Gå til indhold

EUC Lillebælt har udviklet solidt koncept for dansk-tysk udvekslingssamarbejde

Lige dele skole- og virksomhedsophold. Lige dele Tyskland og Danmark. Hold af to og to, og én bunden opgave. Sådan lyder opskriften på et stærkt smedefagligt udvekslingssamarbejde mellem den tyske erhvervsskole Berufliche Schule Stahl- und Maschinenbau BS04 og EUC Lillebælt.

EUC Lillebælt-smedeprojekt

Malthe Skov Nielsen og Dustin Duchs får ordet. Som den sidste ’tandem’, dvs. som det sidste hold bestående af en dansk og en tysk smedeelev, skal de nu præsentere deres bud på et hængekøjestel for de mange fremmødte i EUC Lillebælts smedeværksted. Scenen ligner til forveksling de sidste minutter af DR1’s ’Danmarks næste klassiker’, hvor dommerne får løftet sløret for deltagernes møbeldesigns. I smedeværkstedet blitzer kameraerne således også. Det er imidlertid ikke dansk TV, men de tyske faglærere og mestre, der vil forevige øjeblikket, hvor fire ugers samarbejde kulminerer. 

Malthe og Dustin får anerkendende nik for deres præsentation. Særligt det forhold, at hængekøjestellet kan klappes sammen til en bærbar lille stabel af stål, bliver bemærket positivt. Sehr, sehr gut og flere kameraknips.  

Opgaven, der bestod i at fremstille rammen til en hængekøje ved hjælp af svejsning, boring, bukning, skæring, fræsning og drejning, er løst, mener både lærere og fremmødte mestre. Den tyske faglærer Jens Rosenberg skal blot lige høre, om hængekøjen skal med hjem til Hamborg senere på dagen, eller om der er landet en aftale om, at den kan blive i Danmark.

Tyske Dustin Duchs er hurtig til at svare. Hans danske makker Malthe kan beholde resultatet af deres fælles anstrengelser. Dustin har jo designtegningen, som de lavede sammen i Tyskland. Det vil ikke tage ham mere end en dag at smede et nyt stel, siger han.   

Der klappes.

Det bedste match hidtil 

Sådan er elevernes måned forløbet

Uge 1: Tyske og danske elever mødes på den tyske skole. De bliver matchet, opgaven bliver stillet og tegningerne påbegyndes.

Uge 2: Eleverne møder to og to ind hos den tyske elevs mester i og omkring Hamborg.

Uge 3: Tyske og danske elever følges til Danmark og møder nu ind to og to hos de danske mestre i Nr. Bjært Smedie ApS, Barsøe Schou Smede- og Maskinværksted, A/S Aquila Triventek A/S og Oestergaard A/S.  

Uge 4: De tre elevgrupper fabrikerer hængekøjestellet i EUC Lillebælts smedeværksted. 

Det er ikke første gang, at den danske og den tyske erhvervsskole udveksler elever. Samarbejdet går omtrent 10 år tilbage og startede egentlig i Odense på Syddansk Erhvervsskole, men flyttede sidenhen med den nuværende uddannelsesleder Karsten Jensen til EUC Lillebælt.

Sidste år var også et godt år, men dette års match af elever kombineret med en realistisk opgavebeskrivelse og meget engagerede mestre i begge lande, har givet det bedste forløb hidtil, er både tyske og danske undervisere enige om.    

Mens udvælgelsen af elever på den tyske skole sker ved tilfældig lodtrækning blandt de mange, der ansøger, udpeger faglærerne på EUC Lillebælt de 4-5 elever, som de vurderer vil kunne klare sig og samtidig få et fagligt og socialt boost ud af deltagelsen.

”Jeg er imponeret over vores elever. I Hamborg måtte de op klokken fem om morgenen, når de skulle møde ind hos de tyske mestre. Men de var på. Og på samme måde er de tyske elever gået til den her i Danmark, hvor de ude hos de danske mestre har fået mulighed for til at håndtere flere maskiner og træffe større beslutninger selv, end de er vant til hos arbejdsgiverne i Hamborg”, fortæller den danske faglærer Mikael Kristiansen. Han er ligeledes positivt overrasket over, at to af de tyske og tre danske mestre prioriterede at dukke op til elevernes afsluttende præsentation på EUC Lillebælt. 

Her ses elever. faglærere og et par mestre samlet umiddelbart efter den afsluttende præsentation af hængekøjerne i værkstedet.
Her ses elever. faglærere og et par mestre samlet umiddelbart efter den afsluttende præsentation af hængekøjerne i værkstedet.

EUC Lillebælts ledelse, det lokale uddannelsesudvalg for smede, skolens bestyrelse og Dansk Metal var også repræsenteret, da hængekøjerne stod færdige.     

På Uddannelses- og Forskningsstyrelsens seminar om international mobilitet i erhvervsuddannelserne d. 14.-15.november i Fredericia vil det være muligt at høre faglærer Mikael Kristiansen og en af hans elever fortælle mere om det Erasmus+-støttede projekt og målene for disse kombinerede skole- og virksomhedsophold for smedeelever.

 

Kontakt

Lise Frank
Fuldmægtig
Tlf.: 72318873
Email: lifr@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024

Afsendere