Gå til indhold

Innovation i fødevareindustrien

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsens tale ved indvielsen af nyt domicil til Danish Meat Research Institute (DMRI) i Taastrup den 23. september 2014.

Det talte ord gælder

Fordomme om radikale og kødindustrien

Deres Majestæt, ansatte på Teknologisk Institut, repræsentanter fra virksomheder, mine damer og herrer.

Det er en udsøgt fornøjelse at være med til indvielsen af et nyt domicil til Danish Meat Research Institute. Jeg kan kun kvittere for, at man har valgt at investere massivt i nye faciliteter til innovation og forskning.

Jeg har set frem til i dag. Jeg har set frem til at besøge et af verdens mest moderne udviklingscentre for animalske fødevarer.

Det er jo ikke nogen hemmelighed, at jeg er radikal. Hvis man siger radikal. Så er der sikkert mange, der også siger cafe latte og speltbrød. Sådan er fordommen.

Men her i denne lukkede kreds kan jeg godt afsløre, at jeg nyder at sætte gaflen i en stor, saftig bøf. Jeg holder meget af flæskesteg. Og jeg elsker sprød bacon.

Så er den fordom aflivet. Jeg tror også, at der er fordomme om kødindustrien. Mange har den opfattelse, at kvalitet og masseproduktion er modsætninger. At det ikke er muligt at producere kød i stor skala, der er sundt og har en høj kvalitet. Men det er muligt. 

Det forudsætter konstant fokus på udvikling af teknologier. Det forudsætter, at der hele tiden tænkes nyt. Og det forudsætter, at der stilles skarpt på hvert eneste led - fra landmandens stalde til forbrugernes spisebord.

Og her er ikke mindst Danish Meat Research Institute – eller DMRI – en af de parter, som er med til at udvikle den danske kødindustri.

DMRI har de sidste 60 år drevet forskning, innovation og teknologiudvikling til gavn for kødindustrien i Danmark. Og har bidraget til, at Danmark er vokset fra at være et traditionelt landbrugsland til at være en verdensførende fødevarenation med eksport til hele verden.  

Vi kan ikke leve uden fødevareindustrien

Vi kan bogstavelig talt ikke leve uden fødevareindustrien i Danmark. Fødevareindustrien beskæftiger 150.000 medarbejdere i Danmark. Og værdien af eksporten er 120 milliarder kroner årligt.

Når man taler med udenlandske eksperter om, hvor stor betydning fødevareproduktion har for Danmark, så bliver de ofte overraskede.

De fleste steder i verden er fødevareproduktion forbundet med stort forbrug af billig arbejdskraft. Og de fleste ved, at den danske arbejdskraft ikke ligefrem hører til den billigste på kloden.

Men der er en grund til, at vi trods alt beskæftiger så mange mennesker i fødevareindustrien. Vi er simpelthen rigtigt dygtige til at producere effektivt og i høj kvalitet.

Det kommer ikke af sig selv.

Vi står på skuldrene af en meget lang tradition for effektiv produktion og forædling af høj kvalitet. Det er skabt gennem udvikling af viden og implementering af innovationer i fødevareindustrien.

Og Danish Meat Research Institute er en af de parter, som i dag er med til at holde den danske fødevareproduktion i international topklasse.  

Og kreativiteten i forskningen på DMRI fejler ikke noget: Grise får pulsure på, når de skal fra landmanden til slagteren. Pulsurene skal måle, hvordan grisene har det på turen. En ny robot skærer svinekamme helt præcist ud, så kvaliteten bliver højere, og englænderne fortsat vil købe dansk bacon til deres morgenbord. Og en ny maskine skærer perfekte ridser i flæskestegen, så vi er garanteret sprøde flæskesvær juleaften

De seneste år er vi blevet mere optagede af, hvad vi spiser, hvordan det er produceret, og hvordan det påvirker vores sundhed. Det gælder ikke kun i Danmark. Det gælder over hele verden.

Det skal være kvalitet, det vi putter i munden. Vi vil have nemme, hurtige, velsmagende og sunde madvarer. Og dyrene skal helst have haft det godt, inden de blev slagtet.

Viden skal bringes i anvendelse

Forbrugernes stigende krav og den globale konkurrence giver den danske fødevareindustri en række udfordringer.

Derfor er det afgørende med forskning og innovation. Gode ideer skal blive til nye løsninger.

Det forudsætter, at den nyeste viden og de seneste forskningsresultater kommer ud i vores virksomheder og bliver brugt. 

Og vi skal være dygtige til at bruge ny teknologi i produktionen, uden at sikkerhed og kvalitet forringes. Her spiller DMRI – og Teknologisk Institut – en stor rolle.

Og det er jo netop meningen med de Godkendte Teknologiske Service-institutter. GTS’erne hjælper med at formidle forskningsbaseret viden til de danske virksomheder. Og yde teknologisk bistand i konkrete innovationssamarbejder.

Det er ikke mindst vigtigt for de små og mellemstore virksomheder, der måske ikke har mulighederne for selv at forske og innovere.

Med DMRI’s nye metoder og teknikker kan Danmark levere kød af høj kvalitet til konkurrencedygtige priser. Det er med til at sikre, at den danske fødevareindustri kan følge med på den internationale bane. Så andre lande stadig vil købe vores varer. Og arbejdspladserne kan blive i Danmark.

Tillykke til hele Danmark

Tillykke med den store investering i nye faciliteter til forskning i den danske kødindustri.

Det er en investering i fremtiden. Det er en investering, der skal være med til at sikre konkurrencedygtigheden af dansk kødindustri.

Det er en investering, der skal bidrage til, at Danmark fastholder og udvikler sin position som førende fødevarenation. Det er en investering, der skaber arbejdspladser. Det er en investering, der bidrager til høj kvalitet, sunde fødevarer og bedre dyrevelfærd. Og ja, det er en investering, der sikrer gode og saftige bøffer og sprøde flæskesvær.

Så tillykke - ikke kun til den danske kødindustri – men til hele Danmark. 

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 07. februar 2024