Gå til indhold

SOSU-assistentelever vinder årets OPU-filmkonkurrence

Vinderne i Uddannelses- og Forskningsstyrelsens konkurrence om gode historier og film fra virksomhedsophold i udlandet for elever i erhvervsuddannelse er nu offentliggjort, og øverst på podiet står i år to SOSU-assistentelever, der i 9 uger har været ansat på plejehjemmet Mørk i Reykjavik.

ufm.dk-foto.PNG

Filmoptagelser fra plejehjem er sjældne, fordi de kræver særlige aftaler og stor tillid. Begge dele er det imidlertid lykkedes Nadia Elimann og Birthe Bech Melgaard at etablere i Island.  

Eleverne fra SOSU Nord i Aalborg modtager den ene af OPU-konkurrencens to førstepremierer for at give et – på film - sjældent indblik i arbejdet som SOSU-assistenter og for at gøre sig gode faglige overvejelser om forskellene på dansk versus islandsk praksis og rammer for et godt omsorgsarbejde.

Se vinderfilmen


Acceptér marketing cookies for at se denne video.

Tillad venligst alle cookies for at se denne video.


OPU-konkurrencen uddeler imidlertid også priser for tekstbidrag og her blev det i år bygningssnedkerelev Amalie Marie Overgaard fra NEXT, der løb med førstepræmien for sin fine beretning fra en lille, familieejet snedkervirksomhed i Kyoto.

Amalie får prisen for at skrive, så man kan mærke den gode stemning både i og udenfor værkstedet. Som læser kommer man let til at dele hendes stolthed over i afskedsgave at have fået overrakt sin japanske mesters høvl, der i hendes danske værktøjskasse i dag altid vil minde hende om det, hun lærte i udlandet.  

Årets konkurrence

Til årets OPU-konkurrence med deadline d. 1.oktober 2024 indkom i alt 35 bidrag – 17 skrevne historier og 18 film. Det er en del flere end styrelsen modtog sidste år. Eleverne, der har indsendt deres bidrag, kommer fra 15 forskellige fag og har været i oplæring i 20 forskellige lande på fem forskellige kontinenter.  

Blandt disse bidrag har Uddannelses- og Forskningsstyrelsen sammen med Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier (DEG) og Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) udvalgt de fire bedste historier og de fire bedste film.

Alle præmier i konkurrencen er sponsoreret af Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag, som også støtter udlandsopholdene. Der uddeles præmier fra 3.000-7.000 kr.

Hvad er OPU og hvor mange benytter ordningen?

OPU står for Oplæring i udlandet – og er en ordning, der retter sig mod elever og lærlinge på hovedforløb i en erhvervsuddannelse. OPU-ordningen er finansieret af AUB (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag). Tilskuddet hjælper (helt eller delvist) med at dække elevens/lærlingens udgifter i forbindelse med opholdet.

Hvis eleven har en dansk læreplads udbetales tilskuddet fra AUB til den danske arbejdsgiver, og udlandsopholdet betegnes som en udstationering. Hvis eleven modsat ikke har en dansk læreplads, udbetales tilskuddet fra AUB til eleven selv, og udlandsopholdet betegnes som en skoleudsendelse.

I 2023 var 893 elever skoleudsendt og 194 udstationeret. Altså i alt 1.087 elever/lærlinge i følge AUB's opgørelser.

Og meget tyder på, at cirka ligeså mange har benyttet ordningen i indeværende år. AUB oplyser, at de indtil nu har udbetalt tilskud til 725 skoleudsendelser og 154 udstationeringer, dvs. samlet til foreløbig 879 OPU-elever i 2024. 

De fleste OPU-elever er afsted i 3 til 12 måneder, mens enkelte elever vælger at tage hele deres praktiske uddannelse i udlandet. De kommer derfor kun (hjem) til Danmark, når de skal på skoleophold og til afsluttende fagprøve.

Top 5 uddannelser.PNG
Formålet med OPU-konkurrencen er at gøre opmærksom på muligheden for at tage til udlandet som led i en hvilken som helst erhvervsuddannelse – og hermed inspirere flere unge til at rejse ud for at dygtiggøre sig.

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 28. november 2024