Gå til indhold

Ikke-vestlige indvandrere ofte overuddannede til deres job

10. september 2012
Uforholdsmæssigt mange indvandrere gør ikke brug af deres medbragte videregående uddannelse. Københavns Kommune har kortlagt problemet og anbefaler bl.a. kompetenceafklaring og systematisk uddannelsesvurdering. Nyhed fra Styrelsen for Universiteter og Internationalisering.

Ikke-vestlige indvandrere i København er overuddannede til deres job i langt højere grad end etniske danskere. Det viser en netop offentliggjort kortlægning iværksat af Københavns Kommunes Beskæftigelses- og Integrationsudvalg.

Andelen af højtuddannede københavnske lønmodtagere, der i 2009 var i job, som kræver kvalifikationer under deres uddannelsesniveau, var for...

  • ikke-vestlige indvandrere med en udenlandsk uddannelse: 63 %
  • ikke-vestlige indvandrere med en dansk uddannelse: 35 %
  • etniske danskere: 22 %.

Anbefaler at bruge UI

Data fra både registre, spørgeskemaer og interview tyder på, at indvandreres udenlandske uddannelse og erhvervserfaring tillægges begrænset betydning på det danske arbejdsmarked. Samtidig er det langt fra alle indvandrere med en udenlandsk uddannelse, der har fået den vurderet hos Styrelsen for Universiteter og Internationalisering (UI).

Derfor kommer Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen blandt andet med disse anbefalinger til kommunens politikere:

  • Henvis systematisk alle nytilkomne og nyledige højtuddannede indvandrere til at få foretaget en uddannelsesvurdering hos UI. ”Formålet er, at vurderingen foretages hurtigst muligt og udbredes til en større målgruppe, så de nytilkomne og nyledige bedre vil kunne profilere deres uddannelseskompetencer over for en dansk arbejdsgiver.”
  • Udbred kendskabet til uddannelsesvurdering blandt samarbejdsvirksomheder, herunder muligheden for at få en ”turbovurdering” af en ansøgers uddannelseskvalifikationer på få dage.
  • Tag initiativ til kompetenceafklaringsforløb for højtuddannede indvandrere i samarbejde med faglige organisationer og virksomheder. Derigennem kan man afdække erhvervsrelevante kompetencer, som en formel uddannelsesvurdering ikke nødvendigvis indfanger.

Læs mere

Konklusioner og anbefalinger fra Københavns Kommune, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen:

Rapport fra KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning:

Tilbud om vurdering fra Styrelsen for Universiteter og Internationalisering:

Handlinger tilknyttet webside