Gå til indhold

København: Invitation til gymnasieelever - Bliv fremtidens forsker

Alle gymnasieelever inviteres hermed til et åbent arrangement om, hvordan nysgerrighed kan blive til forskning og være med til at forme fremtiden. Arrangementet er for nysgerrige gymnasieelever, der interesserer sig for forskning og gerne vil vide mere om, hvordan man bliver forsker.
  • Tid og sted
  • Hvornår 15. marts 2018 fra 15:30 til 17:45
  • Hvor Nørre Gymnasium, Mørkhøjvej 78, 2700 Brønshøj

Forskning er drevet af nysgerrighed, og nysgerrigheden er det brændstof, der giver forskerne energien til hele tiden at stille spørgsmål til stort og småt i verden omkring os. På alt fra mikroskop- til samfundsniveau bidrager danske forskere med nye spørgsmål og svar, der gør os klogere på os selv, vores natur og den verden vi indgår i. Derfor er det gennem forskning, vi skal løse klimaudfordringer, udvikle førerløse biler og finde kuren mod kræft.

Men hvad kræver det at være forsker? Hvordan kan nysgerrighed blive til forskning? Og hvordan ser en forskers karrierevej ud?

Uddannelses- og Forskningsministeriet inviterer i samarbejde med Akademiet for Talentfulde Unge og Danmarks Frie Forskningsfond til en eftermiddag, hvor du kan møde tre prishædrede – og nysgerrige – forskere, der fortæller om deres vej ind i dansk forskning, og giver et inspiration til, hvordan du selv kan forme og forfølge din nysgerrighed og forskerdrømmen.

Uddannelses- og forskningsministeren Søren Pind og EliteForsk-prismodtageren N. Asger Mortensen
Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind og EliteForsk-prismodtager 2018 N. Asger Mortensen

Til arrangementet vil du møde nogle af Danmarks dygtigste forskere herunder en EliteForsk-prismodtager, en Sapere Aude: DFF-Forskningsleder og en modtager af et EliteForsk-rejsestipendium. De vil fortælle om deres forskning og faglige gennembrud, og om deres vej fra gymnasiet til toppen af dansk forskning. Efter hvert oplæg taler vi om, hvordan en forskerkarriere kan være noget for dig, og hvordan du finder vej ind i dansk forskning.

Dagens vært er Linda Greve, cand.theol., retoriker og ph.d. i videnskommunikation. Linda Greve stiller spørgsmål om, hvordan du kan bruge forskernes erfaringer og realisere dine forskerdrømme og sørger for, at alle får lejlighed til at give et bud på, hvordan fremtidens forskerkarriere skal se ud.

Program

15.30:  Velkomst

15.40:  Globaliseringens helte? Internationale bureaukrater i den globale politik. Hvem er de mange mennesker, der får hjulene til at dreje rundt internationale organisationer som EU, FN og NATO? Karen Gram-Skjoldager og hendes forskerteam går på jagt i internationale arkiver og undersøger de tusindvis af internationale bureaukrater, der hver dag sørger for at løse de mange små og store grænseoverskridende problemer i en globaliseret verden.

Ved Karen Gram-Skjoldager, Sapere Aude: DFF-Forskningsleder og lektor i historie, Aarhus Universitet

16.10: Sundhed er noget man spiser, er det ikke? Hvad forstår vi som ”sundt” eller ”sygt” når vi tager kulturanalytiske briller på? Hør om sundhedsforskning i et nyt lys, som udfordrer vores forståelse af både fedme og slankekure, og hvordan denne forskning udvikles i samarbejde med forskere i både New York i USA og Utrecht i Holland. 

Ved Katrine Meldgaard Kjær, EliteForsk-rejsestipendiat 2017 og ph.d.-studerende i kulturvidenskab, Syddansk Universitet

16.40:  Pause med sandwich – fortæl os, hvad du vil bidrage med som fremtidens forsker.

17.10: Metal nanopartikler – Fra strukturelle farver til mulige kvanteeffekter. Guld og sølv associeres med helt bestemte fremtoninger, men som nanopartikler understøtter de en bred palette af farver. Det skyldes plasmoner – kollektive svingninger i metals fri elektroner. Egyptere og romere var lykkeligt uvidende om plasmoner og nanoteknologi i deres jagt på farvestrålende glas. Med den nyest nanoteknologi åbnes der op for plasmon laserprint af farver med en svimlende opløsning (>100,000 DPI), og der er nu adgang til eksperimentelle teknikker. Hør hvordan N. Asger Mortensen udforsker de mulige kvanteeffekter i ultrasmå partikler (<5 nanometer), når han går på opdagelse på grænsefladen mellem den klassiske elektromagnetisme og kvantefysikkens verden.   Han fortæller om de nyeste landvindinger i nanoteknologi og avanceret spektroskopi baseret på både lys og elektroner. Det er grundvidenskabelige forskning, der har perspektiver for en række anvendelser i bl.a. fremtidig kvantebaseret teknologi.

Ved N. Asger Mortensen, EliteForsk-prismodtager 2018 og VILLUM Investigator, professor i fysik, Syddansk Universitet

17.45:  Tak for i dag

  • Tilmeld dig [inaktivt link]

 

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 04. juni 2024