en glædelig nyhed for danskerne. Men det sætter udgifterne til vores sundhedsvæsen under pres.

Flere ældre kræver mere pleje og behandling, som de selvfølgelig skal have. Det er bare dyrt for samfundet. Derfor er der behov for nye løsninger, der kan sikre flere og bedre behandlinger uden at vælte budgettet.

Et velkendt eksempel er telemedicin, som regeringen for alvor ønsker at udrulle i stor skala.

Et eksempel er vurdering af sår. Det digitaliseres nu overalt, så de kommunale sygeplejersker fremover kan sende billeder direkte til hospitalet fra borgerens hjem.

Det opleves som en lettelse og kvalitetsforbedring for borgeren, der ikke skal hjemmefra for at få behandling. Og det sparer på samme tid rigtig mange ressourcer for samfundet.

Bevægelsen fra enkeltstående pilotprojekt til samfundsløsninger i stor skala skal gælde mange andre områder.

Det har vi sat fokus på med innovationsstrategien.

Bedre udnyttelse af investeringerne i viden

Udgangspunktet er, at investeringerne i forskning og
innovation skal målrettes og udnyttes langt bedre end i dag.

Allerede i dag prioriterer vi viden højt – både i det offentlige og det private. Men vi kan blive langt bedre til at omsætte investeringerne til nye løsninger, vækst og beskæftigelse. 

Hvert år investerer vi næsten 3 procent af bruttonationalproduktet i forskning- og udvikling. Det bringer Danmark i top 5 i OECD.

Men flere indikationer tyder på, at vi ikke får tilsvarende meget ud af investeringen. For eksempel ligger andelen af højtuddannede i den private sektor kun lige omkring OECD-gennemsnittet.

Selvom der er relativt mange højtuddannede i IT-branchen, halter Danmark alligevel bagefter de andre nordiske lande

Det er et problem. Det illustreres blandt andet ved, at vores andel af innovative virksomheder også kun ligger omkring OECD-gennemsnittet.

Omfanget af virksomhedernes innovation er vigtig for vækst og produktivitet. Og dermed for vores evne til at sikre jobs og velfærd fremover.

Udvekslingen af viden mellem forskere, studerende og virksomheder skal bindes tættere sammen. Mere videnudveksling og samarbejde skaber mere innovation. Og det skal sikre flere løsninger i større skala. 

Rådssammenlægning

Konkret bliver vores første skridt at sammenlægge en række offentlige råd og fonde.

Her ser I de råd og fonde, der støtter innovation i dag. [Henvisning til powerpoint præsentation]

Hvor vi tidligere rettede støtten mod de enkelte led, vil vi nu gøre det lettere at sikre sammenhæng i hele innovationskæden. Derfor vil vi samle centrale dele af innovationssystemet.

Det skal understøtte, at forskere, virksomheder og offentlige myndigheder kommer i tættere kontakt. Så samfundets udfordringer, virksomhedernes behov og forskernes idéer tænkes sammen fra starten.

Det skal sikre mere brugbar innovation i virksomhederne og bedre løsninger for samfundet. 

Flere højtuddannede og mere innovative kompetencer

Det gælder også de studerende på vores videregående uddannelser

Regeringens politik er klar – vi skal have den bedst uddannede generation. Vores mål er mere ambitiøst end nogen sinde tidligere – 60 procent af hver årgang skal have en videregående uddannelse.

Regeringen har siden den kom til sikret det økonomiske grundlag for målsætningen, som vi er godt på vej til at nå.

Det gælder også på IKT-området, hvor antallet af dimittender er stigende.

Uddannelse er et gode i sig selv. Og det er et middel til at styrke danske virksomheder og deres konkurrenceevne.

Men det kræver, at de studerende får job i den private sektor. Og at de har kompetencer, der gør dem i stand til at udnytte deres viden.

Derfor er det vigtigt at uddannelsesniveauet hæves i den private sektor. I dag finder de fleste med en videregående uddannelse job i det offentlige.

Det er et centralt mål i innovationsstrategien, at der kommer mere innovation i uddannelserne.

Flere studerende skal have øjnene op for mulighederne i erhvervslivet. De studerende skal i højere grad lære, undervises og afprøves gennem problemstillinger fra virkeligheden. Deres kerneviden skal fortsat være i top, og den skal sættes mere i spil gennem virkelige problemstillinger i uddannelserne.

Det stiller krav til de studerende, til uddannelsesinstitutionerne – og til jer ude i erhvervslivet. I kan bidrage som mentorer, med opgaver, praktikpladser og relevante studiejobs. Og ved at være i dialog med uddannelsesinstitutionerne og deltage i aftagerpaneler.

Det kræver et stort engagement, men har også stor betydning for kompetencerne hos fremtidens kandidater.

Et eksempel på samspil mellem uddannelser og erhvervsliv findes på ”The Art Workshop”. Det er en animationsskole i Viborg, der i dag er en del af professionshøjskolen VIA. Her har man lavet en tredelt indsats for at binde studerende og erhvervslivet sammen.

Det første er et studentervæksthus, hvor studerende undervises i at starte egen virksomhed.

Det andet er et såkaldt inkubationsmiljø. Her kan færdiguddannede eksperimentere med at udvikle egne produkter og virksomheder.

Og det tredje er en klynge af eksisterende virksomheder på animationsområdet.

Alle tre led er knyttet til det faglige miljø på skolen og til uddannelserne.

Modellen har samlet set bidraget til at skabe nye virksomheder og arbejdspladser lokalt i Viborg. Og det har bidraget til at styrke de studerendes sans for livet på arbejdsmarkedet og som iværksætter.

Ligesom med telemedicin har vi sat fokus på, at disse gode eksempler skal opsamles og udbredes. Til alle uddannelser og uddannelsessteder.

Regeringens vision er, at innovation skal ind i alle uddannelser. Både de traditionelle ’iværksætter’-uddannelser på CBS, DTU og inden for tech-området, som I repræsenterer. Men altså også i alle andre uddannelser.

Det mener jeg vil være til glæde for de studerende, for erhvervslivet og for samfundet i bred forstand.

For at gentage min pointe fra tidligere: Viden er et vigtigt grundlag for, at vi kan skabe mere vækst og bedre velfærd. Hele vejen fra grafikerskolen til hjemmesygeplejersken.

Det kræver samarbejde og engagement. Både internt mellem jer som virksomheder og med videninstitutioner, forskere og studerende.

Det er ikke altid nemt at skabe den kontakt.

Med innovationsstrategien målretter vi indsatsen i forskningsråd og fonde, vi styrker innovationspartnerskaberne og vi forbedrer uddannelserne.

Men måske skulle vi i virkeligheden have tænkt på at lave flere grillfester, som den I holder i dag. For innovation kan ikke fastlægges ved lov. Det kræver vision og menneskelige relationer.

Vi kan drøfte regeringens visioner nu. Og så håber jeg, at I får en rigtig god barbecue resten af dagen. 

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 07. februar 2024