Gå til indhold

Ses vi på Folkemødet til forskningspolitiske debatter og fascinerende forskning?

Det Frie Forskningsråd er klar med fem spændende events på årets Folkemøde og glæder sig til at debattere excellenceforskningens samfundsværdi, vækstlagsproblematikker, sundhedsdata og meget mere. Vel mødt på Folkemødet i forskningens tegn.
  • Tid og sted
  • Hvornår 15. juni 2017 til 17. juni 2017
  • Hvor Folkemødet, Allinge


Torsdag 15. juni

Har forskere og eksperter fået comeback?

- Forskning giver værdi og sætter retning. Skal forskere spille en større rolle?

15. juni 15:00 - 15:30 L18 Gæstgiveren - Kirkepladsen

Forskning rækker ind i samfundet på et utal af måder. Hvordan får vi italesat og målt på forskningens værdi for den offentlige sektor, erhverv, lovgivning, kultur og den offentlige debat? Rummer forskningen vigtige ressourcer, som overses i samfundsdebatten og i dansk forskningspolitik, på trods af, at eksperter og forskere bl.a. har en vigtig rolle som sandhedsbastioner i det postfaktuelle samfund?
Arrangører: Politiken og Det Frie Forskningsråd.

Debat mellem uddannelses- og forskningsminister Søren Pind, Peter Munk Christiansen, Det Frie Forskningsråd, David Budtz Petersen, Aalborg Universitet, Ane Hendriksen, VELUX FONDEN. Politisk redaktør Anders Bæksgaard styrer debatten.

Fredag 16. juni

Alt hvad du bør vide om Reformationen – hvad skylder vi Luther?

- Fire skarpe indlæg om Reformationens betydning for det moderne liv

16. juni 11:00 - 12:00 F15 Allinge Bibliotek - Ved Allinge Røgeri / Bibliotek

I 2017 har Luthers reformation jubilæum, og det betyder ilter debat om, hvad vi skylder Luther. Økonomi, familie, frelse, individer og velfærd... Det kan godt være, at Reformationen har udgangspunkt i et kristent opgør, men dens virkningshistorie rækker langt ud over kirkens mure til det moderne velfærdssamfund. Det Frie Forskningsråd og Folkeuniversitetet giver en lyn-appetitvækker til Reformationens vigtigste temaer.
Arrangører: Folkeuniversitetet og Det Frie Forskningsråd.

I panelet Bo Kristian Holm, Aarhus Universitet, DFF-forsker Nina Koefoed, Aarhus Universitet, Jørn Henrik Petersen, Syddansk Universitet, Christian Hjortkjær, Københavns Universitet. DR-journalist Line Friis Frederiksen styrer debatten.

Smider vi guld på gaden? Hvordan sikres vækstlaget i dansk forskning?

- Danmark har brug for idéer, alligevel har yngre forskere få midler at forske for

16. juni 14:25 - 15:05 L20 Grønbechs Hotel - Restaurant Vilhelm – Kirkepladsen

Et problem? Det mener professor Tine Jess, Det Unge Akademi. Sammen med Det Frie Forskningsråd er Det Unge Akademi værter ved en debat om vækstlaget i dansk forskning. Et spørgsmål står centralt: Hvordan undgår vi barrierer som ”Timeglasudfordringen”, der aktuelt betyder, at finansieringen af forskningen foregår i top og bund og i for lille grad på midten af forskernes karriere? Hvordan værnes der bedst om fødekæden i dansk forskning?
Arrangører: Det Unge Akademi og Det Frie Forskningsråd.

Debat mellem Tine Jess, Det Unge Akademi, Sofie Carsten Nielsen, Radikale Venstre, Henrik Dahl, Liberal Alliance, Mette Reissmann, Socialdemokratiet, Camilla Gregersen, Dansk Magisterforening, Peter Munk Christiansen og Jan Philip Solovej, Det Frie Forskningsråd. DR-vært Morten Schnell styrer debatten.

Hvad ved lægerne om dig?

- Og hvad bør lægerne vide om dig? Debat om brug af sundhedsdata til forskning og behandling

16. juni 15:15 - 16:00 J48 Fremtidens innovative hospital - Kæmpestranden

Intelligent brug af sundhedsdata er ikke uden udfordringer, men heller ikke uden store perspektiver.
DFF-forsker og eliteforskprismodtager Klaus Høyer taler med professor Uffe Kock Wiil og direktørerne Michael Dall, OUH, og Morten Elbæk Petersen, Sundhed.dk, om etik og brug af sundhedsdata til at forbedre behandling og forskning.
Arrangører: Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet Syddansk Universitet, Odense Universitetshospital OUH og Det Frie Forskningsråd

I panelet Uffe Kock Wiil, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet Syddansk Universitet, Klaus Høyer, Københavns Universitet, Michael Dall, Odense Universitetshospital, Morten Elbæk Petersen, Sundhed.dk

Lørdag 17/6


Hvad driver topforskere anno 2017? Få tre fascinerende bud

- Tre forskere gi’r svar på embedsmandens DNA, universets mørke stof og fremtidens supercomputere

17. juni 13:30 - 14:30 H7 Aurora - Aarhus Universitet - Bådpladser

Tre topforskere fortæller om deres passion for at begribe verden. Med sig har de en særlig genstand, som har vækket deres nysgerrighed. Embedsmanden, hvem er han og hvordan opstod han? Jordens galakse, Mælkevejen, kan du takke mørkt stof for, men hvad er stoffet gjort af? Savner du en lynhurtig computer? Så kom og få svar på, hvornår den første kvantecomputer sættes i produktion. Peter Munk Christiansen, Det Frie Forskningsråd, byder velkommen og DR-vært Sanne Gram går forskerne på klingen om karriere og hvad, der driver dem.
Arrangører: Aarhus Universitet og Det Frie Forskningsråd.

Mød Karen Gram Skjoldager, Aarhus Universitet, Matthias Christandl, København Universitet, Mads Toudal Frandsen, Syddansk Universitet, Peter Munk Christiansen, Det Frie Forskningsråd, og DR-vært Sanne Gram.

Debatbog for børn og unge i anledning af FN’s demokratidag

Det Frie Forskningsråd medvirker sammen med 100 andre organisationer i debatbogen ”Små visioner” for børn og unge.

Vær med til bogreception i Coops telt - Kirkepladsen K3, torsdag 15. juni 18:00 - 19:00

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 20. juli 2020

Afsendere