Gå til indhold

September 2023 - Ændringer i konterings- og fordelingsledning og workshops om delformålsopgørelse

I dette nyhedsbrev orienteres der om kommende ændringer i Konterings- og fordelingsvejledningen vedr. formålsfordeling af indtægter, dispensation for brugen af konti til samhandel med stat, kommuner og andre selvejende institutioner, samt workshops om fordeling af omkostninger på delformål.

Kommende ændringer i konterings- og fordelingsvejledningen

Samhandel med stat, kommuner og andre selvejere

Der har i alle sektorer (UNI, PH, EA, MAR og KUNST) været tilslutning til at ophøre med brug af de konti, som i statens kontoplan bruges til at håndtere samhandel med stat, kommuner og andre selvejende institutioner.

De samlede indtægter på disse konti udgør omkring 5% af de samlede indtægter (ekskl. tilskud), og omkostningerne udgør mindre.

Fra 1. januar 2024 erstattes kontering af indtægter og omkostninger på kontiene 11.10, 12.xx/17.xx og 22.50 derfor af de relevante konti.

Der er indgået en rammeaftale med Økonomistyrelsen og Danmarks Statistik om en alternativ dataleverance til Danmarks Statistik (DST), som har brug for data om intern samhandel i stat, kommuner og selvejende institutioner til opgørelse af nationalregnskabet. Leverancen bliver en årlig og aggregeret opgørelse, som skal afrapporteres i nedenstående tabel. Hvis man har en opdeling af sine debitorer/kreditorer med attributter fx bogføringsgrupper, vil disse kunne anvendes til opsplitningen.

Køb og salg opdelt på handelspartnere

Køb/salg Modpart Beløb
Køb Staten
Køb Selveje
Køb Kommuner/regioner
Alle øvrige driftsomkostninger Andre
Salg  Staten
Salg Selveje
Salg Kommuner/regioner
Alle øvrige indtægter ud over tilskud Andre


Enkelte institutioner har ønsket at bibeholde den information om køber/sælger, som den hidtidige kontering af samhandlen med stat, kommuner og andre selvejere har givet, i artskontoplanen. Vi foreslår, at man i givet fald anvender den frie specifikation. Styrelsen kan kontaktes, hvis institutionen ønsker input til en praktisk løsning.

 

Fordeling af indtægter

Styrelsen vil i Konterings- og fordelingsvejledningen for 2024 præcisere formålsfordelingen af de indtægter som ikke er statstilskud fra UFS, og som dækker flere formål. Indtægterne findes eksempelvis på eksternt finansierede forskningsprojekter, hvor bevillingsgiver kan finansiere både faglige forskningsomkostninger samt omkostninger på tværgående formål så som generelle fællesomkostninger og bygningsomkostninger.

På ERFA-møderne er der blandt andet lyttet til institutionernes praksis for kontering af aktiviteten – samt holdning til en eventuel opdeling af kontering af indtægterne på hvert sit formål.

Styrelsen vil på den baggrund præcise, at de samlede indtægter konteres på det faglige formål (og således ikke skal fordeles på faglige formål og fællesformål). Præciseringen vil fremgå af konterings- og fordelingsvejledningen for 2024.

 

Invitation til workshop om delformål

Styrelsen har inviteret de videregående uddannelsesinstitutioner til workshops om opgørelse af omkostninger på delformål – part II i efteråret 2023. Formålet med workshopsene er at få et fælles og tværgående blik på de delformålsdata for 2022 (pilotår), som institutionerne indberettede til styrelsen den 2. juni 2023. Fokus er på at forbedre delformålsdata samt metoder frem mod næste års opgørelse.

Der afholdes en workshop for hver sektor, som finder sted her:

For kunstneriske uddannelsesinstitutioner

  • Den 4. oktober 2023 kl. 10.00-15.00 på Det Kgl. Akademi, Philip de Langes Allé 10, 1435 København K

For professionshøjskoler

  • Den 11. oktober 2023 kl. 10.00-15.00 på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, Seebladsgade 1, 5000 Odense C

For erhvervsakademier

  • Den 12. oktober 2023 kl. 10.00-15.00 på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, Seebladsgade 1, 5000 Odense C

For universiteter

  • Den 13. oktober 2023 kl. 10.00-15.00 på Syddansk Universitet, Campusvej 1, 5230 Odense 

For maritime uddannelsesinstitutioner

  • Den 24. oktober 2023 kl. 10.00-15.00 på Fredericia Maskinmesterskole, Købmagergade 86, 7000 Fredericia

 

Vi ser frem til spændende drøftelser med institutionerne.

Du kan læse mere om efterårets workshops hér (pdf).

 

Tidligere udsendte nyhedsbreve

Du kan læse alle de nyhedsbreve vi tidligere har sendt ud på ufm.dk hér

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024