Det Frie Forskningsråd | Natur og Univers: Uddeling af 12 individuelle postdoc-stipendier
DFF ’Nyhed fra Styrelsen for Forskning og Innovation’
På vulkaner
Frustrerede rejsende sad sidste år i dagevis og ventede på, at en sort askesky over Nordeuropa skulle forsvinde. Skyen var en reminder om, at vulkaner til tider har en ubehagelig afgørende indflydelse på, hvordan infrastrukturen i et område pludselig kan blive sat ud af spillet.
Langt fra alle vulkaner ligger i den industrialiserede verden. Mange af vulkanerne på land ligger i 3. verdenslande. Her er ressourcerne til overvågning små. Med sit postdoc-projekt “Bridging fieldwork and remote sensing data: Geomorphological analysis of Icelandic volcanoes for development of new mapping tools to analyse and monitor volcanic landforms” vil Gro Birkefeldt Pedersen komme ikke mindst disse lande til undsætning.
Den 28-årige dansker skal som sit grundstof bruge feltdata fra Nordisk Vulkanologisk Institut i Reykjavik og koble det sammen med remote sensing-data fra satellitter og fly – noget der ikke er gjort tidligere. Ved at koble disse to typer data kan man producere en form for landskabsanalyse, der kan bruges til at overvåge vulkaner.
Ude i skoven
Planternes karsystemer transporterer sukker og næringsstoffer rundt til de forskellige dele af planterne. Osmose spiller en rolle – men hvor stor en rolle? Med projektet “Long-distance transport of fluid and solutes in plants - a postdoctoral research fellowship at Harvard University” vil Kåre Hartvig Jensen finde svaret på spørgsmålet i Harvards laboratorier og i det nordvestlige USA’s kæmpeskove. Det er tilsyneladende den samme mekanisme, der fordeler stoffer i små planter såvel som i gigastørrelse træer – noget som den kommende postdoc selv har dokumenteret for første gang.
Arbejdet på den anden side af Atlanten vil udvide de eksisterende modeller samt udvide de eksperimentelle data, der ligger til grund for modellerne.
Handlinger tilknyttet webside