På denne og de følgende sider kan du læse om mulighederne for at få godskrevet realkompetence og om de redskaber, der kan bruges til at beskrive realkompetence.
Hvad er realkompetence?
Realkompetence er den viden, de færdigheder og den kompetence, man har opsamlet gennem såvel formelle som uformelle forløb i uddannelsessystemet, på arbejdsmarkedet, gennem arbejde i frivillige organisationer eller andre aktiviteter.
Realkompetencevurdering kan bruges til at undersøge, dokumentere og anerkende kompetencer, som ikke fremgår af de formelle uddannelseskvalifikationer. Dermed er realkompetencevurdering en alternativ vej til anerkendelse for dem, der ellers ikke har kunnet få papir på deres kompetencer.
En realkompetencevurdering og en vurdering fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen kan supplere hinanden, idet styrelsens vurdering tager stilling til de formelle uddannelseskvalifikationer, men ikke til indehaverens kompetencer i øvrigt.
Realkompetencevurdering er særligt relevant for flygtninge og indvandrere, som
- ikke kan dokumentere deres uddannelseskvalifikationer eller de kompetencer, de har opnået gennem erhvervsarbejde, efteruddannelse m.m.
- ønsker en afklaring af, hvordan deres uddannelse og arbejdserfaring fra hjemlandet kan bruges i Danmark
- ønsker dokumentation for deres samlede kompetence til brug i forbindelse med jobsøgning og videreuddannelse.
Se også:
- Anerkendelse af realkompetence i uddannelsessystemet
- Redskaber til realkompetencevurdering
- Viden om Realkompetence – NVR