Özlem Cekic - brobygger, foredragsholder, forfatter, debattør og tidligere folketingsmedlem - var et af hovednavnene ved fyraftensarrangementet.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har afholdt et fyraftensarrangement om solidaritet og solidaritetsprojekter under Det Europæiske Solidaritetskorps. Som en særlig julegave var Özlem Cekic inviteret til at holde foredrag om hendes eget projekt ’Brobyggerne – center for dialogkaffe’, hvor dialog og tolerance er i højsæddet.
”Vi har ikke nogen lovændringer i Danmark, der er kommet af trusler eller vold. De er allesammen kommet af, at der har været en demokratisk samtale i gang i befolkningen,” fortalte Özlem Cekic om bevæggrunden for at starte ’Brobyggerne’ op. En sag, der er vigtig for hende.
”Hvis man skal lære de unge at være solidariske, skal de mødes med dem, de ikke vil være solidariske med,” sagde hun blandt andet på mødet.
Brobyggernes vigtigste formål er at fremme samtale og dialog blandt mennesker med forskellige værdier og holdninger med det formål at bygge bro mellem mennesker. Et projekt, som deltagerne til arrangementet i høj grad kunne blive inspireret af. Det er blandt andet projekter som disse, der kan søges tilskud til som 'Solidaritetsprojekter' via Det Europæiske Solidaritetskorps.
Der var både inspiration og information om Det Europæiske Solidaritetskorps, solidaritet og solidaritetsprojekter.
Inspiration, idéudvikling og solidaritet
Netop inspiration var en af hovedoverskrifterne ved fyraftensarrangementet. Et gratis arrangement for alle unge mellem 18 og 30 år.
Arrangementet bestod, ud over Özlem Cekics foredrag, af en workshop, hvor deltagerne debatterede idéer til mulige solidaritetsprojekter. Blandt andet blev der talt om kampagner for digitale rettigheder og ensomhed blandt unge. Begge eksempler på indsatstyper der vil kunne søges om tilskud til fra Det Europæiske Solidaritetskorps.
Tilskud fra Det Europæiske Solidaritetskorps
Både foredraget og workshoppen havde en vigtig overskrift som omdrejningspunkt: ”Solidaritet”. Både ’Brobyggerne’ og idéerne fra workshoppen er eksempler på projekter, der gavner samfundet og en masse mennesker. Og det er netop de projekter, der er brug for – også selvom projekterne kræver tid og tålmodighed.
”Man kan ikke bygge en bro på en dag, heller ikke fysiske broer,” lød det fra Özlem Cekic som afslutning på hendes foredrag.
Heldigvis kan Det Europæiske Solidaritetskorps hjælpe med at bygge broer. Faktisk kan man få helt op til 6.000 EUR i tilskud til et solidaritetsprojekt. Her på ufm.dk kan du finde kontaktinformation og information om ansøgninger til Det Europæiske Solidaritetskorps. Så går du med et solidaritetsprojekt i tankerne, er det det første og vigtigste skridt på rejsen.
Faktaboks – det skal du vide om solidaritetsprojekter
- Der skal være minimum 5 unge mellem 18 og 30 år og bosat i Danmark tilknyttet solidaritetsprojektet.
- Solidaritetsprojektet skal gavne lokalområdet
- De unge skal selv igangsætte, implementere og følge op på solidaritetsprojektet
- Det er muligt at få 500 EUR i tilskud hver måned i op til 12 måneder
- Det er muligt at søge tilskud til en coach i 12 dage, der kan hjælpe med solidaritetsprojektet