Gå til indhold

Aarhus: Invitation til gymnasieelever - Bliv fremtidens forsker

Alle gymnasieelever inviteres hermed til et åbent arrangement om, hvordan nysgerrighed kan blive til forskning og være med til at forme fremtiden. Arrangementet er for nysgerrige gymnasieelever, der interesserer sig for forskning og gerne vil vide mere om, hvordan man bliver forsker.
  • Aarhus: Invitation til gymnasieelever - Bliv fremtidens forsker
  • 2018-03-08T15:30:00+01:00
  • 2018-03-08T17:45:00+01:00
  • Alle gymnasieelever inviteres hermed til et åbent arrangement om, hvordan nysgerrighed kan blive til forskning og være med til at forme fremtiden. Arrangementet er for nysgerrige gymnasieelever, der interesserer sig for forskning og gerne vil vide mere om, hvordan man bliver forsker.
  • Tid og sted
  • Hvornår 08. marts 2018 fra 15:30 til 17:45
  • Hvor Aarhus Katedralskole, Skolegyde, Nordhavnsgade 1, 8000 Aarhus

Forskning er drevet af nysgerrighed, og nysgerrigheden er det brændstof, der giver forskerne energien til hele tiden at stille spørgsmål til stort og småt i verden omkring os. På alt fra mikroskop- til samfundsniveau bidrager danske forskere med nye spørgsmål og svar, der gør os klogere på os selv, vores natur og den verden vi indgår i. Derfor er det gennem forskning, vi skal løse klimaudfordringer, udvikle førerløse biler og finde kuren mod kræft.

Men hvad kræver det at være forsker? Hvordan kan nysgerrighed blive til forskning? Og hvordan ser en forskers karrierevej ud?

Uddannelses- og Forskningsministeriet inviterer i samarbejde med Akademiet for Talentfulde Unge og Danmarks Frie Forskningsfond til en eftermiddag, hvor du kan møde tre prishædrede – og nysgerrige – forskere, der fortæller om deres vej ind i dansk forskning, og giver et inspiration til, hvordan du selv kan forme og forfølge din nysgerrighed og forskerdrømmen.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind og EliteForsk-prismodtager 2018 Søren Fournais
Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind og EliteForsk-prismodtager 2018 Søren Fournais

Til arrangementet vil du møde nogle af Danmarks dygtigste forskere herunder en EliteForsk-prismodtager, en Sapere Aude: DFF-Forskningsleder og en modtager af et EliteForsk-rejsestipendium. De vil fortælle om deres forskning og faglige gennembrud, og om deres vej fra gymnasiet til toppen af dansk forskning. Efter hvert oplæg taler vi om, hvordan en forskerkarriere kan være noget for dig, og hvordan du finder vej ind i dansk forskning.

Dagens vært er Linda Greve, cand.theol., retoriker og ph.d. i videnskommunikation. Linda Greve stiller spørgsmål om, hvordan du kan bruge forskernes erfaringer og realisere dine forskerdrømme og sørger for, at alle får lejlighed til at give et bud på, hvordan fremtidens forskerkarriere skal se ud.

Tilmeld dig ved at sende en mail til anne@atumidt.dk

Program

15.30:  Velkomst

15.40:  Globaliseringens helte? Internationale bureaukrater i den globale politik.  Hvem er de mange mennesker, der får hjulene til at dreje rundt internationale organisationer som EU, FN og NATO? Karen Gram-Skjoldager og hendes forskerteam går på jagt i internationale arkiver og undersøger de tusindvis af internationale bureaukrater, der hver dag sørger for at løse de mange små og store grænseoverskridende problemer i en globaliseret verden.

Karen Gram-Skjoldager, Sapere Aude: DFF-Forskningsleder og lektor i historie, Aarhus Universitet

16.10:  Sundhed er noget man spiser, er det ikke? Hvad forstår vi som ”sundt” eller ”sygt” når vi tager kulturanalytiske briller på? Hør om sundhedsforskning i et nyt lys, som udfordrer vores forståelse af både fedme og slankekure, og hvordan denne forskning udvikles i samarbejde med forskere i både New York i USA og Utrecht i Holland. 

Katrine Meldgaard Kjær, EliteForsk-rejsestipendiat 2017 og ph.d.-studerende i kulturvidenskab, Syddansk Universitet

16.40:  Pause med sandwich – fortæl os, hvad du vil bidrage med som fremtidens forsker.

17.10:  Om trommer og andre matematiske objekter. Kan man høre formen på en tromme? Ofte er der en sammenhæng mellem formen af et objekt og dets “spektrum" – for en tromme er spektret givet ved de rene toner, som trommen kan frembringe. Søren Fournais beskriver verden gennem ligninger, hør ham fortælle om nogle af de matematiske spørgsmål, han hver dag beskæftiger sig med. Det handler om kvantemekaniske spektre og sammenhængen med geometri. Hør også om hans vej i matematikkens spor fra gymnasiet til forsker.

 Søren Fournais, EliteForsk-prismodtager 2018 og professor i matematik, Aarhus Universitet

17.45:  Tak for i dag

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 20. juli 2020