Det talte ord gælder
Kære alle
Tak fordi jeg måtte komme og tale.
Hjerteligt tillykke med det nye uddannelsesprogram.
Som minister for uddannelse glæder det mig, at Bonava er ambitiøse på området. Vi skal udvikle vores viden og kompetencer gennem hele vores arbejdsliv. I den virkelighed, vi færdes i, stilles der helt nye krav til, at vi skal lære løbende. Det har I forstået, og derfor iværksætter I nu et stort efteruddannelsesprogram for jeres medarbejdere.
Vi får af forskere på området at vide, at vi i fremtiden kommer til at skifte livsbane flere gange i vores liv. Når det er virkeligheden, så kommer efteruddannelse til at spille en fantastisk rolle. Spørgsmålet er, om vi overhovedet kommer til at operere med begrebet efteruddannelse. Vi taler snarere om livslang læring. Den tilgang, som I har udvist her, vil ruste jer og jeres medarbejdere godt til den fremtid.
Innovation og nytænkning
Som en stor virksomhed inden for boligudvikling skaber I mange familiers hjem. Det er en stor og vigtig opgave. Hjemmet er arnestedet. Det er her, vi er os selv, er sammen og hver for sig. Det er her vi har nogle af vores bedste øjeblikke.
Vi har meget fokus på vores hjem. Det skal være hyggeligt og funktionelt. Det skal danne ramme om store middage og lange samtaler. Samtidig vil vi gerne have en fleksibel bolig, som vi kan sætte vores eget præg på. My home is my castle. Det er ikke kun briterne, der mener det. Det gør vi også i Danmark.
I Danmark er der hele 37 måder at være familie på. Singler, enlige forældre, kernefamilier og pensionister stiller vidt forskellige krav til indretningen af deres bolig. Nogle har brug for mange rum, andre har brug for få. Nogle vil bo i lejlighed, andre vil bo på landet. Det må være spændende at være bygherre i vores tid.
Samfundets udvikling og ny teknologi gør jeres arbejde stadig mere komplekst. I skal være innovative og nytænkende for at leve op til de stadig større krav, familierne stiller til ordentlige boliger. Vi lever i en digital tidsalder, hvor kunderne efterspørger ’intelligente’ hjem, der selv kan regulere lys, varme og ventilation.
Da jeg for et par år tilbage var i Japan, var jeg ude på Panasonic og se ’fremtidens hus’. Det var en magisk oplevelse at se ’husånden’, som man kunne tale til og bestille alting hos. En af de sjovere gimmicks var et spejl, hvori man kunne se hele sin garderobe. Man stod bare foran spejlet, og så sammensatte det selv alt muligt.
Sunde og bæredygtige huse
Oveni alt dette, så skal husene være sunde. Jeg ved personligt, hvad det vil sige at bo i et hus med skimmelsvamp. Det er noget nær det værste, jeg har prøvet. Jeg sætter derfor – om nogen – stor pris på, at der findes eksperter som jer, der ved noget om at bygge huse med et godt indeklima.
Det er også moderne, at husene skal være bæredygtige. Måske skal vi fremover gro køkkenhaver på tagene af vores parcelhuse. Måske får vi brug for flere midlertidige huse, som efter en årrække rives ned for at give plads til nyt, grønt byggeri.
Der er med andre ord store krav til de innovative kræfter. Det ved vi godt i regeringen. Derfor investerer vi i forskning, der kan være med til at udvikle bæredygtigt kvalitetsbyggeri og attraktive byer, der emmer af livskvalitet.
Som virksomhed skal I følge behovene og de teknologiske muligheder tæt. Samtidig skal I tænke i bæredygtige løsninger. Ved siden af det skal I få en forretning til at fungere.
Så jeg forstår godt, at I har udviklet uddannelsesprogrammet Bonava Construction Campus. Jeg håber, det skaber flere nye hjem, og jeg håber, det skaber tilfredse kunder.
Byggeri til kommende generationer
Vores videregående uddannelsesinstitutioner uddanner dygtige ingeniører og bygningskonstruktører. Men sagen er jo, at vi ikke kan uddanne til et helt arbejdsliv. For ingen kan forudse, hvad kunderne vil efterspørge på den korte bane og slet ikke om bare ti år. Derfor skal I som sagt uddanne jer hele livet. Ellers går forretningen i stå.
I gamle dage kunne man forvente, at en uddannelse holdt 40 år efter, vi havde brugt op mod 20 år på at tage den. Nu skal der jævnligt opdateringer til. Det indebærer flere ture tilbage på skolebænken. Ikke for at skrive regnestykker på den grønne tavle, men for at lære at bruge den seneste teknologi og forstå de landvindinger, som videnskaben udsætter os for, så vi kan gribe potentialet i dem. Det kan være et par dage eller uger om året, at hjernen skal skærpes, og man bliver opdateret.
Sammen med Dansk Byggeri tager I det ansvar på jer. Det skal I have ros for.
Når jeg besøger små og store byer i Danmark og rundt omkring i verden, så betragter jeg bygningerne, der rager op omkring mig og forestiller mig deres historie. Man bliver lidt erhvervsskadet, når man i otte år har været ansvarlig for bygge- og teknikområdet, som det hed dengang, i København.
Når vi en dag er borte, vil mange af dem rumme næste generation og deres børn. Hvis murene vel at mærke består. Og det gør de jo kun, hvis de er bygget af dygtige, uddannede fagfolk.
Jeg håber, at I medarbejdere i design- og produktionsafdelingen vil blive klogere og mere motiverede af at deltage i uddannelsesprogrammet.
Tak for ordet.