Gå til indhold

Alle kan. Fire møbelsnedkerelever gjorde det

Gartner, SOSU-assistent eller smed. På alle erhvervsuddannelser er det en mulighed at tage en del af sin praktiske oplæring i udlandet. Undervisningsministeren har netop overrakt årets pris for den bedste film indsendt til ’OPU-konkurrencen 2023’ til fire elever, der har arbejdet tre måneder i Kenya

fra venstre Aksel True Klüver, Viktor Malle Høyer, Marie Crone Jensen og Caroline Karabulut, møbelsnedkerelever fra NEXT i København på OPU-ophold i Kenya.
fra venstre Aksel True Klüver, Viktor Malle Høyer, Marie Crone Jensen og Caroline Karabulut, møbelsnedkerelever fra NEXT i København på OPU-ophold i Kenya.

”Viktor, Aksel, Marie og Caroline modtager 1.prisen for en fagligt reflekteret film, der vidner om stort overskud, stor åbenhed og et stærkt sammenhold – også på tværs af kulturer”.  

Sådan sagde undervisningsminister Mattias Tesfaye, da han i dag, på Uddannelses- og Forskningsstyrelsens konference om internationalt samarbejde, overrakte årets OPU-priser til elever, der har været i udlandet under deres erhvervsuddannelse - og efterfølgende indsendt en kort film eller historie om deres oplevelser.

Og det er rigtigt, at der er både faglige refleksioner, arbejdsglæde og gode stemninger i årets vinderfilm, som tager én med hele vejen fra mahognitræet hentes på savværket, bearbejdes på maskinværkstedet, samles og udskæres, lakeres og poleres.

For med sine mange krummelurer er møbeltraditionen på det indisk-ejede værksted i Kenya en helt anden end den nordiske, som de fire møbelsnedkerelever fra NEXT i København hidtil er blevet præsenteret for. Og på den måde er elevernes film også et rigtig godt eksempel på, hvad et virksomhedsophold i udlandet kan tilføre en dansk uddannelse.     

I filmen taler eleverne på skift. Men alle fortæller de om et stort fagligt udbytte og en tilsvarende stor social oplevelse efter tre måneders arbejde i Nairobi:

”Det var fantastisk at opleve, at vi kunne få så gode venner på trods af enorme kulturelle forskelle”, som Aksel True Klüver siger til billederne fra frokostpauserne bag fabrikken og byturene med de jævnaldrende, afrikanske kollegaer. 

Se vinderfilmen 2023 


Acceptér marketing cookies for at se denne video.

Tillad venligst alle cookies for at se denne video.


Mange vindere

De fire møbelsnedkerelever er imidlertid ikke de eneste, der kan kalde sig vindere af OPU-prisen 2023, idet der også uddeles en 2. og 3. pris i filmkategorien samt tilsvarende en 1., 2. og 3. pris i historiekategorien.  

Andenpræmien i filmkonkurrencen tilfaldt i år gartnerelev Karoline Morild Christensen fra Jordbrugets Uddannelsescenter i Aarhus, der har været 7 måneder på et stort tomatgartneri på Island. Mens tredjepræmien i filmkonkurrencen gik til bygningssnedkereleverne Mikkeline Kirsten Abildgaard og Katrine Bansemer, der havde sendt deres film hele vejen fra en byggeplads i Melbourne i Australien.

Førstepræmien for den bedste historie gik til Sara Jørgensen, endnu en gartnerelev og endnu en fra Jordbrugets UddannelsesCenter i Aarhus. Sara fik prisen for at have skrevet malende, reflekteret og ærligt om et hårdt, men samtidig lærerigt arbejde på et gartneri i Australien, hvor hun til gengæld for at stå tidligt op og pode 500 avokadoplanter fik set nogle af sit livs smukkeste solopgange.

Andenpræmien for den bedste historie gik til dyrepasserelev fra Roskilde Tekniske Skole Emma Lassen for sin historie om sit ophold på et vildtplejecenter i Belgien.

Og endeligt tilfaldt præmien for den tredje bedste historie i 2023 Uschi Smet, der har været 7 måneder i oplæring på et økologisk andelslandbrug i Sverige.

Om OPU og OPU-konkurrencen

OPU står for oplæring i udlandet – og retter sig mod elever på hovedforløb i en erhvervsuddannelse. Det er i år 11. gang, at Uddannelses- og Forskningsstyrelsen afvikler en konkurrence blandt elever i erhvervsuddannelserne om gode historier og film fra elevernes virksomhedsophold i udlandet.

Formålet med konkurrencen er – ligesom alle tidligere år - at gøre opmærksom på muligheden for at tage til udlandet som led i en hvilken som helst erhvervsuddannelse – og hermed inspirere flere unge til at rejse ud for at dygtiggøre sig.

Tallene for hvor mange, der har været afsted i 2023 er ikke opgjort endnu. Men de seneste år har flere end 1000 elever været afsted årligt. De fleste elever er afsted i 3 til 12 måneder, mens enkelte elever vælger at tage hele deres praktiske uddannelse i udlandet og kommer derfor kun (hjem) til Danmark, når de skal på skoleophold og til afsluttende fagprøve.

Langt hovedparten af eleverne har ikke nogen dansk læreplads, når de tager afsted. Nogle tager afsted af udlængsel, andre fordi det kan være svært at finde en læreplads inden for deres fag i Danmark, hvilket beviser, at unge er både mobile og målrettede i deres uddannelsesvalg. Enkelte bliver udstationeret fra deres læreplads i Danmark.

 

  • Til årets OPU-konkurrence med deadline d. 2.oktober 2023 indkom i alt 26 bidrag – 12 skrevne historier og 14 film.
  • Eleverne, der har indsendt deres bidrag, kommer fra 10 forskellige fag og har været i oplæring i 17 forskellige lande på 4 forskellige kontinenter.
  • En jury bestående af repræsentanter fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier (DEG) og Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) har udvalgt de tre bedste film og de tre bedste historier.  
  • Alle præmier (fra 3.000 kr. til 7.000 kr.) i konkurrencen er sponsoreret af Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB), som også støtter udlandsopholdene.  

 

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 28. november 2023