Få tilskud til ungdomsprojekter
Brænder du for at skabe ungdomsprojekter? Og er du opmærksom på, at organisationer, som arbejder med unge og uformel læring (fx ungdomsskoler), eksempelvis kan søge om tilskud til projekter, hvor unge fra forskellige lande mødes på en ungdomsudveksling og udvikler sig uden for det formelle uddannelsessystem? Nogle af dem, der allerede har gjort sig erfaringer med tilskud fra Erasmus+ til at lave projekter med unge, er UngiAarhus og Svendborg Ungdomsskole.
- Se video om erfaringer fra UngiAarhus
- Se video om erfaringer fra Svendborg Ungdomsskole
- Læs om muligheder for tilskud på ungdomsområdet
Vil I samarbejde internationalt på erhvervsuddannelsesområdet?
Institutioner og organisationer, der arbejder med erhvervsrettet grund- og efteruddannelse, kan via Erasmus+ søge om tilskud til at sende medarbejdere på efteruddannelse i Europa, udlandsophold for elever og europæiske samarbejdsprojekter. Erhvervsuddannelsesinstitutionen Mercantec er en af de institutioner, der har gode erfaringer med det internationale samarbejde.
Er din FGU-institution med i Erasmus+?
Vil I give jeres FGU-elever mulighed for at rejse og hente læring og oplevelser med hjem fra udlandet som en del af deres skolegang? Erasmus+ giver støtte til rejse, ophold og skolens administration i forbindelse med planlægning af elevophold på en partnerskole eller en virksomhed i udlandet. FGU-lærere og ledere kan også få tilskud til ’jobshadowing’, kurser og andre former for efteruddannelse i udlandet, og jeres institution kan søge midler til internationale samarbejdsprojekter med partnere fra andre europæiske lande.
Send kursister på voksenuddannelsesområdet på udlandsophold
”Jeg tænker, at vi skal blive bedre til som voksenuddannelsessektor at gøre de her ting. Vi har måske haft en tendens til at være lidt bange for at sende vores lidt sårbare elever og kursister afsted på ture, fordi ’de kan ikke’. Men vi finder ud af, når vi gør det, at de kommer hjem med en helt anden forståelse af både Europa, men også af det samfund, som de selv er en del af her,” lyder det fra Sune Stick, uddannelsesleder hos HF & VUC Roskilde, der for eksempel sendte OBU-kursister (ordblinde) til Berlin med støtte fra Erasmus+.
- Se video om erfaringer hos VUC Roskilde
- Læs om muligheder inden for almen voksenuddannelse og folkeoplysning
Internationalt samarbejde kan løfte danske kulturinstitutioner
Vidste du, at danske kulturaktører kan søge tilskud til internationalt samarbejde via Erasmus+? Hør om erfaringerne fra Naturhistorisk Museum Aarhus, og hvordan de har brugt et projektsamarbejde med Museum für Naturkunde Berlin til at forbedre deres arbejde med frivillige. Eller om Museum Østjylland der har fået fyldt inspirationskontoen op med nye input fra besøg hos Stockholms stadsarkiv.
- Se video om erfaringer fra Aarhus Naturhistoriske Museum
- Se video om erfaringer fra Museum Østjylland
- Læs mere om muligheder i Erasmus+
”Det giver inspiration at mødes på tværs af nationale tilhørsforhold”
Via Erasmus+ er det muligt at søge tilskud til udlandsophold for studerende og ansatte eller til internationale samarbejdsprojekter inden for det videregående uddannelsesområde. Københavns Professionshøjskole er en af de institutioner, der har gode erfaringer med at etablere samarbejde med udenlandske partnere om udviklingsinitiativer og vidensdeling. ”Hvis man synes, at internationalt samarbejde er interessent eller kunne være lidt spændende at udforske, så skal man kaste sig ud i det,” lyder det fra Lakshmi Sigurdsson, lektor på Københavns Professionshøjskole.
- Se video om erfaringer hos Københavns Professionshøjskole
- Læs om muligheder på området for videregående uddannelse
Få internationale perspektiver på skoleområdet
Institutioner og organisationer, der arbejder på området for dagtilbud, grundskole og ungdomsuddannelse, kan via Erasmus+ søge om tilskud til at sende medarbejdere på efteruddannelse i Europa eller udlandsophold for elever. Men også til europæiske samarbejdsprojekter, der skal fremme erfaringsudveksling og f.eks. udvikle innovative metoder inden for læring og uddannelse. Hør om Herning Kommunes erfaringer som Erasmus-akkrediteret kommune med fokus på at kapacitetsopbygge dagtilbud og skoler eller om Kulturprinsens erfaringer med at etablere internationalt samarbejde.
- Se video om Herning Kommunes erfaringer
- Se video om Kulturprinsens erfaringer
- Læs om muligheder på området for dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelse
Kontaktseminar om elevmobilitet inden for skoleområdet
Ønsker du mere viden om muligheder for læringsophold i udlandet for skoleelever? Så har du mulighed for at deltage i et seminar i Madrid den 3.-5. juni 2024, hvor det spanske kontor for Erasmus+ inviterer lærere, ledere og andre ansatte i skolesektoren til at hente viden, udveksle erfaringer, opbygge netværk og finde potentielle projektpartnere. Ansøg om deltagelse senest 24. marts.
15 inspirerende projekter til støtte for Ukraine
I publikationen 'Building hope' kan du dykke ned i historier fra 15 projekter, der er støttet af de to EU-programmer Erasmus+ og Det Europæiske Solidaritetskorps. De handler f.eks. om at sætte studerende i stand til at fuldføre deres studier afbrudt af krigen, opmuntre til læringsmobilitet, styrke folk med nye færdigheder, bekæmpe desinformation og fremme integrationen af flygtninge.
Fotos: 1-7: UFS, 8: Pixabay, 9: European Union.
Udsyn udsendes næste gang i slutningen af marts 2024. Har du ønsker eller gode idéer til indhold, er du velkommen til at sende en mail til Helle Thorbøl Møller via hemo@ufm.dk.