Et menneskeligt ansigt på teknologien
’Nyhed fra Styrelsen for Forskning og Innovation’
”Vi skal ikke konkurrere med asiaterne på deres robot-udvikling. Og heller ikke med amerikanerne på deres massive, kommercielle indsamling og udnyttelse af store datamængder. I stedet skal vi i Europa holde fast i vores demokratiske tankegang, og bidrage til forskningen med ideer, begreber og løsninger, der understøtter menneskers hverdag og arbejde”.
Professor på Aarhus Universitet Susanne Bødker er nyt medlem af Standing Committee i Physical and Engineering Sciences under European Science Foundation
Udmeldingen kommer fra professor Susanne Bødker, som pr. 1. september er udpeget som medlem af European Science Foundations Standing Committee for Physical and Engineering Sciences (PESC). Professorens ord er en del af hendes svar på, om hun har mærkesager, hun vil tage med i bagagen til PESC-møderne. Susanne Bødker fortsætter:
”Det er min grundlæggende holdning, at vi i Europa har muligheder og forpligtelser til at give teknologien i bred forstand et menneskeligt ansigt”.
Et tværfagligt syn
Hvilken betydning har Susanne Bødkers udnævnelse så for de fysiske og tekniske videnskaber i Danmark, som hun repræsenterer? Hun forklarer:
”Selv er jeg datalog, og det betyder i dansk sammenhæng at min forskning altid har ligget på grænsen mellem naturvidenskab og teknik, med en del afstikkere også til humaniora og samfundsvidenskaberne. Jeg har arbejdet med grundforskning og strategisk forskning. I forskningspolitisk sammenhæng har jeg siddet i forgængeren til Det Frie Forskningsråd | Teknologi og Produktion i seks år. Her repræsenterede jeg den tekniske forskning i en række tværrådslige initiativer indenfor IT, jordbrugsteknologi, arbejdsmiljø m.m.”.
Professoren fortsætter:
”PESC har en bredde, som jeg føler mig hjemme i, og jeg håber da, at jeg vil være en værdig repræsentant for dansk forskning i teknik og naturvidenskab i det hele taget. Og for IT-forskning i særdeleshed – eller ”informatics and the computer sciences” som det kaldes i PESC”.
På spørgsmålet om, hvilken rolle PESC spiller i den europæiske forskningsdagsorden, svarer Susanne Bødker:
”Dette er en ting, jeg knapt er i stand til at svare på her og nu. Simpelthen fordi jeg ikke er nok inde i præcist, hvad der er på den aktuelle dagsorden, og hvilke planer komiteen har. Spørg mig igen om et år!”
Susanne Bødker er professor på Institut for Datalogi, Aarhus Universitet. Hun er udpeget af Det Frie Forskningsråd som Danmarks repræsentant i PESC for en tre-årig periode.
European Science Foundation
Physical and Engineering Sciences
Handlinger tilknyttet webside